Recenzije

Opasna ljubav, Colleen Hoover

Nakon ovako dobre knjige, teško je sve te emocije sročiti u nekoliko rečenica. Svi koji me znaju, reći će vam da sam ja osoba kojoj su trileri najveća strast, dok od ljubavnog žanra bježim kao vrag od tamjana. Međutim, Colleen je iznimka. Divna, presavršena iznimka.

44033697_340899810019734_3922514140182085632_n

Tate Collins, dvadesettrogodišnja medicinska sestra, dolazi na studij u San Francisco i useljava se u stan svog brata Corbina. Čim uđe u zgradu, dočeka ju neugodno iznenađenje – pred vratima joj spava mrtav pijan muškarac kojeg ne može zaobići jer je naslonjen na vrata. Ubrzo otkrije kako se radi o Milesu Archeru, koji stanuje odmah preko puta njenog brata. Njihovi odnosi su od početka napeti, a uskoro se ta napetost pretvori u privlačnost. Tate misli kako je Miles vrlo atraktivan muškarac i još od prvog sustreta ne prestaje misliti o njemu.

Miles Archer, susjed, prijatelj i kolega s posla Corbina Collinsa, ne može se riješiti prošlosti kako bi imao sretnu budućnost. Provodi život u konstantnoj krivnji zbog koje smatra kako više ne može i ne želi osjećati. A onda upoznaje Tate i privlačnost postane obostrana. Prolaze im tjedni u raznim susretima i razgovorima, skrivenim pogledima koje upućuju jedno drugome, a onda konačno padne prvi poljubac. Pa drugi. Onda padne dogovor uz koji dolaze i dva Milesova pravila –  ne pitaj za prošlost i ne očekuj budućnost.

On je slobodan. Ona je slobodna. On previše radi, ona je usredotočena na karijeru. Čak i da žele vezu, to im nikako ne bi uspjelo. Oni zapravo nisu prijatelji, pa se neće morati brinuti da će uništiti prijateljstvo. Tom se logikom u početku vodila Tate kada je pristala na dogovor i vezu bez ikakvih emocija i ljubavi. Iako je svjesna da Miles krije tajne iz prošlosti, s vremenom se Tate zaljubljuje u njega i nada se kako će srušiti taj njegov obrambeni zid upravo zbog nje.

“Ne smijem se zaljubiti u tebe. Moje su oči tužne. Moje misli su još tužnije. 
I ti se ne smiješ zaljubiti u mene.
Ona polako ulazi u kuću, izbjegava moj pogled gledajući u svoja stopala dok korača. To su najtužniji koraci koje sam vidio u životu. Zatvaram vrata. To su najtužnija vrata koja sam morao zatvoriti u životu.”

Poglavlja u knjizi se izmjenjuju između sadašnjosti i prošlosti od prije šest godina. Sadašnjost prepričava Tate, a prošlost Miles. Na taj način saznajemo što se to dogodilo da je Milesa ostavilo toliko povrijeđenim da ne želi više nikad voljeti niti biti voljen.

„Razlika između ružne strane ljubavi i lijepe strane ljubavi jest ta da je lijepa strana ljubavi mnogo lakša. Ona čini da se osjećaš kao da lebdiš. Podiže te. Nosi te. Lijepi dijelovi ljubavi drže te iznad ostatka svijeta. Drže te tako visoko iznad svih loših stvari i ti samo pogledaš dolje na sve ostalo i pomisliš: Divno. Kako mi je drago da sam tu gore. Ponekad se lijepi dijelovi vrate natrag u Phoenix. Ružni dijelovi ljubavi su preteški da se vrate natrag u Phoenix. Ružni dijelovi ljubavi te ne mogu podići. Oni te spuštaju dolje. Drže ti glavu pod vodom. Utapaju te. Ti podižeš pogled i pomisliš: Volio bih da sam tamo gore. Ali nisi. Ružna ljubav postaje ti. Proždire te. Tjera te da sve to zamrziš.“

Kakve to tajne krije Miles? Hoće li se Tate moći nositi sa njegovom prošlošću? Hoće li Miles konačno biti spreman riješiti se prošlosti kako bi imao sretnu budućnost?
Sve ćete to (i još puno toga) morati saznati sami.

“Sve je bilo vrijedno ovoga. Jer se predivnim trenucima poput ovoga život iskupi za ružnu ljubav.”

Colleen Hoover je poznata po pričama punim emocija zbog kojih nitko ne ostane ravnodušan. Opasna ljubav je knjiga koja će vas emocionalno iscrpiti, zbog koje ćete se prvo smijati pa plakati, zatim opet obrnuto. Ovo je knjiga koju nakon čitanja nije tako lako zaboraviti jer vam se toliko uvuče pod kožu da ćete joj se vratiti još sigurno par puta. Knjiga koja je vrijedna sjećanja i koja će u vašem srcu zauzeti vrlo posebno mjesto.

Izdavač: Naklada Neptun
S engleskog prevela: Zrinka Budak

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s