Recenzije

Sila prirode, Jane Harper

Već sam bezbroj puta rekla kako mi je Suša najbolji pročitani triler ove godine te kako me Jane Harper oduševila. Svojim debitantskim romanom oborila je cijeli knjiški svijet s nogu i time postigla veliki uspjeh. Malo je autora koji uspiju i u drugom nastavku održati jednaku čar i kvalitetu. Jane Harper je učinila i više od toga.

43716536_491824381322976_4931001572571217920_n

Ovog puta radnja je smještena u gustoj šumi gorja Giralang gdje pet žena i pet muškaraca iz tvrtke BaileyTennants odlazi na team building. Nakon dolaska na predviđeno mjesto okupljanja, muškarci i žene se razdvoje te svaka grupa krene različitim putem s namjerom da dođu do istog cilja gdje će se nakon par dana ponovno sastati. Tijekom tog puta moraju proći određene izazove, uključujući i par noći prespavanih na otvorenom, pod vedrim nebom. Naravno, signala usred ničega nema, stoga su u svakom smislu riječi odijeljeni od ostatka svijeta. Team building je osmišljen radi uspostavljanja i razvoja većeg osjećaja za suradnju među kolegama, ali i međusobnog povjerenja čega u toj firmi očigledno manjka. Upravo zbog toga će nekoliko stvari otići u krivom smjeru. Ono što je trebao biti običan izlet, postala je noćna mora. Već nakon prvog dana žene se izgube u divljini. Netrepeljivost među njima raste iz sata u sat, a ni vrijeme im ne ide u korist. Štoviše, prijete im hladnoća i kiša. Kada se nakon par dana uspiju vratiti na dogovoreno mjesto sastanka, jedna od njih će nedostajati. Riječ je o Alice Russell.

“Beth nije bila sigurna jesu li i ostale to primjetile, ali ranije je osjetila kako se atmosfera lagano mijenja. Pojavilo se nešto duboko, sirovo i skoro primitivno, komad starog kruha sa sirom postao je stvar oko koje se isplati boriti.”

Gdje je Alice i što joj se dogodilo? Sve to i još mnogo toga će morati otkriti Aaron Falk, nama dobro poznati australski federalni agent, i njegova nova partnerica Carmen. Ono što je iznenađujuće je činjenica da Falk poznaje Alice. Naime, tvrtka za koju Alice radi je pod sumnjom da se bavi pranjem novca, a upravo je ona policijski doušnik jer je dobro upoznata sa svim tajnama tvrtke, ali i ljudi s kojima radi. Da stvar bude gora, posljednji poziv u noći kad je nestala Alice je uputila upravo Falku.

“Nije samo jedna stvar krenula pogrešno, nego stotine malih stvari.”

Pet žena, pet različitih karaktera. Svaka od njih krije svoje tajne i ima svoju verziju priče o događajima tijekom vikenda. Što se sve dogodilo u tih par dana kada su stvari otišle u krivom smjeru i gdje je završila Alice, autorica će nam kriti sve do samog završetka, a on će naravno biti neočekivan i vjerujem da vas neće ostaviti ravnodušnima.

Kao što je u Suši autorica dočarala atmosferu toliko dobro i realno da smo mogli zamisliti tu paklenu vrućinu u zraku, ispucalu zemlju pod nogama te ljude koji se s tim bore, tako smo i u ovom romanu mogli osjetiti šumsku vlagu, neprestanu kišu, hladnoću i sve što jedan takav tmuran vikend proveden u gorju donosi.

Elegancija izvedbe je upravo ono što daje dodatnu čar ovim romanima. Jane Harper je još jednom pokazala kako zna od romana napraviti savršenstvo o kojem još danima nakon čitanja razmišljamo. Savršen i detaljan opis likova od kojih svaki ima burnu prošlost i mračne tajne učinio je ovaj roman još napetijim. Međuljudski odnosi nisu mogli biti bolje i realnije prikazani, a upravo ta realnost, detaljnost i stil pisanja podižu Jane Harper na sam vrh ljestvice. Malo je reći da se veselim budućim radovima talentirane autorice te se nadam kako treći nastavak nećemo morati predugo čekati jer upravo zbog ovakvih romana sam toliko zavoljela čitanje.

Izdavač: Profil Knjiga
S engleskog preveo:  Dražen Čulić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s