Recenzije

Izgubljena svjetlost, Jill Santopolo

“Postoje trenuci koji promijene putanju ljudskih života. Za mnoge od nas koji smo tada živjeli u New York Cityju taj je trenutak bio 11. rujna. Što god radila toga dana, bilo bi važno, bilo bi urezano u moje pamćenje i utisnuto u moje srce. Ne znam zašto sam te upoznala tog dana, ali znam da ćeš, zato što sam te upoznala, zauvijek biti dio moje osobne povijesti.”

45220822_334184100473865_8378400172702433280_n

Ljubavna priča Lucy i Gabea započinje 11. rujna 2001. godine, datuma koji je svima poznat po napadu na Svjetski trgovački centar. Dok se gradom šire strah, bol i patnja, Lucy i Gabe pronalaze utjehu jedno u drugome te oboje obećavaju da će voditi živote koji imaju smisla i pokušati učiniti nešto značajno u životu. Njih dvoje se nakon tog teškog dana spletom okolonosti razdvoje, ali nakon godinu dana se njihova priča nastavi. Od tog trena postanu nerazdvojni te započinju strastvenu i turbulentnu vezu koja traje četrnaest mjeseci. Lucy je smatrala kako je njihova ljubav bezvremenska, dok je Gabe tražio nešto više u životu. Želio je postati fotograf i sa svojim fotografijama učiniti nešto značajno, promijeniti svijet. Njihova idilična priča naglo je prekinuta kada Gabe dobiva priliku života te, bez da se prvo savjetuje sa Lucy, prihvaća posao foto-reportera u Iraku ostavljajući Lucy slomljena srca.

“Nikad nismo razgovarali o tome kako je bilo poslije. Nikad ti nisam rekla koliko sam bila shrvana. Kako sam zurila u prazan prostor na policama koji je ostao iza tvojih knjiga i kako se nisam mogla natjerati da ga popunim. Kako nisam mogla jesti vafle a da ne briznem u plač. Ili nositi drvenu narukvicu koju si mi kupio na uličnom sajmu u Aveniji Columbus – onom na koji smo nabasali i onda ostali ondje cijelo popodne, jedući kukuruzna peciva s mozzarelom i palačinke i pretvarajući se da nam treba novi sag za našu zimsku kolibu iz mašte.”

Trebalo joj je neko vrijeme da se oporavi, da prestane neprestano misliti na Gabea i iščekivati njegove email poruke. A onda upoznaje Darrena, naizgled savršenog muškarca koji joj pruža stabilnost i sigurnost za kojom je cijelo vrijeme žudjela. No bez obzira na savršen život koji je imala sa Darrenom, Lucy je i dalje bila povezana sa Gabeom. Kroz narednih nekoliko godina, Lucy i Gabe povremeno će se susretati, pa onda opet razdvajati. I cijelo vrijeme će čekati da im se putevi nekako opet spoje.
Priča je napisana u prvom licu, Lucynom, i to na način da se ona obraća direktno Gabeu, kao da mu piše ljubavno pismo. Lucy kroz poglavlja opisuje svaki trenutak svoga života, počevši od dana kada je upoznala Gabea. A zašto je to tako, saznati ćete pred sam kraj knjige koji vas sigurno neće ostati ravnodušnima.

“Oblikovao si me. Jesi li to znao? Ti, 11. rujna. Osoba kakva jesam, odluke koje sam donijela. Sve je to zbog tebe. Zbog onog dana.”

Život kroji zanimljive sudbine svakome pojedinačno, ali kakav god život imali, u konačnici je upravo ljubav ta koja nas gura naprijed i daje pravi smisao života. Izgubljena svjetlost ljubavni je roman prožet životnom tematikom koji će vas natjerati da razmišljate o vlastitim izborima, stvarima koje ste mogli promijeniti i koliko u životu treba ili vrijedi riskirati.

Izdavač: Znanje
S engleskog prevela: Mirjana Čanić

 

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s