Recenzije

Besmrtnici, Chloe Benjamin

Da kojim slučajem saznate točan datum kada ćete umrijeti, kako biste proživjeli ostatak života?

aaa

Godine 1969. u New Yorku, susjedstvom se proširio glas o vidovnjakinji koja može svakom čovjeku reći točan datum njegove smrti. Četvero djece obitelji Gold uputi se u Ulicu Hester gdje se žena navodno privremeno nastanila na najvišem katu jedne stare zgrade. Za nju je slučajno saznao jedanaestogodišnji Daniel prisluškujući razgovor dvojice dječaka u kineskom restoranu. Naravno, odmah je ispričao što je čuo svojem mlađem bratu Simonu te sestrama Klari i Varyi. Najstarija od djece, trinaestogodišnja Varya, ne želi doznati svoju sudbinu, no Daniel je uporan. Nakon što Klara i Simon odmah pristanu, Varya im se, iako skeptična, ipak pridruži.

Došavši u Ulicu Hester, djeca ulaze jedno po jedno u stan na seansu kod misteriozne žene. Najprije najmlađi Simon, pa Klara, zatim Daniel, i na kraju vidno uplašena Varya. Kad se nakon seanse ponovno sastanu, djeca su uplašena i uplakana. Iako tu večer niti jedno dijete ne želi reći datum smrti koji su saznali od vidovnjakinje, nakon par godina, sjedeći jednu večer na tavanu stana, ih ipak otkrivaju jedno drugome.

Roman je podijeljen u četiri dijela, od kojih svaki prati sudbinu i život pojedinog djeteta tijekom odrastanja. Djeca kroz roman postaju odrasli ljudi ispunjeni ambicijama i snovima, ali isto tako i nesigurnošću i strepnjom koju sa sobom nose još od one večeri kada im je vidovnjakinja urezala određeni datum u misli. Dok čitamo o njihovim životima i odlukama koje pritom donose, stalno se pitamo da li bi jednako postupili u životu da one večeri nisu otišli u Ulicu Hester te da li bi ih neki drugačiji put svejedno odveo do istog završetka, na isti datum.

Prvi dio romana odnosi se na Simona. Imajući na umu datum koji mu je žena rekla, Simon odluči učiniti nešto od svog života te sa šesnaest godina zajedno sa sestrom Klarom bježi od kuće u San Francisco gdje se nada boljemu životu. Simon kroz poglavlja želi pronaći svoje mjesto u svijetu te se nada kako će ga isti taj svijet prihvatiti.

“Tu je i ono proročanstvo, koje bi vrlo rado zaboravio, ali ga sve te godine povlači sa sobom. Mrzi tu ženu zbog onoga što mu je rekla i mrzi sebe zbog toga što joj vjeruje. Ako je proročanstvo željezna kugla, njegova je vjera lanac za koji je pričvršćena, glas u njegovoj glavi koji govori: požuri, koji govori: brže, koji govori: trči.”

Drugi dio romana namijenjen je Klari i njezinim pokušajima da živi od magije koju je zavoljela još kao mala dok je provodila dane čitajući Knjigu o proricanju i maštajući o tome da postane mađioničarka. Put prema ostvarenju tog sna neće biti nimalo lak jer će se Klara morati suočiti i sa osjećajem gubitka koji je prati zadnjih par godina, a tu je također i proročanstvo koje ne može izbaciti iz glave, osobito kad se njezin datum počne bližiti.

“Možda bit nije u odupiranju smrti. Možda je bit u tome da ona ne postoji.”

Zatim slijedi treći dio koji prati Danielovu priču – dječak koji je izrastao u uspješnog odraslog muškarca, sretno se oženio te ostvario svoj san i dobio posao kao liječnik u američkoj vojsci. Iako je upravo on bio taj koji je 1969. godine nagovorio brata i sestre da posjete vidovnjakinju, svakog dana poslije iznova je žalio zbog toga te je odbio vjerovati u ono što mu je rekla. No, može li se sudbina izbjeći?

“Rekao je istinu Eddieju: ne vjeruje u gatarine tvrdnje. Vjeruje u loše odluke; vjeruje u zlu sreću. Ipak, uspomena na ženu iz Ulice Hester poput minijaturne je igle u njegovom želucu, nečeg što je jednom davno progutao pa to sada pluta, uglavnom nezamjetno, osim u trenucima kada napravi određen okret i osjeti ubod.”

Zadnji, četvrti dio romana pripada Varyi koja je postala uspješna biologinja uključena u vrlo važno istraživanje koje pokušava pronaći način kako usporiti starenje. Iako je za nju vidovnjakinja predvidjela da će najduže živjeti, Varya koja još od ranog djetinjstva pati od opsesivno-kompulzivnog poremećaja, u svojim pedesetima shvaća kako zapravo nije proživjela niti jedan dan onako kako je oduvijek htjela – slobodno i bezbrižno.

“Da, Varya je i dalje bila na nogama, ali to nije bilo tako jednostavno. Izgubivši braću i sestru, izgubila je dijelove sebe. Kao kada čovjek gleda kako nestaje struje u gradskoj četvrti: određeni dijelovi nje smračivali su se jedni za drugima. Određeni oblici hrabrosti – emocionalne hrabrosti – i žudnje. Cijena samoće je velika, ona to zna, ali cijena gubitka je još veća.”

Besmrtnici je drugi roman talentirane mlade autorice Chloe Benjamin. Ova vrlo emotivna priča će u vama izazvati vrtlog raznih osjećaja, ali i probuditi mnoga pitanja među kojima je i ono najbitnije koje se provlači kroz čitavi roman – što biste vi učinili da znate točan datum vlastite smrti? Biste li nastavili živjeti istim načinom kao i do sad, ili biste pokušali iskoristiti svaki trenutak koji vam se pruži i živjeti punim plućima kao da sutra ne postoji? Besmrtnici je priča o životu, priča koju bi svatko trebao pročitati.

Izdavač: Profil Knjiga
S engleskog prevela: Patricija Horvat