Recenzije

Smrtonosni strojevi, Philip Reeve

“Svijet se mijenja. To nije ništa novo, naravno. Prvo što naučnik povjesničar nauči jest da se svijet uvijek mijenjao. Ali sada se mijenjao tako brzo da se to moglo vidjeti.”

46346644_270580920267320_7229774382715895808_o

Ova uzbudljiva i predivna priča započinje u trenutku kada veliki pokretni grad London lovi jedan mali, rudarski gradić. Oduvijek je bilo prirodno da veliki gradovi jedu manje, manji gradovi jedu gradiće, a gradići se pak obrušavaju na nepokretna naselja. Taj gradski darvinizam funkcionirao je već tisuću godina, još od vremena kada je London postao prvi pomični grad. Nakon što proguta manji grad, taj veći preradi sve korisne materijale kako bi se oslobodila energija za pokretanje motoriziranih kotača, a sve to kako bi gradu bilo omogućeno daljnje putovanje te potraga za novim, manjim gradićem. No, čini se kako londonski gradonačelnik, Magnus Crome, ima puno veće, mračnije planove od osvajanja malih gradova.

Tom Natsworthy, naučnik u muzeju grada Londona, spletom okolnosti se susreće sa najpoznatijim londonskim arheologom i direktorom povjesničara – Thaddeusom Valentinom. Valentine je Tomu ostao u lijepom sjećanju još od onog dana kada mu je osobno predao nagradu koju je osvojio kao dvanaestogodišnji naučnik. Tom, dakako, nije mogao ni slutiti da je Valentine daleko od junaka i poštenog čovjeka kojem se svih ovih godina divio.

“Tom odmahne glavom. Nije znao što želi. Dio njega se još uvijek nadao da je sve ovo jedan veliki nesporazum te da je Valentine dobar, drag i hrabar čovjek.”

Nakon što mlada žena pokuša ubiti Valentinea, njegova kći Katherine odluči angažirati Beavisa Poda, znanstvenika iz ceha inženjera kako bi saznala istinu o svome ocu i mračnim tajnama koje krije. Ali nije ni slutila koliko će ju ta istina pogoditi kad shvati da njezin otac i londonski gradonačelnik zajedno planiraju upotrijebiti oružje koje je uništilo Zemlju prije nekoliko tisuća godina.

Tijekom romana također pratimo putovanje Toma i mlade žene sa strašnim ožiljcima na licu koji skrivaju mnoge tajne iz prošlosti. Spletom nesretnih okolonosti, njih dvoje putuju prema zajedničkom cilju u nadi da će ih dovesti do razotkrivanja istine, ali i sprječavanja moguće katastrofe. Naravno, to putovanje neće biti nimalo jednostavno jer što su bliže istini, to je opasnost sve veća.

Što je Meduza i zašto ju svi spominju tijekom cijelog romana? Koliko su opasne njene sposobnosti? Kakav to plan kuju gradonačelnik i Valentine te hoće li ih Tom i mlada žena uspjeti razotkriti? Sve to i još mnogo toga morati ćete otkriti sami.

Smrtonosni strojevi je prvi roman iz popularnog serijala Kronike gladnih gradova. Ova uzbudljiva, maštovita i zastrašujuće zabavna znanstveno – fantastična priča će vas zasigurno oduševiti. Istoimeni film uskoro stiže i u kina, stoga mi je iznimno drago što sam dobila priliku pročitati ju prije izlaska filma. Veselim se nastavcima te vam svakako preporučam da ju pročitate – osobito ukoliko ste ljubitelj tog žanra. Ali i ako niste, ovo je knjiga koju ćete itekako zavoljeti.

Izdavač: Stilus knjiga
S engleskog prevela: Lidija Vinković