Recenzije

Ponekad lažem, Alice Feeney

Roman prvijenac britanske autorice Alice Feeney je još jedan u nizu iznimno napetih trilera koji će svakako obilježiti ovu godinu. A ono po čemu će svaki čitatelj zasigurno zapamtiti ovaj odličan psihotriler je njegov sami početak, odnosno prve rečenice.

“Zovem se Amber Reynolds.
Tri su stvari koje trebate znati o meni:

1. U komi sam.
2. Muž me više ne voli.
3. Ponekad lažem.”

47384467_518367345348374_5389457651740442624_n

Glavni lik romana, Amber Reynolds, već na samom početku odaje svoje tajne od kojih je ona najbitnija da ponekad laže. Upravo zbog toga, mnoge stvari koje Amber izgovori buditi će u nama određenu dozu sumnje. Amber ima trideset i pet godina i udana je za Paula s kojim u zadnje vrijeme nema idiličan odnos te smatra kako ju on više ne voli. Nalazi se u bolnici nakon što je doživjela prometnu nesreću koje se ne sjeća. Ne može se sjetiti čak ni kako je završila u automobilu koji nije njezin i koji nikad prije nije vozila. U komi je, ali je svega svjesna. Ne može se pomaknuti niti komunicirati s ljudima, ali ih može čuti, iako toga nitko oko nje nije svjestan. Iako se Amber na samom početku ne može sjetiti kako je uopće dospjela u bolnicu, njena sjećanja polako naviru kako se priča odvija.

“Prisjetim se da su ovdje bili neki ljudi, stranci. Koristili su se riječju koju sam odbijala čuti. Prisjećam se silnog komešanja, podizanja glasova i straha, i to ne samo vlastitoga. Trudim se dalje otkrivati, no um me iznevjerava. Dogodilo se nešto vrlo loše, ali ne mogu se prisjetiti što ni kada.”

Poglavlja u knjizi su pisana u različitim vremenima. Kroz sadašnjost upoznajemo Amber dok nepomična leži u bolničkom krevetu, sluša zvukove oko sebe i pokušava se prisjetiti događaja od zadnjih par dana. Drugi dio radnje se odnosi na otprilike tjedan dana prije nego što se dogodila nesreća. Treći dio radnje nas vraća u daleku prošlost u obliku pisanog dnevnika desetogodišnje djevojčice. Sva tri vremenska razdoblja su vrlo bitna jer se negdje među njima nalaze tragovi koji će pomoći Amber da shvati što se i zašto dogodilo.

“Vidim sve toliko jasno da mi okruženje počinje djelovati stvarno. Zato što i jest stvarno. Ovo je uspomena, a ne san, uvjerena sam u to.”

Što više Amber sluša razgovore ljudi koji je redovito posjećuju, to je uvjerenija da nekakve veze sa njezinom komom ima upravo njezin suprug Paul. No, kako radnja ide, autorica vješto dodaje i druge likove koji također postaju sumnjivi. Tu je Amberina sestra Claire koja se voli uplitati u Amberin život zbog čega je njihov odnos u zadnje vrijeme postao zahlađen. Zatim, tu je i Amberin partner iz studentskih dana koji se nedavno opet pojavio u njezinom životu te Madeline, Amberina drska i bezobrazna šefica koja joj svakodnevno zagorčava život. Svi su oni na neki način povezani sa Amberinom nesrećom. Nitko nije onakvim kakvim se čini i nikome se ne može vjerovati. Svaki od posjetioca ima neku tajnu i svaka od tih tajni donosi novi, šokantni preobrat.

Da je ovaj triler toliko dobar govori činjenica da je naprosto nemoguće pogoditi cijelu priču, osobito sami završetak. Kraj knjige je savršeno osmišljen i napisan te će vas zasigurno ostaviti šokiranima i natjerati na razmišljanje što je zapravo istina, a što laž. Ponekad lažem je knjiga koju svaki pravi ljubitelj trilera mora pročitati. Knjiga prepuna neočekivanih, šokantnih obrata neće vam dopustiti da ju ispustite iz ruke. Alice Feeney će se vješto poigrati s vašim umom, a da to niti ne primjetite. Ukoliko još niste, vrijeme je da krenete sa čitanjem kako bi i vi saznali zašto Amber ponekad laže.

“Pokušavam se usredotočiti i provući njihove riječi kroz sito stvarnosti koje gradim u glavi, ali ne funkcionira uvijek. Voljela bih da mogu izbrisati određene tužne i loše uspomene koje stanu izbijati na površinu, ali čini se da su me upalili, pa se odjednom svega prisjećam. Čak i dijelova za koje bih voljela da mi ostanu nedokučivi.”

Izdavač: Egmont Hrvatska
S engleskog prevela: Jelena Pataki