Recenzije

Sve naše tajne, Emily Carpenter

“Mnome struje mračne stvari, onako kako dragocjena ruda teče srcem planine. Mračne stvari koje bi trebale ostati skrivene, ukopane duboko u stijenama. Za opće je dobro da čuvam stražu nad svojom planinom, nad svojom prošlošću.”

48171385_279693359356076_3493065853518217216_o

Glavna junakinja ove iznimno napete priče je Daphne Amos – povučena, mlada djevojka koja vješto skriva svoje mračne tajne iz prošlosti. Igrom slučaja upoznaje Heatha koji je također vrlo tajanstven te oboje naposljetku zaključe kako je najbolje ne razgovarati o prošlosti već se fokusirati samo na budućnost. Devet mjeseci poslije, njih dvoje se zaruče te Daphne vjeruje kako je u Heathu pronašla srodnu dušu, osobito jer zna kako je Heath neće ispitivati o prošlosti te kako će njene tajne i dalje ostati onako kako bi i trebale biti – duboko zakopane. No, njihova sreća naglo prestaje kada Heatha počnu mučiti učestale noćne more. Oboje su svjesni kako ta situacija utječe na njihov odnos stoga Heath jedne večeri predloži Daphne da mu se pridruži na sedmodnevnom tretmanu u savjetovalištu za parove s doktorom Matthewom Cernyjem. No, metode doktora Cernyja se znatno razlikuju od metoda ostalih psihologa. On prodire duboko u korijene potisnutih sjećanja, pomaže ljudima da se prisjete događaja iz prošlosti, uključujući i traume iz djetinjstva. Upravo to je razlog zbog kojeg bi Daphne vrlo rado preskočila odlazak u institut. Ali čini se kako joj Heath ne daje previše mogućnosti izbora, stoga nevoljko polazi s njim.

Pravila instituta su vrlo jasna – nema automobila, korištenja telefona ili bilo kojih drugih elektroničkih uređaja te potpisivanjem ugovora pristaju na to da ih se svakodnevno snima skrivenim kamerama. Ono što je također neobično je to da je bilo kakva interakcija sa ostalim pacijentima zabranjena. Iako joj zabačena lokacija stvara nelagodu, Daphne jedne noći odluči napustiti sobu i istražiti mjesto na koje su došli. Uskoro shvaća kako su njezine sumnje bile opravdane te kako institut nije ni blizu onome za što se predstavlja.

“I nekako, dok sam istraživala mračne niše, gledajući svjetleće monitore i vidjevši tajne drugih ovdašnjih pacijenata, upala sam u čudni, neskladni ritam ovoga mjesta. Postala sam rasklimana i ranjiva.

Kako dani boravka u institutu prolaze, tako Daphne otkriva sve više tajni i neobičnih stvari koje institut skriva, a ujedno i nas čitatelje vodi kroz svoju prošlost prepričavajući nam događaje koji su je obilježili i koje je – sve do sad – skrivala od ostalih. No, njezine tajne nisu ni približno mračne kao Heathove.

“Možda je u svemu ovome postojao uzorak. Možda me je svemir doveo ovamo jer je znao što mi treba – da budem poludivlja i slobodna, da najzad odbacim svoje breme i žalost.”

Ono po čemu se ova knjiga itekako može isticati od ostalih je upravo sam kraj koji je toliko neobičan, ali i šokantan i uznemirujuć. Sve naše tajne nije samo još jedan triler u nizu. Ovo je jedna vrlo jeziva, uvrnuta i napeta priča koja na najmračniji mogući način prikazuje ljudsku prirodu i nagone. Priča koja će vas držati u neizvjesnosti sve dok ne otkrijete koliko zapravo tamna strana ljudske prirode može biti. Svi mi imamo tajne. Postoje manje, ali i one veće, bitnije tajne koje, ako ih kažemo, mijenjaju tijek života – naš ili nečiji tuđi. Da li je ispravno pustiti da te tajne ugledaju svjetlo dana, ili ih treba zakopati negdje duboko, u potkrovlje duše – odluka je isključivo na nama.

“Nitko ne govori o svojoj prošlosti a da nešto ne izvrne – i to nikad nije bez posljedica. Uvijek slijede posljedice.”

Izdavač: 24sata Knjige
S engleskog prevela: Mirjana Čanić