Recenzije

Jezero, Rachel Caine

“I ma koliko se svi mi pretvarali i koliko god se silno trudili, nikada više nećemo biti posve normalni.”

48430355_530761284096388_3867045268914438144_n

Gina Royal je jedna sasvim prosječna normalna kućanica sa Srednjega zapada koja ima sve što jedna žena može poželjeti – predivnog muža Melvina koji ju neizmjerno voli te dvoje divne djece. Naravno, nisu savršeni, što je sasvim normalno jer nitko zapravo nije. Ponekad imaju razmirice i neslaganja kao i svaki normalan bračni par, ali i dalje žive u savršenom skladu. No, jedan naizgled običan dan promijeni sve. Slučajna automobilska nesreća na njihovom prilazu razotkrije uznemirujuće tajne koje je Ginin muž godinama skrivao od nje. Tajne koje zgroze cijeli svijet.

Četiri godine poslije, dok Melvin Royal u zatvoru čeka izvršenje smrtne kazne, Gina Royal više ne postoji. Trenutno se koristi imenom Gwen Proctor te je pronašla utočište u novom domu, na udaljenom jezeru Stillhouse. Iako je prošlo četiri godine otkako je cijeli svijet doznao za stravične zločine koje je njezin suprug počinio, Gwen i njezina djeca su i dalje na meti uhoda i internetskih trolova koji vjeruju kako je ona povezana sa tim zločinima. Gwen konstantno dobiva i trpi razne prijeteće poruke i pisma zbog kojih se mora vječito skrivati te često mijenjati prebivališta, ali i identitete. No, Gwen je Ginina potpuna suprotnost. Nekoć plašljiva i plaha žena sada je postala prava majka ratnica koja je spremna učiniti sve kako bi zaštitila svoju djecu. Gwen nema povjerenja ni u koga, svatko koga upozna joj predstavlja moguću prijetnju. Život ju je naučio da vječito bude na oprezu.

“Gina je odavno mrtva i ne žalim za njom. Osjećam se toliko udaljenom da ne bih ni prepoznala onu staru sebe da prođem pokraj nje na ulici. Drago mi je da sam izbjegla pakao koji gotovo nisam ni prepoznala dok sam gorjela u njemu. Drago mi je što sam uspjela izvući i djecu.”

U trenutku kada se nakon toliko vremena konačno počinje osjećati ugodno i sigurno u svojemu novom domu, u jezeru pokraj njezine kuće pojavljuje se tijelo mlade žene. U isto vrijeme počinju stizati i prijeteća pisma s odveć poznate adrese. Internetski trolovi i uhode ponovno napadaju i prijete, a ubrzo se internetom proširi i informacija o njezinoj novoj adresi koja je trebala biti tajna. Kada se u jezeru pojavi još jedno tijelo, Gwen shvaća da mora početi vjerovati ljudima oko sebe kako bi spasila svoju djecu.

“Nitko nije zaboravio Melvina Royala. Nitko nije zaboravio ni njegovu malu pomoćnicu. Postoji izvjesna fanatično bolesna očaranost ljudi muškim serijskim ubojicama, ali žene suučesnice još su omraženije. Toksična je to kaša ženomrštva i samopravednog bijesa te jednostavno zgodna činjenica da je u redu uništiti tu ženu, dok nije u redu uništiti druge.”

Rachel Caine nije nimalo štedjela na detaljima kod opisa stravičnih zločina te se za čitanje treba dobro pripremiti. Meni se upravo taj dio kod ovako napetih trilera najviše sviđa jer takav realan i detaljan prikaz donosi ono što svaki roman ovog žanra treba imati, a to je savršena doza jezivosti i napetosti zbog koje ćete neumorno okretati stranice dok ne dođete do samog kraja. Autorica se također dotakla teme s kojom se redovito susrećemo i u svakodnevnom životu. Riječ je o internetu, društvenim mrežama i zlostavljanju preko istih. Svima je poznata rečenica da jednom što se pojavi na internetu, zauvijek ostane tamo. Svijet je prepun okrutnih internetskih trolova koji svojim konstantnim uznemirujućim komentarima, pa čak i prijetnjama, dopiru do svakoga, uništavajući pritom ljudsku psihu te slamajući čak i najčvršću osobu. Pitanje je samo koliko čovjek psihički može izdržati takvo što.

“Većinom se radi o posve uobičajenim stvarima…prijetnjama smrću. Jedna je naposljetku navede da zastane, odvrati stolac od računala i odmahne rukom, kao da je dodirnula nešto mrtvo. Promatra me bez riječi i vidim da se nešto u njoj ugasi. Tračak nade. Tračak vjere u to da bi svijet mogao biti još uvijek ljubazan, čak i prema nama.”

Osim što je izuzetno napeti triler, Jezero nam savršeno prikazuje koliko je snažna majčinska ljubav te što je sve jedna majka spremna učiniti kako bi zaštitila svoju djecu. Nema veće ljubavi od one majčinske. Vjerujem da će vas sam kraj knjige iznenaditi. Možda ćete uspjeti pretpostaviti tko je glavni neprijatelj i najveća opasnost, a možda i nećete. A ako vas to otkriće ne šokira, zadnjih par rečenica itekako budu. S obzirom da je Jezero tek prva knjiga Stillhouse Lake trilogije, kraj nije mogao biti bolji. Sada treba biti strpljiv i čekati nastavak koji će, sudeći po ocjenama na Goodreadsu, biti još napetiji. Veselim se saznati što nam novi nastavci te izuzetno talentirana autorica donose.

“Osjećam da imam plan. Ali dio mene također zna da to, zapravo, nije dovoljno.”

Izdavač: 24sata Knjige
S engleskog prevela: Dragana Grozdanić