Recenzije

Preživjele, Riley Sager

Riley Sager, inspiriran brojnim kultnim filmovima koje možemo svrstati u tzv. slasher horore, napisao je roman prvijenac koji je u kratkom vremenskom roku postao pravi hit. Slasher horor je podžanr horora koji je već godinama prisutan u književnoj, ali i u filmskoj umjetnosti. Radnja takvih horora je već svima dobro poznata – psihopat proganja skupinu ljudi, obično negdje daleko od civilizacije, te ih ubija jednog po jednog koristeći pritom hladno oružje, a pokolj preživi samo jedna osoba. Ovaj roman bavi se upravo tom jednom osobom – Preživjelom – i prati nastavak njene priče deset godina poslije.

49411236_287284188596993_7205134391561945088_o

Quincy Carpenter je djevojka koja je prije deset godina preživjela napad čovjeka koji je pobjegao iz bolnice za mentalno oboljele koja se nalazi u blizini Borove kolibe gdje su ona i njeni prijatelji s faksa odsjeli preko vikenda kako bi proslavili rođendan. No, Quincy se samog događaja uopće ne sjeća, zna samo što su joj rekli – Joe, muškarac koji se nenadano pojavio pred vratima njihove kolibe te se naposljetku pridružio slavlju, zaklao je nožem sve njene prijatelje dok je ona, iako s tri ubodne rane, uspjela pobjeći kroz šumu. Spasio ju je Coop, policajac u patroli koji se igrom slučaja našao u pravo vrijeme na pravome mjestu te ispalio nekoliko hitaca iz pištolja i time usmrtio ubojicu.

_Ne možeš promijeniti ono što se dogodilo. Možeš samo kontrolirati kako ćeš se s tim nositi.” (5)

Zbog činjenice da je jedina preživjela, novinari su ju prozvali “Posljednjom djevojkom”. U toj tzv. skupini nalaze se još dvije djevojke koje su preživjele slične pohode masovnih ubojica – Lisa, koja je preživjela pokolj nožem u sestrinstvu na fakultetu koji je pohađala te Samantha, koja je preživjela teški napad muškarca u motelu Nightlight Inn u kojem je tada radila kao čistačica. Tri djevojke pokušavaju ostaviti stravičnu prošlost iza sebe te nastaviti živjeti normalnim životom. Iako su novinari mnogo puta tijekom godina pokušali okupiti sve tri i napraviti ekskluzivan intervju u kojem bi javnosti ispričale svoje priče, djevojke se međusobno nikad nisu upoznale. Jedino što će ih vječno povezivati je biljeg tj. nadimak dobiven od strane medija.

_Ne možeš promijeniti ono što se dogodilo. Možeš samo kontrolirati kako ćeš se s tim nositi.” (4)

Deset godina nakon pokolja, Quincy živi sa svojim zaručnikom Jeffom u elitnom dijelu New Yorka te se bavi pisanjem bloga o kolačima. Iako se naizgled čini kako je konačno pronašla svoj mir te ostavila prošlost iza sebe, Quincy i dalje nije dobro, a to vješto skriva od drugih uz pomoć Xanaxa te poprilične količine alkohola. Quincy se povremeno nalazi sa Coopom koji se, unatoč distanciranosti, i dalje brine o njoj i njenom zdravstvenom stanju. Nalaze se svega dva do tri puta godišnje kako bi joj on prenio novosti te, kada je to potrebno, riječima pružio utjehu.

_Ne možeš promijeniti ono što se dogodilo. Možeš samo kontrolirati kako ćeš se s tim nositi.” (6)

Jednog dana Coop neočekivano dolazi u posjet kako bi ju obavijestio da je Lisa, jedna od Preživjelih djevojaka, pronađena mrtva. Iako se u početku čini kako je počinila samoubojstvo, s vremenom otkrivamo kako je Lisa ipak ubijena. Negdje u istom trenutku, na Quincyjinim vratima se pojavljuje Samantha Boyd, treća Preživjela, koja je prije nekoliko godina potpuno nestala te nitko nije znao gdje je ni da li je uopće živa.

_Ne možeš promijeniti ono što se dogodilo. Možeš samo kontrolirati kako ćeš se s tim nositi.” (15)

Iako se tijekom romana većina radnje odvija u sadašnjosti, povremeno ju presijecaju poglavlja, odnosno flashbackovi koji nas vraćaju u prošlost i vode kroz cijeli vikend u Borovoj kolibi, počevši od dolaska pa sve do samog napada. Knjiga sadrži brojne preokrete te nas autor cijelo vrijeme vrlo vješto navodi na pogrešan trag. Jedina osoba koja zna pravi put do istine je Quincy, no u tome ju sprječavaju potisnuta sjećanja, odnosno gubitak pamćenja potaknut traumom. Lisino ubojstvo, dolazak Samanthe te nekoliko neobičnih događaja koji potom uslijede potaknu Quincyjine komadiće sjećanja da polako isplivaju na površinu.

_Ne možeš promijeniti ono što se dogodilo. Možeš samo kontrolirati kako ćeš se s tim nositi.” (16)

Preživjele je jedan od onih romana koji vas navodi da neumorno okrećete stranice sve dok konačno ne otkrijete istinu koja je toliko dugo bila skrivena u Quincyjinoj glavi. Tempo je u početku spor do umjeren te postepeno ubrzava kako se približavate istini. Poglavlja tijekom kojih nas autor vraća u prošlost, na vikend u Borovoj kolibi i događaje koji su se zbili su mi bila najzanimljivija jer su toliko detaljno i realno opisana da sam imala osjećaj kao da se i ja u tom trenutku nalazim u šumi te zajedno s Quincy proživljavam najgoru noćnu moru.
Hoće li vas kraj šokirati? Vjerujem da hoće. S obzirom da nam autor tijekom cijelog romana vješto daje tragove koji nas usmjeravaju na pogrešne sumnje i zaključke, kraj je svakako neočekivan te se kao takav može pronaći samo u pravim trilerima. Činjenica da je Stephen King Preživjele prozvao “prvim pravim trilerom godine” vam govori mnogo. A kome ćemo vjerovati ako ne kralju horora i napetosti?

_Ne možeš promijeniti ono što se dogodilo. Možeš samo kontrolirati kako ćeš se s tim nositi.” (14)

Izdavač: FOKUS KOMUNIKACIJE d.o.o., Zagreb
S engleskog prevela: Lela Vujanić