Recenzije

Najdraže moje, Gabriel Tallent

Najdraže moje je vrlo posebna knjiga. Knjiga za koju je teško odabrati prave riječi. Knjiga koju mnogi neće moći pročitati do kraja, a mnogi je čak neće ni uzeti u ruke iz straha kakve bi osjećaje u njima mogla izazvati. Ja sam također bila jedna od onih koji su se dvoumili oko čitanja. Strpljivo me čekala na policama čak dva mjeseca. Ali odlučila sam. Konačno sam ju pročitala i sada znam da sam donijela ispravnu odluku jer mogu reći da sam pročitala jednu od najvažnijih knjiga desetljeća. Mladi američki pisac Gabriel Tallent napisao je prvijenac koji zaslužuje svu pažnju ovoga svijeta i koji će, vjerujem, ostaviti trag i na buduće generacije.

dsfsfs

Priča prati Turtle Alveston, četrnaestogodišnju djevojčicu koju život nije mazio. Nakon majčine smrti odrasla je s ocem Martinom s kojim je oduvijek imala poseban odnos, posve neprirodan. Žive na izoliranom imanju, duboko u šumi sjeverne Kalifornije. Sam pogled na imanje bi svakome stvorio grč u želudcu, a tek ono što se događa unutar četiri zida…

_Turtle želi pobjeći, zbrisati. Želi dati petama vjetra. Nestati, izgubiti se u šumi, otvoriti cilindar vlastitog života, zavrtjeti ga i zatvoriti._ (5)

Martin Alveston je mentalno nestabilan. Konstantno strahuje od smaka svijeta i živi u uvjerenju kako je sudnji dan sve bliže. Iz tog razloga, Martin pokušava pronaći način za preživjeti kada do toga dođe. Priprema se za ono najgore, konstantno puca iz oružja kojeg u kući ima više nego hrane, često ima napadaje bijesa, a u sve to uvlači i Turtle. Svemu što zna poučio je i svoju kćer, od raznih tehnika preživljavanja do pravilnog rukovanja i pucanja iz oružja. Turtle tako sa svojih četrnaest godina zna savršeno gađati iz pištolja, rukovati nožem te je i više nego sposobna sama preživjeti u divljini bez hrane i vode uz svoje veliko znanje o prirodi. Iako ide u školu, Turtle je ondje usamljena i povučena jer njezin otac pomno pazi da se ni s kim ne zbliži. Upravo zbog toga, nitko ne može ni naslutiti kakav je njezin život s ocem koji ju svakodnevno psihički i fizički zlostavlja. Turtle sve to opravdava apsolutnom ljubavlju koju osjeća prema svojem ocu, ali u isto vrijeme osjeća i mržnju zbog nečega što on radi i što ne bi smio, a opet ne shvaća što bi to moglo biti.

_turtle želi pobjeći, zbrisati. Želi dati petama vjetra. nestati, izgubiti se u šumi, otvoriti cilindar vlastitog života, zavrtjeti ga i zatvoriti._ (7)

Turtlein društveni život je sveden na školu u kojoj odbija svačije pokušaje zbližavanja, bilo da je riječ o učenicima ili profesorima. Jedina osoba s kojom ima donekle normalan odnos je njezin djed kojega je cijeli život smatrala svojom sigurnom lukom. Turtle ne shvaća koliko je zapravo nezdrav njezin odnos s ocem sve dok ne upozna dvojicu dječaka te prvi put vidi kakav bi život trebao biti. Njihovo prijateljstvo se s vremenom razvija, a Turtle se snažnije povezuje s Jacobom koji postaje jedino svjetlo u njezinoj vječitoj tami. Turtle tada postaje svjesna da više ne može ostati pod istim krovom s Martinom i iz tog razloga počinje smišljati kako pobjeći.

_Turtle želi pobjeći, zbrisati. Želi dati petama vjetra. Nestati, izgubiti se u šumi, otvoriti cilindar vlastitog života, zavrtjeti ga i zatvoriti._

Najdraže moje je knjiga koja se ne može uklopiti u samo jedan žanr. Prvenstveno je to moderna obiteljska drama sa vrlo teškom temom prožeta raznim aspektima psihološkog trilera. Gabriel Tallent napisao je jednu vrlo tešku, emocionalnu knjigu. Na trenutke ćete ostati bez daha, a možda ćete čak i zatvoriti knjigu i napraviti malu pauzu jer će vam neki, vrlo detaljno napisani, prizori biti previše mučni. Mene je knjiga, kao što sam i očekivala, emocionalno iscrpila, ali mi isto tako pokazala kolika je snaga i bol u ljudima. Knjiga je to koja nam govori kako se vrijedi boriti i gurati naprijed bez obzira na gorke stvari i sjećanja koja pritom ostavljamo iza sebe. Bi li vam preporučila ovu knjigu? Uvijek. Doduše, zbog dosta teškog i tamnog sadržaja, ova knjiga nije za svakoga, osobito ne za čitatelje koji ne vole ovakvu temu romana. Ali, kao što je i Turtle shvatila, sve što je ponekad potrebno je samo malo hrabrosti. A za ovakvu knjigu se itekako vrijedi odvažiti na čitanje.

_Turtle želi pobjeći, zbrisati. Želi dati petama vjetra. Nestati, izgubiti se u šumi, otvoriti cilindar vlastitog života, zavrtjeti ga i zatvoriti._ (3)

Izdavač: Stilus knjiga
S engleskog prevela: Ira Martinović