Recenzije

Okidač boje pepela, Andrea Tomić

Roman Okidač boje pepela nastao je još prije nekoliko godina kao ideja te se razvio u Wattpad priču pod nazivom Teške boje i na kraju je, uz dosta prepravaka i dodataka, objavljen kao knjiga. S obzirom da nisam uključena u Wattpad svijet, meni je ovo prvi doticaj s Andreinim pisanjem. Prvo na što bih se htjela osvrnuti je sama naslovnica koja je apsolutno predivna te korice koje su na dodir baršunaste. A ono što se nalazi unutar korica je svijet u koji se svakako isplati uploviti. Andrea Tomić je napisala roman koji nas uči kako život uvijek ide dalje, čak i kada pomislimo da je stao.

47365190_277663676225711_674229837346373632_o

Glavna junakinja romana je June Aldred, djevojka koja je svjedočila nemilosrdnom ubojstvu svojih roditelja kada je bila dijete. Njezin otac dugovao je određenu svotu novaca muškarcu imena Nick Raven koji je jednu večer upao u obiteljski dom kako bi naplatio svoje dugove. Osim što joj je ubio oca, Nick joj je ubio i majku. I kao da mu to nije bilo dovoljno, odlučio je povesti sa sobom tada jedanaestogodišnju June kako bi postala član njegove bande – Gavrana.

_od svih kaosa u njenome životu, on joj je bio najdraži._ andrea tomić, okidač boje pepela (1)

Sedam godina je prošlo od najgore večeri u Juneinom životu. Sedam godina otkako joj je Nick Raven okrutno oduzeo ono najmilije te ju protiv njene volje uzeo pod svoje. Iako je u jednom trenutku svoga života dobila pravo na izbor, June je odabrala život u bandi smatrajući kako na ulici ne bi preživjela ni dana. Tim odabirom postala je punopravna članica Gavrana, a ujedno i jedina djevojka u bandi. No, June svakim danom sve više pati. Živi pod istim krovom s čovjekom koji je ubio njene roditelje te je primorana slušati njegove naredbe. Ni s ostalim članovima bande nije u najboljim odnosima, a kako se konstantno radi mjera sigurnosti sele s jedne lokacije na drugu, June se ni ne trudi zbližiti s drugim ljudima. Jedino što joj preostaje je skrivati svoje osjećaje i strahove te i dalje pronalaziti načine kako se boriti s vlastitim demonima.

_od svih kaosa u njenome životu, on joj je bio najdraži._ andrea tomić, okidač boje pepela (2)

Ono što June također vješto skriva je njena posebna sposobnost pomoću koje može vidjeti osjećaje drugih ljudi prikazane u obliku boja. June ne zna razlog zbog kojeg je razvila tu sposobnost, ali boje koje vidi postale su dio nje te je s vremenom naučila živjeti s tim. No kada se pojavi dečko s aurom boje duge, visoki zidovi koje je June podignula oko sebe početi će popuštati…

_od svih kaosa u njenome životu, on joj je bio najdraži._ andrea tomić, okidač boje pepela (5)

Cjelokupna ideja romana je savršena. Okidač boje pepela je prvenstveno YA ljubavni roman sa određenom dozom trilera i fantastike. Ono čega je meni možda malo nedostajalo je nešto veća količina napetosti s obzirom da se u romanu spominju bande te razni teški zločini koji dolaze s njima. Dobar dio romana je usredotočen na ljubavnu priču dok su neki, meni zanimljiviji dijelovi, ostali malo uskraćeni. Likovi su dobro razrađeni, no imam osjećaj kako je Nicku Ravenu posvećeno premalo poglavlja. Najviše sam htjela doznati pozadinu njegove priče, što mu se to u prošlosti dogodilo da ga je nagnalo da postane onakav kakav je. Mali dio njegove prošlosti je spomenut, ali ne onoliko koliko je kao jedan od bitnijih likova i vođa Gavrana zaslužio. Zatim, tu je i glavna junakinja romana June koja me tijekom cijele knjige užasno nervirala. Njena nepromišljenost, brzopletost i konstantni bijes bili su nemogući za čitanje, a svojim postupcima je sve više gurala ljude od sebe samo zato jer je bila previše uplašena da pogleda vlastiti odraz u ogledalu.

_od svih kaosa u njenome životu, on joj je bio najdraži._ andrea tomić, okidač boje pepela (3)

Okidač boje pepela divna je priča koja nas uči kako trebamo voljeti i male stvari te uvijek cijeniti ono što imamo. Kako život zna biti težak, osobito ako nemamo nekoga uz sebe s kim bi dijelili trenutke, tko bi samim svojim postojanjem učinio loše stvari barem malo boljima te pokazao kakav je osjećaj voljeti, ali i biti voljen. Život sadrži različite nijanse sive, ali bitno je znati da u tom širokom spektru boja postoje i one svijetle, tople. Potrebno je samo dopustiti im da razbiju sivilo.

_od svih kaosa u njenome životu, on joj je bio najdraži._ andrea tomić, okidač boje pepela

Nakladnik: Createspace Independent Publishing Platform