Recenzije

Posljednje dijete, John Hart

Posljednje dijete je puno više od običnog misterija. Priča je to koja nam govori o gubitku i suočavanju s istim. John Hart nam vrlo realno i potresno opisuje život obitelji nakon bolnog gubitka. Posljednje dijete dobitnik je, između ostalih, prestižne nagrade Edgar Allan Poe te britanske žanrovske Ian Fleming Steel Dager za najbolji triler. Svi znamo da se nagrade ne dijele tako lako, a ovaj roman ih je itekako zaslužio. Roman je to kojim je Hart još jednom potvrdio svoje mjesto među velikanima žanra.

49729368_294611271197618_5630778489574522880_n

Trinaestgodišnji Johnny Merrimon imao je savršeno djetinjstvo, topao dom, divne roditelje koje se vole i Alyssu, sestru blizanku s kojom je imao duboku, nezamjenjivu povezanost. Iako su bili dvojajčani blizanci različitog spola, bili su toliko slični da ih je izdaleka bilo jako teško razlikovati. Imali su istu kosu, osmijeh, pogled pa čak i hod. No, sve se naglo promijenilo dana kada je Alyssa nestala. Njegova majka Katherine nije se mogla nositi s gubitkom kćeri te je utjehu tražila u alkoholu, drogi i raznim tabletama. Spala je na manje od pedeset kilograma, sasvim se povukla u sebe te je većinu dana provodila zatvorena u sobi. Otac ih je zbog prevelike tuge i boli napustio, ostavivši Johnnyja s majkom i njenim nasilnim ljubavnikom. Iako je prošlo već godinu dana od nestanka, Johnny i dalje vjeruje da je Alyssa još uvijek živa te u svakodnevnoj potrazi za njom istražuje mračnu stranu gradića u kojemu je rođen.

_johnny je to rano naučio. ako ga netko upita zašto je toliko drukčiji, zašto je tako miran i zašto se čini kao da mu oči gutaju svjetlost, re

Ni Clyde Hunt, detektiv koji radi na Alyssinom slučaju od dana kada je nestala, nije odustao od potrage. Slučaj nestale djevojčice ga i dalje progoni, držeći ga budnog noćima i ugrožavajući mu karijeru, ali i privatan život. Njegovi nadređeni ga smatraju ludim i prijete mu otkazom, a žena ga ostavlja jer je zbog posla konstantno zapostavljao obitelj. No, Hunt i dalje brine za dječaka te mu svakodnevno nudi pomoć koju Johnny uporno odbija.

_johnny je to rano naučio. ako ga netko upita zašto je toliko drukčiji, zašto je tako miran i zašto se čini kao da mu oči gutaju svjetlost, re

Lutajući obližnjom šumom tijekom potrage, Johnny nesretnim slučajem postaje svjedokom ubojstva, a čovjek na umoru mu kaže tri riječi koje će pokrenuti lavinu događaja: “Našao sam je…”. Johnny, naravno, odmah pomisli kako čovjek govori o njegovoj sestri, što u njemu ponovno budi nadu koju je polako počeo gubiti. Nastala situacija se dodatno zakomplicira saznanjem kako je u vrijeme nesreće nestala još jedna djevojčica. I dok Johnny nastavlja sa svojom potragom, Hunt sada ima dvije nestale djevojčice i vidno uzdrmane i uplašene stanovnike gradića. Svi likovi su sumnjivi i međusobno povezani, svaki od njih pokušava riješiti neki osobni problem koji je pak, na ovaj ili onaj način povezan s nestankom Alysse Merrimon.

_johnny je to rano naučio. ako ga netko upita zašto je toliko drukčiji, zašto je tako miran i zašto se čini kao da mu oči gutaju svjetlost, re

Posljednje dijete vrhunska je krimi priča koja progovara o vrlo bitnim temama i problemima današnjice. John Hart napisao je priču o hrabrom, a ujedno i slomljenom dječaku koji je premlad i prebrzo shvatio koliko težak i okrutan život može biti. Znamo svi da kod trilera, ili bilo kojeg drugog žanra, ne treba sve otkrivati. Reći ću vam samo da imate moje iskrene preporuke. Ukoliko tražite do samog kraja napeto, jezivo, dobro napisano štivo, vrijeme je da i vi upoznate Johnnyja i gradić prepun mračnih tajni.

Izdavač: 24sata Knjige
S engleskog prevela: Dalia Butorac