Recenzije

Posljednja želja, Andrzej Sapkowski

Vjerujem da ste već svi čuli za serijal video igara “The Witcher” koji već godinama obara kompletan gaming svijet s nogu. Serijal “The Witcher” jedan je od najpoznatijih serijala RPG igara, a razvojni poljski studio CD Projekt RED koji je zaslužan za ove hitove se na njima itekako obogatio. Mnogim obožavateljima serijala je već poznato kako “The Witcher” prvotno nije stekao slavu kao video igra, već kao niz knjiga poljskog autora Andrzeja Sapkowskog, nastalih još krajem osamdesetih i tijekom devetesetih godina. Riječ je o Sagi o vješcu koju čine dvije zbirke pripovjedaka i pet romana te naknadno napisana osma knjiga koja predstavlja uvod u kompletnu sagu. Saga je vrlo brzo postala bestseler diljem svijeta te je prevedena na brojne svjetske jezike, a Posljednja želja je prva od osam knjiga.

50485512_296970977628314_742068669693034496_o

Upoznajte Geralta, tajanstvenog vješca poluduge bijele kose i prodornog pogleda koji, osim što izvrsno rukuje mačem, posjeduje vrlo posebne, tajanstvene moći. No, Geralt te sposobnosti nema od rođenja. Štoviše, njegova prošlost nije bila nimalo lijepa. Već kao dijete odveden je iz svog doma u Kaer Morhen gdje je bio podvrgnut brojnim dugogodišnjim treninzima i ogromnim količinama mutacija pomoću kojih je postao vještac – plaćeni ubojica, primarno stvoren kako bi zaštitio ljudski rod od čudovišta koja nastanjuju i teroriziraju svijet i na taj način očuvao moralnu i biološku ravnotežu svijeta.

_braniš nas ne samo od zla koje vreba u mraku, već i od onog koje se skriva u nama samima._ andrzej sapkowski

Sapkowski je Posljednju želju napisao kao zbirku pripovjedaka od kojih svaka prati Geralta u njegovim različitim avanturama. Zanimljivo je spomenuti da su priče inspirirane ne samo raznim mitologijama (osobito slavenskom mitologijom), nego i najpoznatijim narodnim bajkama koje se već stoljećima pričaju djeci za laku noć. No, nama poznate bajke Sapkowski je izmjenio do granice neprepoznatljivosti te ih začinio znatno mračnijim i realnijim elementima. Tako će vas primjerice junakinja u priči Manje zlo podsjećati na Snjeguljicu, dok ćete priču Zrno istine povezati s Ljepoticom i Zvijeri. Koje se još bajke skrivaju među pričama te koliko se Sapkowskijeva verzija razlikuje od originala, morati ćete otkriti sami.

_braniš nas ne samo od zla koje vreba u mraku, već i od onog koje se skriva u nama samima._ andrzej sapkowski (3)

Ono što me najviše oduševilo u ovoj knjizi je upravo ta realnost koja se prikazuje kroz priče. Završeci nisu predivni, čarobni i bajkoviti već su daleko realniji i primjereniji svijetu u kojem živimo. Posljednja želja prava je poslastica za sve ljubitelje video igre, fantasy žanra, kao i za one koji žele pročitati bajke na drugačiji, realniji, ali i mračniji način.

_braniš nas ne samo od zla koje vreba u mraku, već i od onog koje se skriva u nama samima._ andrzej sapkowski (2)

Zahvaljujući Egmont Hrvatska, hrvatski ljubitelji majstora mača i čarolije konačno su došli na svoje. Posebno me raduje vijest kako nam prijevod druge knjige stiže sredinom veljače. Prava za televizijsku ekranizaciju otkupio je Netflix, stoga ćemo uskoro imati priliku gledati Geralta iz Rivije kojeg će utjeloviti Henry Cavill.

Izdavač: Egmont Hrvatska
S poljskog preveo: Mladen Martić