Recenzije

Genijalna prijateljica, Elena Ferrante

Postoje knjige koje brzo pročitate te ih još brže zaboravite. Zatim, postoje i knjige koje su toliko dobre da o njima razmišljate još danima nakon čitanja. A tu su i one treće, koje zauvijek ostave trag, obilježe vas i poduče životu. Elena Ferrante napisala je upravo takvu priču. Priču koja se ne zaboravlja, priču koju bi svatko trebao pročitati.

49947939_294385401220205_8895456841492856832_n.jpg

Elena Ferrante umjetničko je ime talijanske spisateljice čiji identitet nije poznat javnosti i taji ga još od objave svojeg prvog romana iz 1992. godine, L’amore molesto. O tome tko stoji iza pseudonima, ne zna se mnogo, pa čak ni je li riječ doista o ženi. Svoju odluku da piše pod pseudonimom objasnila je čim je počela pisati u pismu svom izdavaču.

_kad je ljubav prognana iz gradova, gradovi mijenjaju svoju dobronamjernu narav u zlonamjernu._ elena ferrante, genijalna prijateljica (6)

Iako je proboj na scenu ostvarila romanom Dani zaborava, Napuljska tetralogija donijela joj je svjetsku slavu.

Genijalna prijateljica prva je knjiga tetralogije o dvjema prijateljicama iz Napulja koje nastoje izgraditi svoje živote u brutalnoj napuljskoj sredini. Lila i Elena već su šest desetljeća najbolje prijateljice. Priča započinje u sadašnjosti, kada šezdeset šestogodišnja Elena primi vijest kako je Lila nestala bez traga. Elena se, potaknuta Lilinim nestankom, počne prisjećati te zapisivati događaje i sjećanja koja ju vežu uz Lilu, počevši od dana kada su se upoznale i sprijateljile. U prvom dijelu tetralogije, Elena piše o njihovom zajedničkom odrastanju u siromašnijem dijelu Napulja 50-ih godina prošlog stoljeća. Iako su karakteri glavnih junakinja naizgled potpuno drugačiji, među njima se vrlo brzo stvorila spona prijateljstva koja im je dala snage da potraže svoj put u jednoj bučnoj i nasilnoj zajednici punoj nepravde.

_kad je ljubav prognana iz gradova, gradovi mijenjaju svoju dobronamjernu narav u zlonamjernu._ elena ferrante, genijalna prijateljica (2)

Elena je bila lijepa, mirna, samozatajna, izuzetno pametna djevojčica željna pažnje i vječito pod pritiskom da se svima svidi i da zadovolji svoje roditelje, ali i učitelje i prijatelje. Lila je u drugu ruku bila mršava, divlja, strastvena, tvrdoglava te nepokolebljiva u svojim nakanama. Dok Elena, potaknuta podrškom, ali i prisilom roditelja i učitelja, ulaže sav trud u postizanju što boljih ocjena koje bi joj omogućile daljnje školovanje i bolju budućnost, Lila, iako daleko bistrija od nje, odustaje od škole i posvećuje se poslu u postolarskoj radionici sa ocem i bratom. Iako im se putevi često razilaze te se s godinama udaljavaju, Elena i Lila se opet nekako uspijevaju vratiti jedna drugoj. Njih dvije su, može se reći, poput dva planeta koja se istovremeno privlače i odbijaju.

_kad je ljubav prognana iz gradova, gradovi mijenjaju svoju dobronamjernu narav u zlonamjernu._ elena ferrante, genijalna prijateljica (3)

Genijalna prijateljica uistinu je veličanstvena knjiga. Priča je to koja će u vama probuditi različit spektar emocija. Na trenutke ćete čak imati osjećaj da se radi o pravoj, istinitoj životnoj priči ispričanoj u predivne detalje. Navesti će vas da se prisjetite vlastitog djetinjstva, da se zamislite na Eleninom ili Lilinom mjestu, da proispitate neke svoje odluke, a možda i donesete nove. Moć ovog prijateljstva toliko je čarobna da dira u srce. Ova predivna epska priča se, kroz naraciju Elene, razvija prvo na vrlo uskom, siromašnom području predgrađa, a zatim se krug sve više širi kako djevojčice rastu i hrabro kreću u potragu za boljim životom.

_kad je ljubav prognana iz gradova, gradovi mijenjaju svoju dobronamjernu narav u zlonamjernu._ elena ferrante, genijalna prijateljica (4)

Znala sam da će me ova knjiga u potpunosti obuzeti. Iz tog razloga ju nisam htjela čitati sve dok se ne prevedu i ostali nastavci. Neizvjesnost i iščekivanje bi me uništili, osobito jer je riječ o tetralogiji kakva se pročita samo jednom u životu, neusporediva s bilo čim dosad objavljenim.

Izdavač: Profil Knjiga
S talijanskog prevela: Ana Badurina