Recenzije

Taj Hejt U Glavi, Angie Thomas

Po društvenim mrežama već dugo vremena kruže hashtagovi #THUG ili #THUGlife. Znate li što oni zapravo znače te tko je bio Tupac Shakur i zašto ga, godinama nakon smrti, milijuni obožavatelja i dalje vole i poštuju? Rasizam s kojim se svakodnevno sve više susrećemo je teorija, odnosno ideologija prema kojoj je “miješanje rasa” nepoželjno te različite rase trebaju živjeti odvojeno. Upravo je rasizam postao jedan od najvećih društvenih problema današnjice, toliko velik da se proširio po cijelom svijetu. Ovaj debitantski roman inspiriran je pokretom #BlackLivesMatter i prati borbu jedne mlade djevojke za pravdu, ali i za ljudskost i smisao u svijetu u kojem su granice ponekad nejasne, a problemi rasizma čine se nerješivim.

212121

Šesnaestogodišnja Starr Carter živi dvostruki život te vrlo spretno balansira između dva svijeta – Garden Heightsa, sirotinjskog crnačkog geta u kojem odrasta te Williamson Prepa, perspektivne ‘bjelačke’ škole u predgrađu, u koju su je upisali roditelji kako bi bila sigurna, daleko od loših utjecaja koji prevladavaju u Garden Heightsu. Ravnoteža koju je već godinama održavala nestaje one noći kad joj bijeli policajac pred očima ubije najboljeg prijatelja iz djetinjstva. Khalil nije bio naoružan niti je predstavljao ikakvu prijetnju. Bio je samo dječak koji je, kao i svi, pokušavao odrastati u crnačkoj četvrti u kojoj pojam ‘legalno’ ne postoji u rječniku.

_Ponekad se desi da sve napraviš kako treba, a stvari opet pođu po zlu. Caka je u tome da nikad ne prestaneš raditi dobre stvari._ Angie Thomas, Taj Hejt U Glavi (2)

S obzirom da je Starr svjedočila nemilosrdnom i nepravednom ubojstvu, preko noći se našla u središtu neobuzdanih rasnih napetosti u getu u kojem živi, a njene izjave pred sudom i medijima mogle bi ugroziti sigurnost njezine obitelji, status koji je stekla u uglednoj školi i sve ono što su njezini roditelji godinama gradili. Starr je pod velikim emocionalnim stresom zbog tragične smrti najboljeg prijatelja koji je iskrvario na njenim rukama, ali i zbog ogromne odgovornosti koju mora preuzeti svojim svjedočenjem o tom događaju. Veliku podršku pruža joj obitelj te dečko kojeg je upoznala u Williamson Prepu i koji predstavlja normalu za kojom Starr vječito žudi.

_Ponekad se desi da sve napraviš kako treba, a stvari opet pođu po zlu. Caka je u tome da nikad ne prestaneš raditi dobre stvari._ Angie Thomas, Taj Hejt U Glavi

Upravo je ljubav ono što pokreće Starrinu obitelj te ju, i u najtežim trenucima, iznova gradi i spaja. U njezinoj obitelji greške se opažaju, priznaju i opraštaju, a najviše od svega pruža se neizmjerna podrška. Tako je i Starrina majka oprostila njenom ocu izvanbračnog sina Sevena te ga prihvatila kao svog. Starr tako ima jednog mlađeg brata te starijeg polubrata, dok Seven još ima i dvije polusestre. Komplicirano je, znam. Također, u romanu se pojavljuje veliki broj teta, ujaka, baka i susjeda te je na početku malo teže shvatiti tko je tko te tko je s kim u rodbinskoj vezi. No, ono što najviše obilježava ovu veliku zajednicu je ljubav, odanost i solidarnost. A upravo to je najbitnije.

_Ponekad se desi da sve napraviš kako treba, a stvari opet pođu po zlu. Caka je u tome da nikad ne prestaneš raditi dobre stvari._ Angie Thomas, Taj Hejt U Glavi (3)

Autorica nam ovim iznimno potresnim i dirljivim romanom vješto ukazuje na ozbiljnost rasnih napetosti i uzajamnih predrasuda koje su sve više prisutne u današnjem društvu. Taj Hejt U Glavi snažan je roman koji se na autentičan način bavi rasnim nasiljem koje je postalo veliki problem u cijelome svijetu, osobito u Sjedinjenim Američkim Državama, koristeći ga kao pozadinu za portret jedne obitelji koja se iskreno trudi i jedne djevojke koja vrlo brzo uči i shvaća što je hrabrost. Borba mlade Starr vrlo je iscrpljujuća, ali i vrlo inspirativna te zahtijeva hrabrost kakvu rijetko koja šesnaestogodišnjakinja ima. Hrabrost da ustane i ispriča istinu koju svijet ne želi čuti.

_Ponekad se desi da sve napraviš kako treba, a stvari opet pođu po zlu. Caka je u tome da nikad ne prestaneš raditi dobre stvari._ Angie Thomas, Taj Hejt U Glavi (1)

Taj Hejt U Glavi mlade autorice Angie Thromas jedna je od najpopularnijih knjiga 2017. godine. Istovremeno topla i tužna, šokantna i obećavajuća priča vrlo brzo je osvojila cijeli svijet. Debitantski roman Angie Thomas rekordnih je 98 tjedana proveo na top listi New York Timesa te je na Goodreadsu izabran kao najbolji roman u kategoriji “Best of the best”. U listopadu prošle godine izašao je i film snimljen po ovom megahitu te je jednakom brzinom kao i knjiga osvojio publiku.

_Ponekad se desi da sve napraviš kako treba, a stvari opet pođu po zlu. Caka je u tome da nikad ne prestaneš raditi dobre stvari._ Angie Thomas, Taj Hejt U Glavi (4).png
Izdavač: FOKUS KOMUNIKACIJE d.o.o., Zagreb
S engleskog prevela: Ivana Šarić