Recenzije

Igra laži, Ruth Ware

Pravila su jednostavna:

  1. Laži.
  2. Drži se svoje priče.
  3. Nikad ne dozvoli da te uhvate u laži.

51492250_301189720539773_8382375998158536704_o

Priča prati četiri najbolje prijateljice, Isu, Kate, Theu i Fatimu, koje su se upoznale u internatu, smještenom onkraj pustopoljine. U školi koju su pohađale, njih četiri običavale su igrati igru koju su same osmislile – Igru laži. Natjecale su se tko će ljude bolje uvjeriti u najnečuvenije priče i laži. Kako bi malo začinile igru, osmislile su i tablicu bodovanja, a bodovi su se dijelili ovisno o težini i uvjerljivosti laži koju bi smislile. Jedino pravilo igre bilo je da nikada ne lažu jedna drugoj. No, kako to obično biva, niti jedna laž ne može proći bez posljedica. A djevojke su to naučile na teži način. Sedamnaest godina kasnije, na plaži je pronađeno tijelo zakopano u močvarnom području blizu internata, a najveća laž koju su djevojke rekle bi mogla konačno biti razotkrivena.

_...ne mogu se oteti razmišljanju da unatoč svom našem trudu da se oslobodimo tereta mladenačkih pogrešaka, stvari uvijek završe na isti način - nas četiri, kao pribadačom prikovane jedna uz drugu zajedničkom pr (3)

Iako su zbog nemilih događaja bile prisiljene razdvojiti se i nastaviti sa svojim životima na različitim stranama svijeta, poruka koja pristigne u sitne noćne sate rezultirati će ponovnim okupljanjem prijateljica nakon mnogo godina. No, to okupljanje nije nimalo ugodno kao što bi trebalo biti kada se prijatelji iz djetinjstva ponovno sastanu. Prožeto je strahom, panikom i nevjericom. Tajne koje su toliko vješto godinama skrivale mogle bi isplivati na površinu, a to bi odmah rezultiralo raspadanjem života kojeg su u tih sedamnaest godina uspjele izgraditi, kako privatnog, tako i poslovnog. Vrijeme je da četiri prijateljice nastave sa Igrom laži i ponovno usklade svoje priče.

_...ne mogu se oteti razmišljanju da unatoč svom našem trudu da se oslobodimo tereta mladenačkih pogrešaka, stvari uvijek završe na isti način - nas četiri, kao pribadačom prikovane jedna uz drugu zajedničkom prošlo

Njihove usklađene priče padaju u vodu kada postanu svjesne kako još netko zna njihovu tajnu i ono što su učinile. Prijetnje i ucjene počnu pristizati, no četiri prijateljice se i dalje drže skupa te ustraju u svojoj laži. Slijepo vjeruju jedna drugoj uvjerene kako si međusobno nikada ne bi lagale. No, ubrzo postaju svjesne činjenice kako ipak jedna od njih nije bila u potpunosti iskrena. Prekršila je njihovo sveto pravilo.

_...ne mogu se oteti razmišljanju da unatoč svom našem trudu da se oslobodimo tereta mladenačkih pogrešaka, stvari uvijek završe na isti način - nas četiri, kao pribadačom prikovane jedna uz drugu zajedničkom pr (5)

Knjiga je pisana iz Isine perspektive te zbog toga čitatelji imaju priliku zaviriti u njen privatan život i misli koje ju svakim danom sve više guše i zarobljuju. Rastrgana između ljubavi i straha, neprestano je donosila odluke i zaključke koji su me mnogo puta tijekom čitanja natjerali da zavrtim očima i osjećam određenu dozu ljutnje i iznerviranosti. I nekako me upravo to još više guralo dalje te sam neumorno okretala stranice u potrazi za istinom i odgovorima. Isa nas također povremeno vraća u prošlost, prisjećajući se dana kada je prvi put susrela i upoznala svoje tri prijateljice. Zatim, tu su i dani bezbrižnosti i druženja u Mlinu te onaj najbitniji dan koji je promijenio sve i uzdrmao temelje čitavog Saltena.

_...ne mogu se oteti razmišljanju da unatoč svom našem trudu da se oslobodimo tereta mladenačkih pogrešaka, stvari uvijek završe na isti način - nas četiri, kao pribadačom prikovane jedna uz drugu zajedničkom pr (2)

Hrvatski su čitatelji imali prilike uživati u dvama romanima ove iznimno talentirane autorice: U mračnoj, mračnoj šumi te Žena u kabini 10. Dvije vrlo različite knjige potvrdile su kako Ruth Ware itekako zna ispričati pravu, jezivu kriminalističku priču. Igra laži vrlo je inteligentan i provokativan triler kojeg je jednostavno nemoguće ispustiti iz ruku. Autorica će vas vrlo spretno i brzo uvući u klupko laži koje je toliko zapetljano da na tren niti vi nećete moći razlikovati istinu od laži. Neodoljivo poučna i interesantna knjiga koju svakako vrijedi pročitati.

_...ne mogu se oteti razmišljanju da unatoč svom našem trudu da se oslobodimo tereta mladenačkih pogrešaka, stvari uvijek završe na isti način - nas četiri, kao pribadačom prikovane jedna uz drugu zajedničkom pr (4)

Izdavač: Mozaik knjiga
S engleskog preveo: Marin Popović