Recenzije

Blackwood Manor, M.T.Reynard

Kad mi se autorica ovoga romana javila i ljubazno mi ustupila primjerak svoje knjige, nisam znala što bih očekivala. U jednu ruku bila sam presretna što će takvo predivno luksuzno izdanje krasiti i moje police, a u drugu sam bila strašno zainteresirana za sadržaj koji se krije unutar tih čarobnih korica. Prvo se moram osvrnuti na ono što svaki čitatelj odmah primjeti čim uzme knjigu u ruke, a to su korice i sam izgled naslovnice. Predivan dizajn naslovnice osmislila je Cella Anita Celić, a ilustracije koje prate priču djelo su učenice Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Helene Nemeš. Držeći knjigu u rukama, imati ćete dojam kako držite jedan od klasika iz devetnaestog stoljeća. Kažu da ne treba suditi knjigu prema koricama, ali u ovom slučaju već sama naslovnica poziva čitatelja.

50750888_298030374189041_4971978794685431808_o

Glavna junakinja ove priče, Vivianne Blackwood, upravo je izgubila vrlo blisku osobu u životu – njezin djed Arthur je umro. Taj nemili događaj rezultira ponovnim okupljanjem obitelji radi čitanja Arthurove oporuke. No, što se više taj dan bliži, napetost u obitelji sve više raste. Razlog tomu je pitanje koje se svakom članu obitelji mota po glavi: kome će djed ostaviti Blackwood Manor, predivnu vilu koja se nalazi u Škotskoj?

“Osjećala sam se loše, zlo i pogrešno.
Izgubljena s tim pomiješanim osjećajima koji se iz jednog časa studeni u meni prelijevaju u vrelinu i ne daju mi spokoja.”

Svi se spominju u oporuci osim Viviannine majke Betje koja ne može prikriti svoje razočaranje. Nitko nije očekivao da će djed ostaviti Blackwood Manor svojoj unuci Vivianne, a čini se kako je to Betje najviše pogodilo. Šokirana radi oporuke, Betje konačno počne pokazivati svoje pravo lice koje je godinama skrivala – postaje vrlo prkosna, neugodna i bezobrazna žena te ne skriva iznenadnu mržnju prema svojoj kćeri. Vivianne ubrzo otputuje u Blackwood Manor kako bi započela s obnovom stare vile, ne znajući da ju tamo čekaju mnoge tajne koje će konačno isplivati na površinu. Tajne koje će promijeniti čitav Viviannin svijet.

“Oduvijek nosim siguran osjećaj da mi nešto nedostaje.
Nešto istrgnuto od mene, nešto što mi je nedokučivo, postaje daleko izvan mog dosega. Nisam sigurna da li to proizlazi iz ljubavi koju poznajem ili iz nedostataka ljubavi koju nisam upoznala?”

Kada sam tek krenula s čitanjem, pomislila sam kako se radi o još jednoj obiteljskoj drami te kako će nam autorica na svojevrstan način prikazati što se dogodi sa jednom uglednom obitelji kada istina nakon toliko dugo vremena ugleda svjetlo dana i poremeti dosadašnji sklad i ravnotežu. Ono što nikako nisam očekivala su fantasy elementi koji su se meni, kao najvećem ljubitelju tog žanra, posebno svidjeli. Rekla bih čak da su upravo ti dijelovi donijeli romanu onu malu iskru koja je do tada nedostajala. Vjerujem da će se naći čitatelji kojima se taj dio neće sviđati, no meni je bio pravi užitak čitati poglavlja protkana elementima nešto drugačijeg žanra.

Nisam izgubila dodir stvarnosti u ova dva dana,
nisu nestali moji strahovi,

moja potreba za majčinom ljubavi,
moj strah da ću sve izgubiti pa i sebe nastavim li ići za snovima.
Nisam uspjela to ugušiti.  Zapravo, sve je to u meni.
Kako i ne bi bilo, kada je ovaj put u mojim rukama naše stablo, povijest koju treba upoznati.”

M. T. Reynard tajanstvena je autorica iz Zagreba koja piše pod pseudonimom, a Blackwood Manor prva je knjiga iz serije Blackwood koja otvara slojevitu priču o moćnim mnogostoljetnim obiteljima, tajnama njihova sukoba, izuzetnosti odnosa, povezanosti i traganju za istinom. Ova knjiga, iako ima 390 stranica, uvod je u pravu, slojevitu priču koja nas tek čeka. Veselim se nastavku te otkrivanju svega što nam ova izuzetno talentirana autorica ima za ponuditi. Bila mi je izuzetna čast čitati ovo vrlo neobično i zanimljivo književno djelo te se još jednom zahvaljujem autorici na poslanom primjerku.