Recenzije

29 sekundi, T.M. Logan

Odmah na početku moram priznati kako sam očekivala puno od ove knjige s obzirom da me autorov prvijenac Laži osvojio. Upravo zbog toga sam jedva čekala da njegov drugi roman dođe u moje ruke i da se odmah bacim na čitanje. Toliko sam ju dugo iščekivala da sam ostavila postrance knjigu koju sam taj tren čitala. Autoru niti ovoga puta nije trebalo dugo da me zaintrigira i uvuče u radnju. A činjenica da sam knjigu pročitala u tri sata govori mnogo, zar ne?

52778837_309213593070719_5161049993859039232_o

Mislim da svakog od vas najviše zanima je li ovaj roman bolji od prvijenca? Meni je. Iako me autor svojim prvim romanom u potpunosti obuzeo i osvojio, moram priznati da mi se završetak knjige nije svidio. Odnosno, s obzirom na vrhunsku radnju, očekivala sam i vrhunski završetak. Već sam u glavi posložila par mogućnosti i jedna je bila bolja od druge, no međutim, na kraju me nije dočekala niti jedna od njih. 29 sekundi, u drugu ruku, ima završetak bolji od očekivanog. Završetak kakav možete pročitati samo u najboljim psihotrilerima. Upravo zbog toga mogu sa sigurnošću reći da mi je ovaj roman bolji. No, prijeđimo sada malo na radnju.

52553565_1964227787023322_342909149530554368_n

Sarah je zaposlena majka koju je suprug po drugi put ostavio i otišao živjeti tko zna gdje. Sarah radi na fakultetu, voli svoj posao te se trudi iz petnih žila kako bi napredovala i dobila ugovor za stalno te je svjesna da ga zaslužuje više od bilo koga drugog. Sarah također zna kako njezin šef, Alan Lovelock, ima dva lica: lice za javnost u kojem se prikazuje kao ugledni akademik koji se školovao na Oxfordu te ono pravo lice koje pokazuje nesretnim ženama koje se nađu s njim nasamo. Naime, Alan je ozloglašen radi napastvovanja kolegica, ali pritužbe protiv njega su vječito bezuspješne jer ga uprava štiti te iz tog razloga profesor može raditi što hoće bez ikakvog straha. Štoviše, ukoliko se netko usudi prijaviti ga ljudskim resursima, Alan se na svoj način pobrine da se ta osoba više nikada ne uspije zaposliti. Drugim riječima, sposoban je itekako zagorčati život bilo kome tko mu se suprotstavi. Iz tog razloga, Sarah je sa svojom kolegicom osmislila pravila kojih se strogo pridržava: nemoj ostajati s njim nasamo, nemoj ulaziti s njim u taksi ili dizalo, nemoj ga poticati te ono najvažnije – pogotovo se drži pravila ako je nešto popio. Kršenje bilo kojeg od tih pravila označavalo je potencijalnu opasnost.

_Mjesecima je čekala dobre vijesti o poslu, s mukom grabeći naprijed poput mornara u brodolomu koji se bori da dospije do posljednjeg broda za spašavanje. Jedino što ju je tjeralo naprijed bio je baš taj strah d (1)

Sarah je frustrirana jer zna da ne može ništa učiniti pošto joj nitko ne bi vjerovao. Dugo je gradila svoju karijeru te ne smije riskirati gubitak svega što je tijekom ovih godina stekla. Stoga Sarah šuti i trpi. Odupire se Alanovim nastojanjima da ju odvede u krevet, ali isto tako je svjesna kako bi joj upravo to donijelo napredak koji toliko želi. Jednog dana na putu kući Sarah svjedoči nesreći te pokušaju otmice malene djevojčice. Kada ju nesebično i hrabro spasi, susreće vrlo moćnog i opasnog čovjeka koji joj želi vratiti dug. Njegov život uređen je prema pravilima časti i osvete, a sve dugove uvijek vrati, osobito za ovako nesebičan čin. No, njegov način vraćanja dugova nešto je drugačiji od uobičajenog te Sarah dobiva zanimljivu ponudu: može izreći jedno ime i prezime i ta osoba će zauvijek nestati, bez posljedica, bez dokaza i bez ikakvog načina da se nju poveže sa tim. Dobiva rok od 72 sata da se odluči. Ako odbije, nikad više neće dobiti novu priliku. A ukoliko pristane, ne smije se predomisliti, nema povratka.

_Mjesecima je čekala dobre vijesti o poslu, s mukom grabeći naprijed poput mornara u brodolomu koji se bori da dospije do posljednjeg broda za spašavanje. Jedino što ju je tjeralo naprijed bio je baš taj strah d (2)

Posve je jasno na koga je Sarah odmah pomislila. Ponuda je u isto vrijeme primamljiva, ali i opasna. Sarah je svjesna posljedica koje pristanak na ponudu nosi, ali isto tako je svjesna i situacije u kojoj se nalazi te zna da ju napasni šef neće samo tako ostaviti na miru. Sarah, kako je bilo i za očekivati, naposljetku izgovori ime i prezime, no ono što nije očekivala su nezamislivi problemi u kojima se našla jer se plan nije proveo onako kako je zamislila. Život će joj se preko noći preokrenuti te će se naći u opasnosti kakvu nije mogla zamisliti niti u najgoroj noćnoj mori.

_Mjesecima je čekala dobre vijesti o poslu, s mukom grabeći naprijed poput mornara u brodolomu koji se bori da dospije do posljednjeg broda za spašavanje. Jedino što ju je tjeralo naprijed bio je baš taj strah d (3)

Priča je istovremeno zanimljiva, uzbudljiva te šokantna. Moram priznati da nisam očekivala takav kraj. Dosta tog sam predvidjela, no kraj me uspio šokirati i oduševiti u isto vrijeme. Tema koja se provlači kroz cijeli roman je problem koji se nažalost prečesto pojavljuje u današnjem društvu, a to je zlostavljanje žena na radnom mjestu. Brojne su situacije u kojima žene misle kako je pametnije šutjeti, kako svojim glasom neće ništa promijeniti. Autor nam ovim romanom govori kako ta šutnja treba biti prekinuta, kako niti jedna žena ne smije trpiti psihičko, fizičko ili seksualno zlostavljanje muškaraca koji u svojim rukama drže moć. Činjenica da se u ovakvoj situaciji može naći bilo koja žena je zastrašujuća, a upravo zbog toga je ovaj roman posebno bitan. Već sam na samom početku rekla kako mi je ovaj roman bolji od Laži te se vidi veliki napredak u autorovom pisanju. Nadam se samo da ćemo imati priliku čitati još koje djelo iz pera ovog izuzetno talentiranog autora. Imate moje najiskrenije preporuke, čak i ako niste pretjerani ljubitelj trilera. Ovakvo remek djelo je vrijedno čitanja.

Izdavač: Stilus knjiga
S engleskog prevela: Ira Martinović