Recenzije

Mali požari posvuda, Celeste Ng

Celeste Ng višestruko je nagrađivana autorica. Njen prvi roman Sve što vam nikad nisam rekla proglašen je najboljom knjigom na Amazonu 2014. godine, dok je roman Mali požari posvuda prema izboru korisnika Goodreadsa izabran za najbolju knjigu u 2017. godini. Radnja romana Mali požari posvuda smještena je u Shaker Heights u Ohiju, bogatu i izrazito naprednu zajednicu u kojoj je Celeste Ng živjela od 1990. pa sve do odlaska na studij 1998. godine. Shaker Heights je mirno, bogato predgrađe u Americi u kojem je sve pomno osmišljeno i predodređeno pravilima, od tlocrta vijugavih ulica do boja kuća i budućeg uspjeha njegovih stanovnika.

51868934_306858046639607_9018120733804462080_o

Roman započinje požarom koji se širi u otmjenoj kući ugledne obitelji Richardson. Elena Richardson u kućnom ogrtaču stoji na travnjaku i s nevjericom gleda kako joj dom nestaje u plamenu. Troje od njezine četvero djece se ubrzo okuplja, dok najmlađoj kćeri Izzy nema ni traga. Međutim, činjenica da je Izzy nestala nikoga ne iznenađuje. Štoviše, cijela obitelj je uvjerena kako je upravo ona podmetnula požar.

Nakon tog poglavlja koje nam ujedno prikazuje i završetak knjige, priča se vraća u prošlost, svega nekoliko mjeseci prije kada su se u gradić doselile tajanstvena umjetnica i samohrana majka Mia Warrren i Pearl, njena kći tinejdžerica. Odmah po dolasku unajmile su malenu kuću u vlasništvu obitelji Richardson. Mia i Pearl oduvijek žive nomadskim načinom života, prečesto mijenjajući mjesto boravišta. Njih dvije nikad nisu imale privilegiju živjeti onako kako živi imućna obitelj Richardson. Živjele su uglavnom od prodaje fotografija za koje bi Mia posvuda pronalazila inspiraciju, a također je tu i tamo tražila dodatni posao kako bi uspjele spojiti kraj s krajem kada zagusti. Osim toga, razlika u karakterima žena bila je i više nego očigledna. Dok je Elena cijeli svoj život živjela striktno po pravilima, Mia je oduvijek bila divlja, spontana i slobodnog duha. Upravo zbog toga, Elena se još više zainteresirala za novu podstanarku i njen tajanstveni život.

_Uvijek i iznova, stvar se svodi na ovo_ Šta nekoga čini majkom_ Je li to samo biologija ili je to ljubav__ Celeste Ng, MALI POŽARI POSVUDA (1)

Kada Pearl upozna svoje vršnjake u obitelji Richardson – Moodya, Lexy, Tripa i Izzy, počne sve više vremena provoditi kod njih, toliko da ju Richardsonovi s vremenom prihvate kao ravnopravnog člana obitelji. Pearl je očarana njihovim načinom života, njihovom kućom i njihovom naizgled savršenom majkom. Sve više se zbližava s Lexie, dok Trip u njoj budi osjećaje kakve nikada prije nije osjećala. S druge strane, Izzy Richardson, najmlađe dijete u obitelji, poznata po svojoj buntovnosti, se zbližava s Mijom. U njoj vidi majku kakvu je oduvijek željela imati, brižnu osobu koja će biti zainteresirana za nju i njen život. Izzy tako počne sve više vremena provoditi s Mijom, odlazeći u njezin dom kako bi se družila s njom i pomagala joj u njenim poslovima.

Nedugo nakon njihova doseljenja, grad će potresti dramatična borba starih obiteljskih prijatelja Richardsonovih za skrbništvo djeteta kineskoga podrijetla. Borba za skrbništvo će podijeliti grad i staviti Miju i Elenu Richardson na suprotstavljene strane. Taj sukob će otkriti Elenino pravo lice kada, sumnjajući u Miju i njezine motive, krene istraživati Mijinu prošlost. Ono što će pritom otkriti potresti će i preokrenuti joj život naglavačke. Elena će tako na teži način naučiti da je za neke tajne najbolje da ostanu duboko zakopane.

_Uvijek i iznova, stvar se svodi na ovo_ Šta nekoga čini majkom_ Je li to samo biologija ili je to ljubav__ Celeste Ng, MALI POŽARI POSVUDA (2)

Mali požari posvuda je vrlo slojevit roman. Prvenstveno je obiteljska drama koja vrlo realno prikazuje odnose majki i njihovih kćeri te govori o odrastanju i sazrijevanju i o samom utjecaju roditelja u tim situacijama. Što ako se mladi igrom slučaja nađu u situaciji koja nadilazi njihov stupanj zrelosti? Kome se obratiti u takvim trenucima? Celeste Ng ovim romanom prolazi i kroz vrlo bitna pitanja koja si je, vjerujem, svaki čitatelj po završetku čitanja postavio. Pitanja koja nas upućuju na razmišljanje. Što znači biti majka? Je li biološka majka ujedno i najbolja majka ili je to ipak ona koja se brine i skrbi za dijete? Ako se biološka majka odrekne djeteta, zaslužuje li drugu priliku nakon što shvati da je pogriješila? Tijekom romana suosjećati ćete s određenim likovima koji se bore za skrbništvo i tako i sami odabrati jednu od sukobljenih strana.

_Uvijek i iznova, stvar se svodi na ovo_ Šta nekoga čini majkom_ Je li to samo biologija ili je to ljubav__ Celeste Ng, MALI POŽARI POSVUDA

Radnja napreduje vrlo sporo te nas autorica na taj način vrlo spretno uvlači u priču. Nešto malo prije sredine knjige, tempo naglo ubrza i maske počnu jedna za drugom padati. Mala, naizgled savršena zajednica krije mnoštvo tajni, a činjenica koliko su ljudi daleko spremni otići samo kako bi ih saznali je zastrašujuća. Celeste Ng ispričala je priču koja će vaša dosadašnja uvjerenja prodrmati do temelja, priču koja će u vama probuditi brojna pitanja na koje jedino vi sami možete odgovoriti.

Izdavač: Mozaik knjiga
S engleskog prevela: Mirna Čubranić