Recenzije

Dok nas laž ne rastavi, Kimberly Belle

Što biste učinili kada biste shvatili kako osoba s kojom ste godinama u vezi ili braku nije onakva kakvom se predstavlja? Kako biste reagirali na saznanje da ste godinama živjeli u laži i zabludi, slijepo vjerujući svojem partneru? Jeste li spremni zapitati se je li sve u vašem životu onakvo kakvim se čini?

53761188_313580859300659_2404672336998432768_o

Svi imaju tajne.
Iris i Will u braku su sedam godina i žive gotovo savršenim životom. Iris radi kao psihologinja u prestižnoj privatnoj školi, dok je Will informatički inženjer. Iako su im prijatelji oduvijek govorili kako je samo pitanje vremena kada će se onaj žar među njima ugasiti, njih dvoje nikada nisu osjećali veću povezanost kao onog jutra, nakon proslavljene sedme godišnjice braka, dok su u krevetu razgovarali o budućnosti. Štoviše, Iris i Will odlučili su kako je pravo vrijeme da počnu raditi na prvom djetetu. Iris je zbog toga u sedmom nebu te se veseli svemu što im naredni mjeseci donose. Par sati kasnije, nakon što Will odleti na poslovno putovanje u Orlando, Iris se zaputi na posao gdje se njezin svijet naglo urušava: školom se proširi vijest kako je došlo do zrakoplovne nesreće koju nitko nije preživio. Iako Iris na početku odahne nakon saznanja kako se ne radi o avionu kojim je Will putovao, ubrzo sazna kako je, prema riječima službenika zračne luke, njezin Will ipak bio među putnicima koji su stradali. Kako je to moguće?

Shrvana i zbunjena, Iris čvrsto vjeruje kako je riječ o velikom nesporazumu te ne može shvatiti kako je njezin suprug, za kojeg je znala da se uputio u Orlando na poslovnu konferenciju, završio na letu za Seattle. A još veća nevjerica uslijedi nakon što joj Willova tajnica kaže kako navodna konferencija uopće ne postoji niti je jedna takva bila skoro u planu. Zašto joj je Will lagao kamo ide? Zbog čega je sjeo u avion za Seattle, grad u kojemu nikada nije niti bio? Ili je barem ona tako mislila. Što li joj je još slagao? Iris se ne može pomiriti sa smrću svoga supruga te duboko u sebi vjeruje kako je on još uvijek živ, stoga se upušta u očajničku potragu za onime što joj je suprug zatajio ne znajući do kakvih će sve šokantnih otkrića pritom doći. Iris ubrzo počne shvaćati kako je čovjek s kojim je planirala osnovati obitelj potpuni stranac.

_Mogla bih otići kući i početi oplakivati muža. Ali kako oplakivati osobu za koju više niste sigurni da je poznajete__ Kimberly Belle, DOK NAS LAŽ NE RASTAVI.png

Tijekom narednih nekoliko tjedana, Iris se neprestano nalazi između osjećaja intenzivne tuge i goruće želje da sazna tko je zapravo njezin suprug i je li išta što joj je u prethodnih nekoliko godina rekao istina. Ubrzo, uz pomoć brata blizanca, dolazi do saznanja kako je Willu Seattle itekako poznat te kako ga za to mjesto vežu mračna, duboko zakopana sjećanja. Također se niotkuda pojavljuje Corban, muškarac koji se predstavlja kao Willov prijatelj, a čini se da zna o Willu puno više od Iris koja je sve do tada vjerovala kako njezin suprug nema prijatelje, već samo kolege i poznanike. Ili ih jednostavno iz nekog razloga nije nikada spominjao. Kako se sve više bliži istini i šokantnim otkrićima, Iris počne dobivati uznemirujuće i prijeteće poruke s nepoznatog broja. Netko očito želi da tajne iz prošlosti ostanu duboko zakopane, što Iris još više potakne na istraživanje.

_Mogla bih otići kući i početi oplakivati muža. Ali kako oplakivati osobu za koju više niste sigurni da je poznajete__ Kimberly Belle, DOK NAS LAŽ NE RASTAVI (2)

Ono što mi se najviše svidjelo kod ove knjige su pitanja koja ne prestaju navirati nakon čitanja. Naime, Iris je tijekom cijele knjige bila u sukobu vlastitih osjećaja. Voljela je svog supruga svim srcem, ali je istovremeno znala da joj je lagao. Autorica nam ovim romanom postavlja brojna bitna pitanja koja nas tjeraju na razmišljanje. Prestanete li voljeti nekoga samo zato što ste saznali da nisu bili iskreni prema vama? Što je potrebno da ta dugogodišnja ljubav naglo nestane? Možete li oprostiti laži ukoliko je vaša voljena osoba mrtva, kako bi vas za nju vezala samo ona lijepa sjećanja?

Neki dijelovi su bili itekako predvidljivi, no to nikako ne umanjuje kvalitetu knjige. Štoviše, autorica nas neprestanim obratima odvažno zbunjuje te navodi na krivi zaključak o raspletu knjige koji je, moram priznati, nadmašio moja očekivanja. Potpuno drugačiji od onog što sam pretpostavila, završetak nas na neki način opet ostavlja u neizvjesnosti i nagađanjima. Vjerujem da je autorica namjerno time htjela probuditi maštu svakog čitatelja i potaknuti ga na razmišljanje kako bi svatko od nas stvorio svoju vlastitu verziju daljnjih događaja. Ja sam svoju odmah stvorila, a vjerujem da ćete i vi. Ono što ću vam još reći je to da vas posljednje dvije stranice u knjizi, a posebno posljednja rečenica neće ostaviti ravnodušnima – slediti će vam krv u žilama. Stoga, ukoliko još niste, vrijeme je da pročitate ovu uzbudljivu priču i otkrijete koliko dobro i vješto se mnoge tajne mogu sakriti od ljudi koje volimo.

_Mogla bih otići kući i početi oplakivati muža. Ali kako oplakivati osobu za koju više niste sigurni da je poznajete__ Kimberly Belle, DOK NAS LAŽ NE RASTAVI (1)

Izdavač: 24sata Knjige
S engleskog prevela: Jelena Pataki