Recenzije

Nešto je u vodi, Catherine Steadman

Catherine Steadman svoju karijeru započela je kao glumica, a onda je 2018. godine potvrdila da je vrhunska i u pisanju romana. Autoričin prvijenac Nešto je u vodi odmah je poharao svjetske top liste nakon što ga je slavna glumica Reese Witherspoon uvrstila u svoj knjižni klub Hello Sunshine. Jeziva priča o mladom bračnom paru za koji tropski otoci znače, umjesto željenog raja, suočavanje s nečim stravičnim – a to su možda baš oni sami.

53236116_312145036110908_7574804696334860288_o

Erin i Mark već su godinama naizgled uobičajen normalan i sretan par. Erin je redateljica dokumentarnih filmova te trenutno radi na vrlo bitnom projektu koji mnogo znači za njezin profesionalni uspjeh i napredak u karijeri, dok je Mark naočit investicijski bankar pred kojim je svijetla budućnost. Na prvi pogled čini vam se kako ovaj prekrasan mladi par ima sve – uspješne karijere, veliku kuću, a uskoro se sprema i vjenčanje za koje su spremni odvojiti pozamašan iznos. Medeni mjesec je pak san snova svakog para – trotjedno putovanje na otok Bora Bora, uključujući let prvim razredom te luksuzni smještaj. Zvuči savršeno, zar ne? I bilo je, sve do dana kada Mark iznenada, zbog puke slučajnosti(ili, moglo bi se reći, gluposti) izgubi posao, i to tik pred vjenčanje. Novonastala situacija vidno utječe na Marka te oboje postanu svjesni kako će morati srezati neke troškove da bi mogli spojiti kraj s krajem dok Mark ne nađe drugi posao. Odluče se na nešto skromnije vjenčanje, no ne otkazuju putovanje na medeni mjesec smatrajući kako će im upravo ono pomoći da zajedno prebrode probleme koji su se počeli pojavljivati.

Na medenom mjesecu odlaze na zajedničko ronjenje u kojem Erin po prvi puta istinski uživa. Sve dok ne pronađu nešto u vodi. Torbu koja skriva pozamašan iznos novca i druge vrijednosti, ali i pištolj. Na dnu mora potom pronalaze olupinu manjeg aviona te postaje očigledno kako torba pripada ljudima koji su stradali u padu aviona. A čini se kako ti ljudi nisu ni približno dobri. Erin i Mark odluče zadržati svoje otkriće u tajnosti te uzimaju torbu sa sobom jer, naposljetku, ako nitko drugi ne zna, kome bi mogli nauditi?

_Jeste li se ikada zapitali koliko je vremena potrebno da se iskopa grob_ Ne morate se više pitati. Potrebna je vječnost. Koliko god mislite da je potrebno, udvostručite tu količinu._ (2).png

Naravno, kako to biva u romanima, ali i u stvarnom životu, njihov plan se neće ostvariti ni približno kako su zamislili. Život im se od trenutka kad su odlučili uzeti novac u potpunosti mijenja. Nakon povratka s medenog mjeseca, njihov odnos postaje napetiji i hladniji. Njihova odluka pokrenula je razoran niz događaja koji bi im mogli ugroziti sve do čega im je stalo. Našli su se u situaciji koju nisu niti u najluđim snovima mogli zamisliti. Uzeli su ogromnu količinu novca koji im ne pripada. Što sad? Koji je sljedeći korak? Kako se ponašati, a da pritom ne budu sumnjivi? Kako toliku količinu novca prebaciti na bankovni račun, a da ne skrenu pažnju na sebe? Ono na što nisu mislili kada su odlučili uzeti novac je karma koja ih je vrlo brzo sustigla te uplela svoje prste. Koliko je potrebno da se život iz snova pretvori u najgoru noćnu moru?

_Jeste li se ikada zapitali koliko je vremena potrebno da se iskopa grob_ Ne morate se više pitati. Potrebna je vječnost. Koliko god mislite da je potrebno, udvostručite tu količinu._ (1)

Ono što je vrlo zanimljivo i što stvara dodatnu napetost tijekom cijelog romana je prvo poglavlje u kojem se Erin trudi iz petnih žila i ulaže svaki atom snage kako bi iskopala grob dovoljno dubok da u njega stane muško tijelo koje će Erin pokopati. Odmah u tom poglavlju nam autorica otkriva kako se radi o Marku te kako Erin zapravo kopa grob za svog supruga. Taj tren biste pomislili kako već na samom početku radnje znate rasplet svih događaja, no istina je daleko od onog što ste, vjerujem, svi pretpostavili. Priča se zatim vraća u prošlost te nam Erin prepričava događaje koje su prethodili i rezultirali smrću njenog supruga. Radnja je spora i vrlo detaljna što stvara dodatnu napetost i strepnju. Tijekom cijelog romana, Erin priča u prvom licu te na taj način imamo priliku pratiti njene misli, sumnje i strahove koji kroz svako poglavlje sve više rastu.

_Jeste li se ikada zapitali koliko je vremena potrebno da se iskopa grob_ Ne morate se više pitati. Potrebna je vječnost. Koliko god mislite da je potrebno, udvostručite tu količinu._

Tijekom cijelog romana protežu se brojna pitanja na koje niti mi sami ponekad ne možemo odgovoriti. Koliko dobro možemo poznavati nekoga? Koliko dobro poznajemo sebe? Za što smo sve sposobni u kriznim situacijama? Što bismo mi učinili kada bismo se našli u toj situaciji, kada bi pronašli torbu punu novaca? Iskušenje je opasna stvar, a pohlepa još opasnija. Ne postoji uzalud narodna izreka koja kaže: “Kada pohlepa uđe na jedna vrata, sreća izađe na druga.” Mark i Erin naučiti će to na teži način. Nešto je u vodi je nepodnošljivo napet prvijenac sa šokantnim obratima koji će vas zaokupiti od prve rečenice. Roman koji potiče na razmišljanje i preispitivanje vlastitih misli i osjećaja. Mene je potpuno zaintrigirao, a vjerujem da će i vas.

Izdavač: Mozaik knjiga
S engleskog prevela: Aleksandra Barlović