Recenzije

Mač sudbine, Andrzej Sapkowski

Prije svega dva mjeseca pisala sam vam svoje dojmove o Posljednjoj želji, prvoj od osam knjiga Sage o vješcu, koju čine dvije zbirke pripovjedaka i pet romana te naknadno napisana osma knjiga koja predstavlja uvod u kompletnu sagu. Recenziju za Posljednju želju možete pročitati ovdje. Zahvaljujući divnim i vrijednim ljudima iz Egmont Hrvatska, nismo morali dugo čekati nastavak. Druga knjiga zove se Mač sudbine, i legendarnog Geralta vodi k novim, još većim iskušenjima.

51464779_303682610290484_7274885669766299648_o.jpg

Knjige Posljednja želja i Mač sudbine zbirke su pripovjedaka koje predstavljaju uvod u radnju te se sastoje od kratkih priča u kojima se upoznajemo s glavnim likovima(kako ljudskim, tako i nadnaravnim) koji će dalje u narednim nastavcima biti nosioci sage. Nakon te dvije zbirke, Sapkowski priču nastavlja romanima kojih je ukupno pet.

Druga knjiga, Mač sudbine se sastoji od šest kratkih priča, i to redom: Granica mogućnosti, Okrhak leda, Vječna vatra, Malo žrtvovanja, Mač sudbine i Nešto više. U nekima od ovih priča, a naročito u prvoj (Granica mogućnosti), autor obrađuje bajkovite i fantasy elemente. U većini priča se produbljuju međuljudski odnosi, ali i odnosi među raznolikim bićima koja se pojavljuju u ovom serijalu. U ovom nastavku polako se uvode i ostali likovi iz sage. Geralt tako većinom putuje s Maslačkom, pjesnikom koji piše balade o događajima i zgodama u kojima se našao putujući s Geraltom. Osobno sam uživala u njihovim dijalozima koji su na autoru svojstven način održavali radnju da ne postane previše mračna. U nekoliko priča se pojavljuje i Yennefer, čarobnica u koju je Geralt zaljubljen. Zatim, tu su i Essie i Triss o kojima vam neću ništa pričati da vam ne pokvarim sve predivne doživljaje koje ćete svakako osjetiti tijekom čitanja. Ono što mi se posebno svidjelo je kvaliteta razvijenosti ženskih likova koje odlikuje ne samo ljepota, već i ogromna hrabrost i inteligencija, bez obzira jesu li na strani dobra ili zla.

_Mač sudbine ima dvije oštrice… Jedna si ti._ (1)

U ovoj knjizi upoznajemo se i sa Ciri, legendarnom djevojkom koja je ujedno i Geraltova sudbina. Geralt to, naravno, ne želi prihvatiti jer on više ne vjeruje u sudbinu. Ne vjeruje da su neke stvari morale biti kakve jesu te da, koji god put da odabere i koju god odluku da donese, ona vodi prema istom cilju. Onom koju je sudbina predodredila.

_Mač sudbine ima dvije oštrice… Jedna si ti._

Mač sudbine je druga i posljednja zbirka pripovjedaka od kojih svaka i dalje prati Geralta i njegove odnose s pojedincima oko sebe. Knjiga prepuna zanimljivih dijaloga, zdravog humora i vrlo detaljih i maštovitih opisa u kojima sam najviše uživala. Moram pohvaliti i sjajan prijevod u kojemu se nije izgubila niti trunčica čari koju nam je Sapkowski pružio. Saga o vješcu prava je poslastica za sve ljubitelje video igre i fantasy žanra, ali i za one koji žele pročitati nešto drugačije, nešto nezaboravno. Veselim se nastavcima koje, vjerujem, nećemo čekati predugo. Također me raduje vijest kako nam Netflix uskoro donosi i televizijsku seriju u kojoj ćemo imati prilike gledati Geralta iz Rivije kojeg će utjeloviti Henry Cavill._Mač sudbine ima dvije oštrice… Jedna si ti._ (2)

Izdavač: Egmont Hrvatska
S poljskog preveo: Mladen Martić