Recenzije

Savršena majka, Aimee Molloy

Večernji izlazak.
Nekoliko sati zabave.
To je sve što se trebalo dogoditi.

55510807_321473515178060_6084619179707596800_o

One se nazivaju Svibanjskim majkama, jer su skupina žena koje inače nemaju ništa zajedničkog osim što su rodile svoje bebe tijekom istoga mjeseca. Povezale su se preko web stranice za buduće roditelje te su mjesecima online jedna drugoj dijelile savjete i iskustva tijekom trudnoće. Kad jedna od njih napokon predloži da se i uživo upoznaju, njihovo pravo druženje tek počinje. Od tog dana, dvaput tjedno okupljaju se u newyorškom Prospect Parku, kako bi si međusobno pružale podršku i malo društva. Riječ je o četiri naizgled potpuno različite žene, no ono što ih povezuje je majčinstvo – i tragedija: Francie, srdačna Južnjakinja koja se sa suprugom tek nedavno doselila dovukavši sa sobom i tajne iz prošlosti zbog kojih se i dan danas kaje; Colette, tajnovita spisateljica za koju bi se uvijek reklo kako spretno drži sve konce u rukama, no iznutra se iznova lomi pokušavajući uskladiti privatni i poslovni život; Nell, živahna, impulzivna žena koja možda koji put popije čašicu previše, također pokušava mračne tajne iz prošlosti ostaviti iza sebe; te Winnie, lijepa, no svima misteriozna žena čiji će se život jedne vruće ljetne noći naglo preokrenuti.

_Da riječi koje je Nell izgovorila taj dan - glave podignute na nebu, sa siluetom koju nagriza sunce - da bar te riječi nisu bile tako proročanske_ Loše se stvari događaju kad je ovako vruće._

Nakon što odluče otići zajedno na piće u hipsterski bar u svome kvartu kako bi se malo opustile i odmorile od dnevne rutine i svih obaveza koje majčinstvo donosi, nešto strašno pođe po zlu. Winnieino dijete, Mida, nestane iz kolijevke dok na njega pazi dadilja. Winnie, samohrana majka, zapravo nije htjela ostaviti dijete samo, no prijateljice, Svibanjske majke, su je uspjele nagovoriti na izlazak. Par sati zabave donijelo je sa sobom strašne posljedice. Skupina žena se tako preko noći nađe pod reflektorima te svaki njihov potez postaje javan, svaka njihova odluka vezana za roditeljstvo ili privatan život se proispituje, a one duboko zakopane tajne polako počinju izvirati na površinu. Mediji, kako to obično biva, pokušavaju pronaći i onaj najsitniji “prljavi” detalj koji će okrenuti čitav svijet protiv Svibanjskih majki te svaku od njih prikazati kao lošu majku.

_Da riječi koje je Nell izgovorila taj dan - glave podignute na nebu, sa siluetom koju nagriza sunce - da bar te riječi nisu bile tako proročanske_ Loše se stvari događaju kad je ovako vruće._ (2)

Iako je Winnie zapravo ta koja proživljava najgoru noćnu moru jer joj je dijete oteto, Molloy ju ipak nije smjestila u središte romana – ona ostaje u marginama, dok ju mi kao čitatelji detaljnije upoznajemo kroz medijsko izvještavanje i otkrića do kojih ostale majke iz grupe dolaze. Roman tako pripovijedaju tri majke koje se bore s novopečenim majčinstvom, ali i novonastalom tragedijom. Svaka od njih ima određenu tajnu koju su odlučile prešutiti jedna drugoj, a s obzirom na situaciju u kojoj su se našle zbog Midinog nestanka te zahvaljujući novinarima kojima nikad ništa ne promakne, istina se vrlo brzo počne razotkrivati, a jedna je šokantnija od druge. Žene se, osim što svim silama žele pronaći krivca za Midinu otmicu, pokušavaju što više posvetiti svojoj djeci te se neprestano brinu kako nešto ne rade kako treba, kako nešto s njihovom djecom u svakom trenutku može poći u krivom smjeru. Stres uzrokovan pokušajima rješavanja misterije, spašavanja djeteta i sumnja u otmicu testira njihove odnose s drugim ljudima, ali i njih same te ih tjera da poduzimaju očajničke mjere koje nikako nisu legalne. Sve to, ali i još mnogo toga će staviti brakove na kušnju i zauvijek razoriti prijateljstva.

_Da riječi koje je Nell izgovorila taj dan - glave podignute na nebu, sa siluetom koju nagriza sunce - da bar te riječi nisu bile tako proročanske_ Loše se stvari događaju kad je ovako vruće._ (1)

Osim spomenute tri majke, kroz poglavlja se tu i tamo pojavljuje i jedan anoniman pripovjedač. Zašto kažem anoniman? Jer, sve do zadnjih stranica, ne znamo tko je. I iako nam već na prvim stranicama romana autorica daje priliku da naslutimo završetak knjige, ni sami čitajući ne shvaćamo koliko smo zapravo daleko od istine. Naravno da će svaki čitatelj pokušati sam zaključiti ili iznesti svoje sumnje tko je misteriozni pripovjedač, no vjerujem da većina vas ipak neće uspjeti pogoditi. Ni sama nisam imala uspjeha u tome, sve dok se radnja polako nije počela rasplitati. Ono što je potom uslijedilo su šok i nevjerica. A upravo zbog toga možete jedan ovakav triler prozvati uspješnim, zar ne?

Savršena majka uspješno problematizira toliko važnih elemenata. Sam naslov jasno postavlja očekivanja koja svijet svjesno ili nesvjesno nameće na novopečene majke. Autorica Aimee Molloy majstorica je vještog zavaravanja. U velikoj mjeri istražuje očekivanja, nesigurnosti i kritike koje prate majčinstvo, prikazujući skupinu snažnih, izuzetno pametnih žena sa svim njihovim realno prikazanim tjeskobama i strahovima, ali koje, bez obzira na sve, čuvaju jedna drugoj leđa kad je to najpotrebnije. Roman se brzo i lako čita, prepun je neočekivanih obrata te čitatelja potiče na razmišljanje tijekom, ali i nakon čitanja. Nadahnuta vlastitim iskustvom mlade majke u Brooklynu, autorica ukazuje na probleme s kojima se mnoge žene suočavaju kada dobiju prvo dijete. Savršena majka jedan je od najiščekivanijih trilera godine i bestseler New York Timesa, a uskoro istiže i na velike ekrane u adaptaciji s holivudskom zvijezdom Kerry Washington.

_Da riječi koje je Nell izgovorila taj dan - glave podignute na nebu, sa siluetom koju nagriza sunce - da bar te riječi nisu bile tako proročanske_ Loše se stvari događaju kad je ovako vruće._ (3)
Izdavač: Stilus knjiga
S engleskog prevela: Andrea Marić