Recenzije

Olujna sestra, Lucinda Riley

Prošle je jeseni objavljena prva knjiga predivne obiteljske sage irske spisateljice Lucinde Riley. Svaki roman iz serijala prati jednu sestru i može se čitati zasebno, a svi se temelje na mitologiji o poznatome istoimenom zviježđu. U prvom dijelu serijala Sedam sestara, pratili smo put najstarije sestre Maje čiji su nas korijeni odveli u samo srce Brazila – Rio de Janeiro, ali i u dvadesete godine prošloga stoljeća koje se ujedno smatraju zlatnim dobom toga grada.

54369222_319226802069398_7727905132087607296_o

Druga knjiga iz serijala prati priču o drugoj sestri, Alkioni, od milja zvanoj Ally, strastvenoj jedriličarki koja je usred priprema za natjecanje u jednoj od najopasnijih jedriličarskih utrka na svijetu. Potpuno se posvećuje pripremama, a ujedno se upušta u neočekivani, ali strastven ljubavni odnos te shvaća kako je po prvi puta uistinu sretna. Thea je upoznala tijekom priprema te ga je u vrlo kratkom vremenu zavoljela, a već i planiraju zajedničku budućnost te se vesele svemu što im ona donosi. Sve dok Ally ne primi vijest o iznenadnoj smrti voljenoga oca, od milja zvanog Pa Salt. Shrvana Ally se zajedno s ostalih pet sestara sastaje u obiteljskom domu, na izoliranom imanju na Ženevskom jezeru, poznatom kao Atlantida. U prvom dijelu serijala saznali smo kako Pa Salt zapravo nije njihov biološki otac već su sestre posvojene iz različitih dijelova svijeta, a imena su dobivale po slavnoj Plejadi, zviježđu Sedam sestara.

_Išla sam kući, što je u meni obično budilo sreću i uzbuđenje jer me osoba koju sam voljela najviše na svijetu ondje dočekivala raširenih ruku želeći mi dobrodošlicu u naš čarobni svijet. No ovoga sam puta znala da

Kao što je Maja u prvom dijelu dobila omotnicu s tragom o svojem pravom podrijetlu koji ju je odveo u Rio de Janeiro, tako je i Ally dobila svoju omotnicu s oproštajnim pismom, tragom o njenoj prošlosti te armilarnu sferu s koordinatama mjesta u kojem je rođena. Shvrana neizmjernom tugom zbog svega što je u vrlo kratkom vremenu izgubila, Ally čvrsto odlučuje kako više ne želi biti ni blizu mora te shvaća kako se mora zaokupiti nečim drugim, a pismo sa smjernicama koje joj je Pa Salt ostavio se čini idealnim načinom da skrene misli. Ally stoga, vođena očevim tragom, odlazi u prekrasnu i ledom okovanu Norvešku. Zahvaljujući knjizi koju joj je otac spomenuo u oproštajnom pismu, Ally kroz čitanje upoznaje Annu Landvik, mladu pjevačicu koja je nastupila u izvedbi Griegova glazbenog uprizorenja Ibsenove Peer Gynt te saznaje detalje o njenom burnom životu, naizmjeničnim usponima i padovima i ljubavi koju je gajila prema poznatom skladatelju Jensu Halvorsenu. Sastavljajući tako mozaik Annina života, Ally polako shvaća kako je možda nekako povezana s njom. Glavna prekretnica se dogodi u trenutku kad Ally upozna Thoma, mladića koji se predstavlja kao šukununuk slavnog Jensa Halvorsena. Ono što oboje odmah primjete su njihove fizičke sličnosti te činjenica da je razmak između njihovih datuma rođenja vrlo mali. Thom i Ally si stoga počnu međusobno pomagati s nadom kako će oboje saznati istinu koja im je cijelo vrijeme nadomak ruke.

_Išla sam kući, što je u meni obično budilo sreću i uzbuđenje jer me osoba koju sam voljela najviše na svijetu ondje dočekivala raširenih ruku želeći mi dobrodošlicu u naš čarobni svijet. No ovoga sam puta znala (2)

I u ovoj knjizi se vješto isprepliću sadašnjost i prošlost. U Olujnoj sestri susrećemo se s čak tri isprepletene priče s toliko naizgled različitih, a ipak nekako povezanih likova; Ally, koja u sadašnjosti proživljava strašan gubitak koji ju ujedno i potakne na istraživanje svojih korijena; Anna, seoska djevojka anđeoskog glasa koja spletom okolnosti odlazi na glazbeno obrazovanje u Kristianiju i tamo upoznaje slavnog skadatelja Edvarda Griega, ali i Jensa Halvorsena; Annini potomci, koji usprkos životnim uvjetima pokušavaju izgraditi glazbenu karijeru i osigurati si siguran život. Svaka od tih priča ima svoje određeno vremensko razdoblje i svaka od njih će u vama probuditi različite emocije, a ponajviše suosjećanje. Prošlost također obuhvaća razdoblja dvaju svjetskih ratova, što odmah pojedina poglavlja čini nešto težima za čitanje. Radnja je u početku nešto sporija, no Riley sve to majstorski nadoknađuje živopisnim poglavljima u kojima nas vraća u prošlost. Osobno sam puno više uživala u poglavljima iz prošlosti, nego u onima iz sadašnjosti, možda zato jer su me oduvijek više fascinirali savršeno realni opisi tadašnjeg života, ali i iz razloga što su upravo ta poglavlja iz prošlosti u svakoj dosad pročitanoj knjizi bila ključna za radnju.

_Išla sam kući, što je u meni obično budilo sreću i uzbuđenje jer me osoba koju sam voljela najviše na svijetu ondje dočekivala raširenih ruku želeći mi dobrodošlicu u naš čarobni svijet. No ovoga sam puta znala (1)

U ovom nastavku istraživati ćete s Ally predivnu ljubavnu priču iz prošlosti, naučiti ćete mnogo toga o jedrenju, životu skladatelja krajem devetnaestog stoljeća, ljudima i načinu života u Norveškoj, ali i još mnogo toga. Veselim se nastavcima i otkrivanju korijena ostalih sestara, ali i tajne čije se klupko sa svakom novom knjigom sve više raspliće. Toplo vam preporučujem da, ukoliko još niste, uplovite u ovu toplu, čarobnu sagu. Iako je svaka knjiga zasebna te sa svakim nastavkom prati priču o drugoj sestri, bilo bi najbolje kada bi ih čitali pravilnim redoslijedom. Vjerujem da će to biti nužno za radnju koja se skriva u pozadini te za saznanje prave istine o sedmoj sestri. Iz Egmonta su ove godine najavili još nastavaka te nam ne preostaje ništa drugo nego strpljivo čekati sljedeći. A budući da će treća knjiga biti posvećena Star, sestri čija me priča najviše zanima, nadam se da nećemo morati predugo čekati. Lucinda Riley me već s prvom knjigom osvojila, a vjerujem da će i vas.

Izdavač: Egmont Hrvatska
S engleskog prevela: Jelena Pataki