Recenzije

Zahtjev za prijateljstvo, Laura Marshall

Što biste učinili kad biste dobili zahtjev za prijateljstvo na Facebooku od osobe za koju sigurno znate da je mrtva?

55827012_323722371619841_6536971315780255744_o

Louise Williams je samohrana majka. Iako su prošle već dvije godine otkako ju je Sam, osoba koju je najviše voljela, ostavio radi druge žene, Louise se i dalje nije u potpunosti oporavila. I dok pokušava nastaviti dalje i vratiti svoj život u normalu, jedan zahtjev za prijateljstvo ponovno će otvoriti stare rane i u potpunosti joj preokrenuti život.

Maria Weston želi da budete prijatelji na Facebooku.

To, dakako, nije moguće jer je Maria, djevojka s kojom je išla u istu školu, mrtva već više od dvadeset pet godina. Ili možda ipak nije? Naravno, Louise je u šoku. Vidno uplašena i uznemirena pokušava shvatiti. Je li moguće da je Maria stvarno živa ili iza tog profila stoji netko drugi, netko tko je razotkrio mračne tajne koje je Louise svih ovih godina pokušavala ostaviti iza sebe. Tajne vezane uz noć kad je Maria nestala. Louise naposljetku prihvati zahtjev za prijateljstvo, prvenstveno iz znatiželje. No, nedugo nakon tog, Louise počne dobivati prijeteće poruke s istog tog profila, poruke koje upućuju na to kako bi Maria stvarno mogla biti živa te kako zna što su joj te kobne noći 1989. godine Louise i njeni prijatelji učinili.

When Louise Williams receives a friend request on Facebook from her presumed-dead schoolmate Maria Weston, her life is thrown into turmoil. Because somebody is after her, and they want to expose the truth about (1)

Tome svemu pridružuje se i skorašnja proslava godišnjice mature na koju je Louise pozvana netom poslije zaprimljenog zahtjeva. Slučajnost, ili možda ipak nešto više? Mnoga pitanja i strahovi prolaze kroz Louisinu glavu dok se prisjeća prošlosti i događaja koji su prethodili djevojčinom nestanku. Pritom Louise postaje paranoična, stalno joj se čini kako ju netko prati i vreba iz nepoznatog, a prijeteće poruke pristižu gotovo svakog dana. Louise postaje svjesna da će se konačno, nakon više od dvadeset pet godina, morati suočiti s prošlošću koju je sve dosad tako vješto skrivala i pokušavala zaboraviti.

When Louise Williams receives a friend request on Facebook from her presumed-dead schoolmate Maria Weston, her life is thrown into turmoil. Because somebody is after her, and they want to expose the truth about (2)

Knjiga je pisana u prvom licu, iz Louisine perspektive, što pruža čitatelju detaljan uvid u njene osjećaje i misli koje ju svakim danom sve više guše i zarobljuju. Prisjećajući se događaja iz prošlosti, radnja se povremeno vraća u 1989. godinu te nam Louise na taj način pruža priliku da saznamo što se to točno događalo tijekom školskih dana koji su trebali biti veseli i bezbrižni, a pretvorili su se u najgoru noćnu moru. Je li moguće da je Maria zbilja živa? Tijelo nikad nije pronađeno, a jedino što Louise sa sigurnošću zna jest da je Maria nestala one kobne noći, i otada joj se gubi svaki trag. Tko još zna što joj je Louise učinila, što su joj drugi učinili? Louise je oduvijek strahovala kako će jednoga dana njene pogreške iz školskih dana doći na naplatu, no nije očekivala koliko jakim intenzitetom će ju prošlost sustići i koliko će to biti opasno za nju, ali i njenu malu obitelj.

When Louise Williams receives a friend request on Facebook from her presumed-dead schoolmate Maria Weston, her life is thrown into turmoil. Because somebody is after her, and they want to expose the truth about the

Glavna tema kojom se ovaj roman bavi je vršnjačko nasilje koje je u posljednje vrijeme postalo toliko učestala i svakodnevna tema da nas više niti medijski natpisi o tome ne iznenađuju. To nije nešto novo, nastalo prije par godina – postojalo je, nažalost, oduvijek. Jedina razlika je to što sada postoje i društvene mreže, a svi već znamo koliko štetno i toksično njihovo korištenje može biti. Tu su i djeca i tinejdžeri koji se svim silama žele uklopiti u određeno, tzv. popularnije društvo i spremni su učiniti bilo što, pa čak i ono nezamislivo, kako bi to ostvarili. Ne shvaćajući kako su oni pravi, istinski prijatelji zapravo cijelo vrijeme pored njih, bez razmišljanja će ih zaboraviti i napustiti, a da se pritom ni ne osvrnu. Pritisak koji tada osjećaju je ogroman te zbog toga postaju ranjivi, nesigurni u sebe i najviše od svega – povodljivi. A upravo u ovom romanu, posljedice svega tog su katastrofalne. Moram priznati kako sam u školskim danima doživjela nešto slično, ne na vlastitoj koži, no bila sam upoznata s tadašnjim događajima, stoga mi je ova knjiga bila nešto posebnija i te sam ju doživjela osobnije od ostalih.

Laura Marshall u ovom je romanu stvorila savršeno isprepletenu priču. Vrlo detaljno i realno prikazala je brojne probleme s kojima se svakodnevno sve više susrećemo. Autorica je napisala nezaboravan, intrigantan triler u kojemu se vješto isprepliću laži, tajne, štetna prijateljstva te pogubne odluke. A u ovom slučaju, upravo je jedan klik bio dovoljan da zaboravljena prošlost ponovno ispliva na površinu.

When Louise Williams receives a friend request on Facebook from her presumed-dead schoolmate Maria Weston, her life is thrown into turmoil. Because somebody is after her, and they want to expose the truth about (3)

Izdavač: Mozaik knjiga
S engleskog preveo: Dubravko Zebić