Recenzije

Kradljivica knjiga, Markus Zusak

Smatram da knjiga kao što je Kradljivica knjiga ne treba neki poseban uvod i predstavljanje. Svi znamo o kojoj knjizi je riječ. Velika većina vas ju je sigurno već i pročitala, barem jednom. No, ono što ova knjiga svakako zaslužuje je da se o njoj priča još desetljećima. Da se prenosi iz generacije u generaciju. Da se nikad ne zaboravi.

56162435_322258705099541_8569530276118528000_o

Radnja knjige započinje jedne zime, 1939. godine u nacističkoj Njemačkoj, počinje jednom Smrću i jednom knjigom…

Priču djevojčice kojoj u kaosu Drugog svjetskog rata knjige znače život pripovijeda ona koja je u tim nesretnim trenucima najzaposlenija – Smrt. Ona je cinična, suosjećajna i neizbježna. Smrt nam tako odmah na samom početku predstavlja glavnu junakinju romana, devetogodišnju djevojčicu Liesel, upravo u trenutku kad njezina majka pod prisilom odluči poslati nju i njezinog mlađeg brata kod novih udomitelja, starijeg bračnog para. No, u vlaku, na putu prema novom domu, Lieselin brat umre, a djevojčica na njegovom grobu pronalazi knjigu i, iako ne zna čitati, odluči ju sačuvati jer je podsjeća na brata. Njezina prva knjiga, ma koliko neprimjerena za jedno devetogodišnje dijete bila, nešto će joj kasnije, u nedostatku boljega, savršeno poslužiti kao početno štivo za čitanje. 

Priča prati život djevojčice s novim roditeljima – Rose, ženom koja je unatoč neprestanoj neraspoloženosti i grubosti mekog srca te Hansom Hubermannom, dobrodušnim soboslikarom koji svoje druženje s Liesel uljepšava svirkom na harmonici, kasnije s njom vježba čitanje iako ni sam u tome nije najvještiji te je strpljivo, svaku večer uz djevojčicu koja često ima noćne more.

_Noćne su se more pojačale, i u tami i na svjetlu, kad je kradljivica knjiga počela istinski shvaćati kako stvari stoje i kako će uvijek stajati._

Lieselini udomitelji su prilično siromašni i nažalost joj ne mogu priuštiti mnogo toga.  No, Liesel to uopće nije bitno niti je ikad marila za materijalne stvari. Ona, međutim, otkriva ljubav prema nečemu drugom, nečemu mnogo važnijem i ljepšem – riječima i knjigama. Ta će je ljubav učiniti kradljivicom te ju dovesti u kontakt s mnogim, različitim ljudima, a na kraju će joj spasiti i život.

Uz pomoć strpljivog i brižnog očuha, Liesel uči čitati. Prva knjiga koju čita zajedno s očuhom je upravo ona koju je pronašla na bratovom grobu – Grobarov priručnik,  vodič u dvanaest koraka do grobarskog uspjeha. Ostale knjige Liesel “nalazi” ili “posuđuje”, vođena željom za znanjem. Teško je uopće zamisliti koliko je hrabrosti za to bilo potrebno, posebno u to mračno doba tijekom kojeg je često dolazilo do besmislenog paljenja knjiga te progona svih koji ne misle isto. Liesel knjige spašava s neobičnih mjesta, čuva ih i zna svaku stranicu napamet. Čitanjem naglas krati vrijeme bolešću iscrpljenom židovskom mladiću Maxu kojeg Hubermannovi skrivaju u svom podrumu. Max je, naime, sin Hansovog prijatelja koji je Hansu nesebično spasio život tijekom Prvog svjetskog rata.

_Noćne su se more pojačale, i u tami i na svjetlu, kad je kradljivica knjiga počela istinski shvaćati kako stvari stoje i kako će uvijek stajati._ (2)

Kao i mnoge druge knjige s istom tematikom, i Kradljivica knjiga kao glavni nosač radnje bira nevinu djecu, koja su se ni kriva ni dužna našla usred tog bezumnog kaosa. Upravo to što imamo priliku saznati kako kroz njihove oči rat izgleda čini ovu knjigu mnogo težom za čitanje. Priča je to koja istražuje snagu riječi, njihovu moć da potaknu, unište, ali i liječe. Zusakov roman o djevojčici i Smrti, divna je priča o nadi i ljepoti koje opstaju usred užasa i tuge. Kradljivica knjiga je neponovljiva priča o ljubavi i smrti, priča koja je već postala klasik te je jedna od onih koje mogu uvelike promijeniti pogled na život.

_Noćne su se more pojačale, i u tami i na svjetlu, kad je kradljivica knjiga počela istinski shvaćati kako stvari stoje i kako će uvijek stajati._ (3)
Izdavač: Profil
S engleskog prevela: Lada Silađin