Recenzije

Vrati me, B.A.Paris

Nakon već dvije uspješnice, Sloma i Iza zaključanih vrata, autorica B.A. Paris je još jednom uspjela ono što malo kojem autoru i dalje, nakon nekoliko napisanih romana, polazi za rukom – držati čitatelja zaintrigiranog do samog kraja. Vrati me je jedna od onih knjiga uz koju ćete zaboraviti na spavanje, na moguće obaveze koje u tom trenutku možda imate i jednostavno joj se prepustiti. Ja sam ju pročitala u jednom sjedenju, u dva sata. Da, toliko je dobra.

57071015_328171557841589_1996569930421501952_o

Priča započinje Finnovim iskazom u policiji. On i njegova djevojka Layla vraćali su se s odmora u Francuskoj te su na putu stali na odmorištu kako bi malo predahnuli i osvježili se u toaletu. No, nakon što se Finn vratio iz toaleta te došao do automobila, shvatio je kako Layla više nije tamo. Nestala je i od tada joj se gubi svaki trag. To je barem ono što je Finn ispričao policiji. Ali i bila je to istina. Samo ne potpuna.

_Nikada neću moći vratiti prošlost, nikada neću uspjeti izaći iz tmine nazad u svjetlo. Zauvijek ću morati živjeti pod krinkom, skrivajući svoje pravo ja pred cijelim svijetom._

Radnja nas potom vodi u sadašnjost, dvanaest godina poslije tog nemilog događaja. Layla nikad nije pronađena te nitko više ne vjeruje da je živa. Finn je u međuvremenu, spletom okolnosti, upoznao Laylinu sestru Ellen. Njih dvoje su se s vremenom zbližili, upustili u vezu, uselili se u zajednički dom u gradiću nedaleko od Londona te su trenutno zaručeni. No, njihova idila počne se narušavati onog dana kad Finn primi poziv od policajca koji je prije dvanaest godina radio na slučaju Laylinog nestanka. Vijest koju mu policajac priopći budi one stare rane, ali i strahove – Layla je navodno viđena blizu kućice koju su njih dvoje dijelili dok su još bili ljubavni par, a koja već dvanaest godina stoji zaključana i obavijena mnogim tajnama. Kao da to nije dovoljno, isti dan Ellen na prozoru pronalazi babušku, i to najmanju u setu ruskih lutkica. Babuška simbolizira prošlost i neraščišćene račune između glavnih likova, stoga je itekako opravdana Ellenina i Finnova uznemirenost zbog jedne, naizgled obične ruske lutkice.

Iz dana u dan ruske lutkice se počnu pojavljivati sve češće i na sve neobičnijim mjestima. Finn također počne dobivati uznemirujuće mailove od nepoznatog pošiljatelja, a poruke samo potvrđuju kako se Layla vratila. Finn je svaki dan u sve većoj strepnji i strahu, želi doznati tko stoji iza tih poruka, je li Layla doista živa ili se to samo netko poigrava s njima?

_Nikada neću moći vratiti prošlost, nikada neću uspjeti izaći iz tmine nazad u svjetlo. Zauvijek ću morati živjeti pod krinkom, skrivajući svoje pravo ja pred cijelim svijetom._ (2)

Priča se povremeno vraća u prošlost te nam Finn prepričava razne događaje ključne za radnju, počevši od dana kad je upoznao Laylu. Kako se ti događaji kronološki nizaju, tako dolazimo i do onog najbitnijeg, dana kad je Layla nestala, te nam Finn tako pruža uvid u pravu istinu, onu koju je od policije dvanaest godina skrivao. Kako se Finnova priča postepeno odmotava i raspliće, tako saznajemo i skriveno značenje ruskih lutkica koje svakodnevno uznemiruju Finna i Ellen, no isto tako i Laylina prošlost polako ispliva na površinu. Nitko nije nevin, svatko skriva tajne, jedne mračnije od drugih.

Iako sam vrlo brzo zbrojila dva i dva i shvatila kako priča završava, to i dalje nije umanjilo moju želju za čitanjem. Štoviše, samo ju je povećalo. Htjela sam doznati jesam li dobro pretpostavila te je li rasplet radnje zaista toliko dobar. I znate što? Je. Oduševio me. Rasplet je bio točno onakav kako sam i zamislila, ali autorica me svejedno uspjela iznenaditi nekim sitnim detaljima koji su mi promakli, koje sam zanemarila. I upravo ovdje leži čar ovakvih romana. Koliko god bili na dobrom putu sa svojim teorijama i pretpostavkama oko završetka, nećete uspjeti sve pogoditi. Kako znate da ste pročitali dobar, kvalitetan triler? Jednostavno – kad nakon završene knjige želite još. Kad vam broj stranica nije dovoljan, kad poželite da je autorica napisala barem još sto stranica, a sve kako bi što više uživali u dobrom štivu. Upravo sam se tako ja osjećala nakon što sam pročitala Vrati me, a vjerujem da ćete i vi.

_Nikada neću moći vratiti prošlost, nikada neću uspjeti izaći iz tmine nazad u svjetlo. Zauvijek ću morati živjeti pod krinkom, skrivajući svoje pravo ja pred cijelim svijetom._ (1)

Izdavač: Mozaik knjiga
S engleskog prevela: Maja Opačić