Recenzije

Skandinavska Sense dijeta, Suzy Wengel

“Još se sjećam prizora svojih golemih bedara pokraj sićušnog tijela mojeg tek rođenoga mlađeg sina. Imala sam gotovo sto kilograma koji nisu bili samo posljedica trudnoće. Osjećala sam se manje privlačno i manje energično nego ikad prije i to je trajalo prilično dugo.”

57205963_329829974342414_8099786769492344832_o

Još jedna dijeta? Čini se da svako malo nova dijeta postane hit, samo da bi je već nakon nekoliko mjeseci zamijenila neka druga, navodno bolja. Zašto je to tako? Naime, ono što većina dijeta nudi je trenutno rješenje koje zahtijeva volju kako biste postigli željene rezultate. A volja se nerijetko protivi razumu.

Suzy Wengel, autorica knjige Skandinavska Sense dijeta, muku je mučila s kilogramima  dugi niz godina, još od kraja svoje osnovne škole. Iako je uspijevala skinuti kile, one su se nažalost vrlo brzo ponovno vraćale. Nakon niza neuspješnih manje ili više uspješnih dijeta, odlučila je pronaći trajno i učinkovito rješenje. Osmislila je svoj jedinstveni način prehrane kojim je uspjela izgubiti čak četrdeset kilograma. Prehrani je pristupila koristeći zdrav razum, bez suvišne filozofije koja dovodi do komplikacija, a potom i do gubitka motivacije za uravnoteženim unosom hrane. Upravo zbog toga se ovakav način prehrane naziva “najjednostavnijom dijetom na svijetu”. Suzy je, stoga, svoju metodu odlučila nesebično podijeliti s drugima te je iz tog proizašla ova hit knjiga za kojom mnogi posežu.

Što je zapravo Skandinavska Sense dijeta? Ljudi pri samom spomenu dijete odmah pomisle na drastično odricanje, izgladnjivanje. To, naravno, u njima uzrokuje izrazito nezadovoljstvo, nesretnost i, može se reći, patnju. Ono po čemu se ova dijeta najviše razlikuje od ostalih je u tome što vam ovdje ništa nije zabranjeno. Ovaj režim vam, međutim, preporučuje način na koji bi trebali sastavljati svoje obroke da, iako u ograničenoj količini, i dalje možete uživati u omiljenim namirnicama.

“Sense dijeta nije unaprijed definiran plan prehrane nego jednostavan skup načela po kojima treba nastojati živjeti – načela koja će ti omogućiti pravilnu ravnotežu hranjivih tvari i usto zajamčiti stabilnu razinu šećera u krvi tijekom cijeloga dana. Sense dijeta temelji se na službenim prehrambenim savjetima Danskoga zdravstvenog odbora. Osnovna joj je ideja da postizanjem sitosti uravnoteženim, zdravim obrocima nećeš dolaziti u napast jesti hranu od koje bi se udebljala.”

Tajna je u dvije ključne inovacije, odnosno u dva mentalna alata: načela šake i kutije za obroke. Načelo šake podrazumijeva da ne mijenjate u potpunosti prehrambene navike i namirnice koje inače jedete, nego da količinu hrane koju biste u svakom obroku trebali pojesti prethodno izmjerite svojim šakama, što zapravo i nije mala količina, iako vam se na prvu možda tako čini.

“Veličina naših šaka najčešće je povezana s građom našega tijela i našom visinom, zbog čega takvo računanje porcija u prosjeku znači 1500 kalorija na dan za žene i malo više, oko 2000 kalorija na dan za muškarce.”

Drugi praktičan i mentalan alat su Sense kutije za obroke koje će vam pomoći da lakše pratite svoje obroke.

“Svaka kutija predstavlja jedan obrok. Trebala bi zamisliti da svakoga dana na raspolaganju imaš tri kutije za obroke i da se svaka od njih sastoji od četiri šake hrane, a usto od 1 do 3 žlice masnoće.”

Teško je u jednoj recenziji sve detaljno objasniti i predočiti kao što je to učinila autorica. No, ono što vam mogu reći je da u ovoj iznimno zanimljivoj i korisnoj knjizi možete pronaći detaljna objašnjenja i mnoge primjere zanimljivih obroka, predstavljen je i potpuni devetodnevni plan dijete, s odličnim i vrlo ukusnim receptima za žene i muškarce koji će vam pomoći da si sami složite ishranu koja će u potpunosti odgovarati vašem životnom stilu, zatim pojašnjenja mogućih teškoća te rješenja istih. U knjizi ćete također pronaći i priče nekolicine ljudi, njihova iskustva sa Skandinavskom Sense dijetom te koliko je prema njihovom mišljenju bila uspješna. Ne moram niti govoriti koliko je knjiga savršeno osmišljena, organizirana i pregledna te, zahvaljujući slikama i raznim dijagramima, jednostavna za pratiti.

Iako ne planiram posezati za dijetom (barem ne još), u knjizi sam pronašla brojne zanimljive recepte koje ću svakako isprobati. I za kraj, mali podsjetnik – u srijedu, 24.04. autorica nam dolazi u Zagreb gdje će održati promociju svoje knjige. Ukoliko ste u blizini, i ukoliko vas zanima što nam autorica ima za reći, svakako svratite u Hoću knjigu Megastore, gdje će se promocija održati s početkom u 18 h. Dođite i uvjerite se sami koliko je ovaj način prehrane uspješan.

Izdavač: Egmont Hrvatska
Preveli: Marija Perišić i Ruđer Jeny