Recenzije

Nestao, Kimberly Belle

Kat Jenkins se tijekom svoga života susrela s raznim nedaćama te je prošla kroz mnogo toga što niti jedna osoba ne zaslužuje i ne bi trebala iskusiti. Zadnjih šest mjeseci Kat prolazi kroz mukotrpan postupak razvoda od supruga, fizičkog i emotivnog zlostavljača, Andrewa, koji čini sve što je u njegovoj moći kako bi taj proces bio što dugotrajniji i skuplji. Nakon što ga je konačno odlučila ostaviti, Kat jedva spaja kraj s krajem pokušavajući osigurati sebi i svom sinu Ethanu siguran i normalan život.

57504250_330636274261784_4379098360934563840_o

Jedina svijetla točka u Katinom životu upravo je njezin osmogodišnji, nadprosječno inteligentan sin Ethan. Zbog incidenta u kojem je Andrew fizički napao Kat u javnosti pred brojnim svjedocima, sudac je bez imalo razmišljanja potpuno skrbništvo nad Ethanom dao Kat, dok ga Andrew može viđati svaki drugi vikend uz zabranu prilaska svojoj uskoro bivšoj supruzi na udaljenost manju od šestdeset metara. Ethanov se svijet, zbog njegovog izuzetno visokog kvocijenta inteligencije, oduvijek dosta razlikovao od svijeta njegovih vršnjaka, toliko da praktički nisu imali ništa zajedničkog. Tako Ethan nikada nije imao prijatelja, niti je dobivao pozive na rođendane (iako sva ostala djeca jesu), a često je bio meta za izrugivanje i maltretiranje od strane ostale djece. Upravo iz tog razloga Kat nije željela da joj sin ide na školski izlet gdje će po oknima u rudniku šestdeset metara ispod zemlje tražiti zlato i poludrago kamenje te spavati u kolibi pod vedrim nebom. No, vidjevši koliko žarko Ethan želi ići, Kat na kraju popusti te pusti sina na izlet s ostalom djecom. Par sati kasnije nakon što ga je otpratila do autobusa kojim su djeca pošla, Kat je itekako požalila što je potpisala taj pristanak…

_Nakon nekoliko sati upravo će ovo biti trenutak kojem ću se stalno vraćati i iznova vrtjeti slike u glavi. Ne dio u kojem moj sin nestaje iza zadimljenog stakla, nego trenutak u kojem se ledena hladnoća penje uz mo

Ono što Kat proživljava u satima koji potom uslijede su najgora noćna mora svakog roditelja. Najveći strah postao je stvarnost kad Kat usred noći probudi policija na kućnom pragu. Njezin Ethan je nestao iz kolibe u kojoj su sva djeca spavala i nitko ne zna gdje je. Ne mogu ga pronaći, ne znaju gdje je otišao niti je li ga netko odveo. Potresena i izbezumljena, Kat juri u kamp kako bi saznala odgovore, no ono što pritom dozna dodatno ju uznemiri – nadležne službe vratile su se iz potrage praznih ruku, svaki Ethanov trag se gubi na početku ceste koja vodi u tko zna kojem smjeru, a psi tragači zbog pomiješanih mirisa mu ne mogu dalje ući u trag. Sumnja se na ono najgore – netko je Ethana protiv njegove volje odveo iz kampa, smjestio ga u svoj auto i odvezao na put bez povratka. Ali tko? Tko je u stanju oteti osmogodišnje dijete, i zbog čega? Sve sumnje odmah padaju na Andrewa, supruga zlostavljača s dosjeom, a činjenica da policija ne može doći do njega dodatno uzburka situaciju.

_Nakon nekoliko sati upravo će ovo biti trenutak kojem ću se stalno vraćati i iznova vrtjeti slike u glavi. Ne dio u kojem moj sin nestaje iza zadimljenog stakla, nego trenutak u kojem se ledena hladnoća penje u (2)

Stef Huntington, majka iz iste škole, na prvi pogled ima sve što Kat nema: novac, položaj u društvu, popularnog sina te voljenog i uglednog supruga koji je ujedno i gradonačelnik. Njezin sin Sammy, jedan je od djece koji su se okomili na Ethana te je zbog toga u školi nerijetko dolazilo do sukoba dječaka. Stef jedva poznaje Kat, osim zlobnih tračeva o Katinoj traumatičnoj i bolnoj prošlosti. Ali, kako policijska istraga napreduje, Ethanov nestanak ima zastrašujuće posljedice za Stef i njezinu obitelj. Kada Stef primi uznemirujući telefonski poziv s nepoznatog broja, životi dviju majki isprepliću se na nevjerojatno potresan način. Kako su Stef i njezin suprug gradonačelnik povezani s Ethanovim nestankom? Kakve sve tajne skriva ta naizgled savršena obitelj?

Knjiga je pisana iz dvije perspektive, dakle imamo dva pripovjedača, Kat i Stef. Dvije naizgled potpuno različite, no ipak jednako snažne majke utrkuju se s vremenom te pokušavaju doći do odgovora koji će im pomoći da pronađu Ethana.

Iako nisam bila šokirana završetkom, način raspleta me nije nimalo razočarao. No, moram priznati da mi je Dok nas laž ne rastavi ipak za nijansu bolji roman, možda zbog nešto veće količine napetosti ili zbog završetka koji niti jednog čitatelja nije ostavio ravnodušnim. Ukoliko ste već upoznati s autoricom i njezinim pisanjem, onda znate da se i ovaj put radi o iznimno inteligentnom, napetom štivu koje je ispunjeno ljubomorom, krivnjom, izdajom te mračnim tajnama iz prošlosti. Kimberly Belle napisala je još jedan toliko intrigantan roman da ga jednostavno nećete moći ispustiti iz ruku.

_Nakon nekoliko sati upravo će ovo biti trenutak kojem ću se stalno vraćati i iznova vrtjeti slike u glavi. Ne dio u kojem moj sin nestaje iza zadimljenog stakla, nego trenutak u kojem se ledena hladnoća penje u (1)

Izdavač: 24sata Knjige
S engleskog prevela: Mirna Roksandić