Recenzije

Živi pijesak, Malin Persson Giolito

“Smrdi po trulim jajima. Zrak je siv i mutan od puščanoga praha. Svi su ustrijeljeni osim mene. Ja nemam čak ni masnicu.”

Ovim riječima osamnaestogodišnja Maja Norberg, djevojka kojoj se sudi za masovno ubojstvo u elitnoj srednjoj školi u Stockholmu, započinje svoju priču. Što se doista dogodilo tog kobnog dana u učionici u kojoj je živote izgubilo nekoliko ljudi, uključujući Majinog dečka i njezinu najbolju prijateljicu? Zašto je Maja pronađena s oružjem u ruci, bez ijedne ogrebotine? Što se događalo prije, počevši od dana kada je u Majin život ušao Sebastian Fagerman, prelijepi i uznemirujući sin jednog od najmoćnijih ljudi Švedske? Koji je bio glavni, pravi razlog zbog kojeg je došlo do masakra?

60091221_339398043385607_7404351291331182592_o

Maja Norberg, osamnaestogodišnja djevojka, od uspješne učenice i dobre kćeri iz bogate obitelji preko noći je postala najomraženija tinejdžerica u zemlji, ali i šire. U elitnoj školi koju je pohađala došlo je do masovnog ubojstva, a Maja se našla u središtu događaja te je postala glavna osumnjičena. Ovaj roman je potpuno drugačiji od svega ostalog što ste čitali i može se reći da je pravo osvježenje u moru sve sličnijih psiholoških trilera kojih je iz dana u dan sve više. Tijekom cijelog romana glavni pripovjedač je upravo Maja koja nas na različite načine vodi kroz priču. Najveći dio knjige posvećen je glavnoj sudskoj raspravi koja je u tijeku, nakon koje bi Maja trebala saznati svoju sudbinu – hoće li biti puštena na slobodu ili osuđena na minimalno deset godina zatvora. Maja se tijekom suđenja prisjeća različitih detalja iz prošlosti te nas tako vodi i kroz dane kada ju je sudbina ponovno spojila sa Sebastianom, dane koje su provodili skupa kao par, ali i one manje lijepe, koji su zapravo bili glavni razlog zbog kojih se Maja trenutno nalazi u istražnom zatvoru te čeka presudu.

Rezervirano mjesto za tekst (2)

Vraćajući se par mjeseci unatrag, Maja nas vodi na nekoliko različitih mjesta: na luksuznu jahtu Sebastianovog oca, u roditeljske domove, na organizirane tulume prepune droge i seksa, u zabranjena imigrantska predgrađa te, naposljetku, u učionicu u kojoj se dogodila pucnjava. Priča se, kako teče kronološki, polako raspetljava te mi kao čitatelji cijelo vrijeme imamo dojam da smo dio porote koja prati suđenje te svaki spomenuti, i najmanji detalj koji se dogodio u zadnjih nekoliko mjeseci. Isto tako sami imamo priliku donijeti vlastite zaključke i mišljenja, odlučiti je li Maja uistinu glavni krivac ili je u pitanju netko drugi te zaslužuje li Maja drugu priliku ili joj je mjesto u zatvoru. No, iako je Maja jedina osumnjičena, u sudnici u koju je uvode neće se suditi samo njoj…

Rezervirano mjesto za tekst (3)

Ovaj razoran psihološki triler proglašen je najboljim nordijskim i najboljim europskim krimićem 2018. godine. Iako je naizgled riječ o još jednom romanu koji se bavi ubojstvom, Živi pijesak je mnogo više od toga. Persson Giolito otvorila je neka vrlo bitna pitanja kojima se kroz cijeli roman bavi, kao što su ljubav i krivnja, odanost, obiteljsko nasilje (fizičko i psihičko), problemi današnje mladeži, kriminalni pravni sustav (prvenstveno u Švedskoj, ali i općenito) te neshvaćenost tinejdžera koji se nalaze u najbitnijim godinama njihovog odrastanja. Vrlo zanimljiva je i činjenica kako je autorica, prije nego što je odlučila u potpunosti uploviti u spisateljske vode, radila kao pravnica. Iz tog razloga me nimalo ne čudi što je upravo vlastito znanje i vještine primijenila kako bi nam najrealnije i što je detaljnije moguće prikazala tijek sudskog procesa. Televizijska serija snimljena prema ovom hitu već je dostupna korisnicima Netflixa, a sudeći prema komentarima gledatelja, oduševljenosti nema kraja.

Rezervirano mjesto za tekst

Izdavač: Fraktura
Sa švedskog prevela: Sandra Ljubas