Recenzije

Zlatni kavez, Camilla Läckberg

Camilla Läckberg jedna je od najčitanijih autorica na svijetu, svima već poznata po svojih deset knjiga iz serije psiholoških trilera smještenih u priobalni švedski gradić Fjällbacku. Roman Zlatni kavez novi je korak u spisateljskoj karijeri Camille Läckberg, a zanimljiva je i činjenica kako je dio radnje ovog samostalnog romana smješten u svijet gore spomenutog serijala koji ju je ujedno i proslavio. Ovo je roman koji nosi vrlo bitnu poruku, prvenstveno o ženskoj snazi, sposobnosti i ravnopravnosti.

60399424_342125653112846_5736623345789566976_o

Na prvi pogled, Faye ima sve. Udana je za izuzetno uspješnog, savršenog muškarca s kojim ima prekrasnu kćer te žive u luksuznom stanu u najpoželjnijem dijelu Stockholma. Ali Faye se sa svojih trideset i dvije godine osjeća kao da živi u zlatnom kavezu, zarobljena i potpuno bespomoćna, bez ikakve nade da se oslobodi. Osoba koja ju je zarobila u taj kavez je njezin suprug Jack. Faye je nekoć bila snažna i ambiciozna žena pred kojom je stajala vrlo uspješna karijera. No, svega se tog odrekla. Radi Jacka i obitelji. Iako je Faye najviše zaslužna zbog poslovnog carstva koje je njezin suprug izgradio i na kojem se suludo obogatio, ona se opet nekako našla postrance, u poziciji majke domaćice, dok je Jack i dalje neprestano preuzimao sve zasluge. No, Faye to ne smeta. Možda ju je prije čak i smetalo, ali ne može se sjetiti kad je odlučila odustati, sklopiti krila.

Faye je itekako bila svjesna u što se pretvorila, kakva osoba je postala. Ili bolje rečeno, u kakvu ju je osobu Jack pretvorio. Isto tako je znala da ništa ne može promijeniti. Najbitnije je da je njezin suprug sretan i zadovoljan, a to je bilo isključivo onda kad bi se Faye ponašala onako kako bi on želio. Govorila bi samo kad bi njemu odgovaralo, radila je samo ono što je njemu odgovaralo, njegova riječ je uvijek bila zadnja i Faye je znala da bi najbolje bilo da ga pokorno posluša, da se ispriča kad je potrebno iako uopće nije kriva te da jednostavno ostane zatvorena u svom malom zlatnom kavezu.

_Tijekom svih tih godina Jack je s nje postupno ogulio sve ostalo, sloj po sloj, dok više nije preostalo ništa._

Jednog dana Faye uhvati muža s drugom ženom te se njezin svijet raspada u komadiće. No, iako prevarena i ponižena, Faye je bila spremna zaboraviti što je vidjela, oprostiti svom suprugu i nastaviti dalje. U jednom trenu je čak smatrala kako je ona kriva za to, kako je nekim svojim postupcima otjerala Jacka od sebe. Bila je spremna popraviti se, učiniti sve kako bi se njihov život vratio u normalu. Jack pak istog trena zatraži razvod. Zahvaljujući pedantno sastavljenom predbračnom ugovoru, Faye preko noći ostane doslovno bez ičega. Potpuno je slomljena i na dnu, sve dok ne odluči skupiti posljednji atom snage te pronaći u sebi onu staru Faye, onu koja je u prošlosti mnogo propatila te koja je poduzela drastične mjere kako bi se konačno oslobodila, onu koja je prije mnogo godina odlučila izbrisati svoj stari život i početi ispočetka. Učinila je to već jednom, pa zašto ne bi opet? Jack ne može ni zamisliti što ga čeka, jer se Faye odlučila osvetiti…

_Tijekom svih tih godina Jack je s nje postupno ogulio sve ostalo, sloj po sloj, dok više nije preostalo ništa._ (1)

Moram priznati da mi se roman, unatoč površnosti i određenim nedostacima, zbilja svidio. Ne bih ga ipak nazvala trilerom, tijekom čitanja nisam osjećala ni trunku napetosti, više je bila prisutna strepnja i iščekivanje svakog Fayeinog sljedećeg koraka na putu do uništenja bivšeg supruga. Roman se nevjerojatno brzo čita, a i radnja je toliko zanimljiva da jednostavno ne možete prestati okretati stranice. Svidjela mi se i Faye, koju je Camilla prikazala kao izuzetno snažnu i sposobnu ženu. Faye se tijekom života poput feniksa dva puta izdignula iz pepela (kako dva puta, a ne jednom, saznati ćete tijekom čitanja) i odbila biti žrtva vlastitog života. Naravno da mi se neki njezini postupci nisu sviđali, no kada sam tijekom čitanja saznala dodatne, skrivene razloge koji su Faye odveli preko ruba, u glavi sam zamišljala sebe u toj situaciji te shvatila kako bi učinila isto što i Faye, ako ne i gore. Koliko jaka želja za osvetom može biti, uvjeriti ćete se i sami kad uplovite u ovaj zanimljiv, zabavan te pomalo uvrnut roman.

_Tijekom svih tih godina Jack je s nje postupno ogulio sve ostalo, sloj po sloj, dok više nije preostalo ništa._ (2)

Izdavač: V.B.Z.
Sa švedskoga preveo: Luka Miličević