Recenzije

Ti, Caroline Kepnes

Vjerujem da ste već svi čuli za autoricu Caroline Kepnes i njezinu uspješnicu o kojoj se u zadnjih par mjeseci itekako priča. Koliko je Ti dobar i kvalitetan roman govori činjenica da je po njemu snimljena i serija čije su epizode krajem 2018. godine izašle na Netflixu. Moram priznati da mi je neopisivo drago što sam pričekala s gledanjem serije jer vjerujem da mi dojmovi nakon čitanja ne bi bili isti. Već sam se i sama opekla par puta i na taj način naučila vrlo bitnu lekciju za svakog knjigoljupca – najbolje je uvijek prvo pročitati knjigu, a tek onda pogledati film/seriju. Zahvaljujući Stilusu, i mi napokon imamo priliku pročitati ovaj genijalano zastrašujući roman o vremenu društvenih medija u kojem živimo.

60641335_344503856208359_4912136083342360576_o

U trenutku kada nevjerojatno lijepa, intrigantna i zanimljiva studentica kreativnog pisanja ušeće u knjižaru u kojoj radi Joe Goldberg, njegov cijeli svijet se mijenja. Joe istog trenutka analizira svaki njezin pokret i pročita njene namjere kao otvorenu knjigu. Zapanjen njenom pojavom, samopouzdanjem te vedrinom kojom zrači, Beck je za Joea bila ljubav na prvi pogled, a istog trenutka postala je i opsesija za kojom je dugo vremena žudio. Čim Beck išeta iz knjižare, Joe učini što bi i svatko na njegovom mjestu: potraži njezino ime na internetu.

Samo je jedna Guinevere Beck u New York Cityju te Joe bez imalo muke dolazi do svih njezinih javnih profila na društvenim mrežama te u samo par klikova saznaje ono najbitnije: prijatelji je zovu Beck, diplomantica je Browna s adresom u Bank Streetu, ovisna je o Twitteru na kojem neprestano objavljuje raznolike statuse, zahvaljujući čemu joj nije nimalo teško ući u trag i saznati gdje se u kojem trenutku nalazi. Jedna sasvim obična objava na Twitteru Joeu otkriva kako večeras izlazi u bar u Brooklynu, što je savršeno mjesto i prilika za “slučajan” susret.

_Mobiteli su nam zajedno i znaš da znam gdje živiš, a ja znam da ti znaš gdje me možeš pronaći._ (2)

Joe vješto i opsesivno u vrlo kratkom vremenu preuzima nadzor nad njezinim životom. On doživljava Beck kao djevojku koju treba spasiti i usmjeriti na pravi put i smatra kako jedino on zna što je za nju najbolje te joj to i osigurava svim mogućim sredstvima, orkestrirajući niz događaja kako bi se pobrinuo da Beck završi u njegovim širom raširenim rukama. Zahvaljujući svojem odličnom poznavanju interneta, Joe se nakon kratkog istraživanja i nekoliko klikova uspio uvući u Beckin svijet, detaljno upoznati njenu rutinu, saznati gdje živi i kakvi su joj prijatelji prije nego što su oni uopće znali za njega. Uhodeći ju kad god mu se ukaže prilika, Joe će naučiti mnogo toga što će mu pomoći da se preobrazi u Beckinu viziju savršenog dečka, servirajući joj sve što želi. Iako Beck ima mnogo mana, Joe ih pripisuje njezinim toksičnim prijateljima i bivšim ljubavnicima koje smatra preprekama od kojih bi se ona trebala izolirati. A Joe će joj u tome pomoći, ukloniti će sve i svakoga tko im stane na put, pa čak i ako je ubojstvo jedini način.

_Mobiteli su nam zajedno i znaš da znam gdje živiš, a ja znam da ti znaš gdje me možeš pronaći._

Knjiga je pisana iz Joeove perspektive, koji svaki svoj postupak racionalno objašnjava čitateljima na način da na trenutke i mi pomislimo kako je on savršena prilika za izgubljenu Beck. Moram priznati da se meni čak puno više svidio Joe, dok me Beck kroz poglavlja sve više nervirala. A to je upravo ono što je Kepnes uspjela postići – nitko u ovom romanu nije nevin, svatko skriva neke tajne, jedne veće i mračnije od drugih. Glavna tema ovog romana su opasnosti društvenih mreža i naša suluda ideja da putem istih prijavljujemo svaki naš korak tijekom cijelog dana. Naša ovisnost o neprestanom ažuriranju statusa na Facebooku i Twitteru te objavljivanja fotografija s putovanja, tuluma, privatnih događaja na Instagramu iste sekunde, u pozadini možda hrani nečiju ovisnost, opsesiju nama i našim načinom života, čega naravno nismo svjesni sve dok ne bude prekasno.

I za kraj, sigurno se pitate hoću li vam preporučiti ovu knjigu, Naravno da hoću. Meni se uistinu svidjela, ponajviše iz razloga jer je drugačija od svega dosad pročitanog, jer se bavi vrlo bitnim temama koje su postale veliki problem u današnjem društvu. Ti je uzbudljiv, napet, vrlo uznemirujuć i mračan roman koji će vas do samog kraja ostaviti u neizvjesnosti. I, naravno, svatko od nas će nakon ove knjige dobro razmisliti o tome kako se i na koji način služi društvenim mrežama i općenito internetom, jer nikada ne znate tko vas s druge strane promatra.

_Mobiteli su nam zajedno i znaš da znam gdje živiš, a ja znam da ti znaš gdje me možeš pronaći._ (1)
Izdavač: Stilus knjiga
S engleskog prevela: Jelena Pataki