Recenzije

Sjeme tame, Iva Kolega

Šokantni psihološki triler inspiriran stvarnim događajem…

Rečenica koja čini knjigu još težom za čitanje. Kao da sama tema romana nije dovoljna, činjenica da su stvarni događaji u pitanju iziskuje kod čitatelja dodatnu hrabrost i snagu potrebnu za čitanje.

61226987_348134002512011_5009609863613906944_n

Iris je kućanica i majka troje djece. Njezina obitelj daleko je od savršenstva i od onog što bi se smatralo normalnim. Njezina starija kći Diana rodila je u četvrtom srednje, odselila s dečkom u Njemačku i gotovo prekinula svaki kontakt s obitelji. Mlađa kći Julija se školuje u drugom gradu, dolazeći u obiteljski dom samo kad mora. Njezin suprug, Saša, u vječitom je stresu zbog posla, a utjehu pronalazi u alkoholu i ljubavnicama. I dok Saše ponekad nema doma i po dva dana, Iris se zaokuplja brigom o trećem djetetu, desetogodišnjem Luki i čitanjem novina, osobito crne kronike koju čita najviše kako bi uvjerila samu sebe da u svijetu postoje i gore stvari i da u usporedbi s njima, njezin život i nije toliko katastrofalan kako se na prvu čini.

_A kad sam vidjela kako su one koje to nikad nisu doživjele, ili ne žele priznati, napale one koje su tako nešto priznale, opet sam zaključila da je tajne najbolje držati za sebe. Ali što ako ti se čini da ćeš z (1)

No, kad pročita vijesti o jednom, a potom i o drugom silovanju koja su se dogodila u njezinom gradu, na mjestima na kojima ona i njezine kćeri često provode vrijeme, Iris počinje sumnjati u svojeg muža. Dokaza je i previše, Iris je toga itekako svjesna: u vrijeme kad su zločini počinjeni, njezin Saša nije bio kod kuće, a vratio se krvave odjeće i s gadnim ogrebotinama. A ono što slučajno jedan dan pronađe na njegovom računalu, osim što ju zgrozi, dodatno potvrdi njene sumnje. Je li njezin Saša uistinu monstrum o kojem se priča? Je li zbilja sposoban počiniti takav strašan zločin, a možda i nešto puno gore? Irisin  se život, dok pokušava doznati istinu, kroz par dana pretvara u pravi pakao.

_A kad sam vidjela kako su one koje to nikad nisu doživjele, ili ne žele priznati, napale one koje su tako nešto priznale, opet sam zaključila da je tajne najbolje držati za sebe. Ali što ako ti se čini da ćeš z (2)

Knjiga je pisana iz perspektive članova obitelji, a također je vremenski podijeljena na pet dijelova, odnosno na pet radnih dana. Svaki radni dan sadrži pet poglavlja, po jedno za svakog člana obitelji. Na taj način možemo pratiti različite događaje kroz nekoliko perspektiva, ulazeći pritom u misli i osjećaje svakog člana obitelji zasebno.

Tu je Iris, nesretna kućanica koja je svjesna težine suprugovih grijeha, no i dalje odlučuje šutjeti jer smatra da je to ispravno.

Saša, nemoralna i nesavjesna osoba, vječito pod utjecajem alkohola zbog kojeg često ima rupe u sjećanju, utjehu traži u ženama prema kojima se ne ponaša nimalo ljudski, otimajući im dostojanstvo, samopouzdanje i želju za životom. Niti Iris tu nije pošteđena, ona po njemu postoji i služi samo da odgaja djecu, kuha, da šuti i da ništa ne vidi. I, naravno, da mu uvijek bude dostupna.

Zatim tu je Diana, najstarija kćer, buntovnica od malih nogu koja je odmah nakon završenog školovanja s djetetom pobjegla u Njemačku, što dalje od svoje obitelji i starog života. No, demoni su posvuda, posebno oni unutarnji i od njih se ne može tako lako pobjeći.

_A kad sam vidjela kako su one koje to nikad nisu doživjele, ili ne žele priznati, napale one koje su tako nešto priznale, opet sam zaključila da je tajne najbolje držati za sebe. Ali što ako ti se čini da ćeš z (3)

Mlađa kćer, Julija, svoje traume liječi na nešto drugačiji način. Školuje se u drugom gradu, živi u stanu koji su joj kupili roditelji i mašta o normalnom životu, iako više ni sama nije sposobna razlikovati dobro od zla. Također imamo i kratke prikaze najmlađeg člana obitelji, Luke, iskrenog i uplašenog djeteta. Luka svoje roditelje i sestre neizmjerno voli, ali isto tako ne razumije stvari koje se u njegovoj obitelji događaju.

Postoji određena težina koju osjećamo kad je nešto napisano po istinitim događajima, težina s kojom se teže borimo nego s ostalim romanima jer znamo da je stvarno pa dodatno dira, uznemiruje i pogađa. I odmah ću vam reći, ova knjiga nije za svakoga. Tema je teška, riječi su detaljno i bolno pisane, opisi su šokantni i uznemirujući, ali to je zapravo naša stvarnost. Autorica je hrabro progovorila o stvarima i događajima koji postoje, koji se sve češće pojavljuju u novinama, na vijestima. No unatoč tome, zbilja vam preporučujem ovaj šamar realnosti. Svakome to treba s vremena na vrijeme, podsjetnik kako život nije ružičast ni bajkovit. Živimo u stvarnosti u kojoj se grozote događaju svakodnevno, a ono što mi trebamo je imati hrabrosti okrenuti glavu, suočiti se s njima i progovoriti kada je potrebno.

_A kad sam vidjela kako su one koje to nikad nisu doživjele, ili ne žele priznati, napale one koje su tako nešto priznale, opet sam zaključila da je tajne najbolje držati za sebe. Ali što ako ti se čini da ćeš zato

Izdavač: FOKUS KOMUNIKACIJE d.o.o, Zagreb