Recenzije

Čudesni tjedni, dr.sc.Hetty van Rijt, dr.sc.Frans Plooij, Xaviera Plas-Plooij

“Naglo probuđena iz dubokoga sna, novopečena majka skače iz kreveta i niz hodnik trči do dječje sobe. Njezino sitno djetešce crvena lica i stisnutih šaka vrišti u kolijevci. Majka instiktivno uzima dijete u naručje. Dijete nastavlja urlati. Majka ga podoji, promijeni mu pelenu, njiše ga i pokušava ga smiriti, ali ništa ne pomaže. Možda s njime nešto nije u redu? pita se majka. Nešto ne radim kako treba?

61438379_347805245878220_1832909686211346432_o

Čudesni tjedni pravi su vodič za roditelje nakon dolaska bebe u obitelj, osobito za novopečene roditelje koji nemaju iskustva što se odgoja i razvoja djeteta tiče. Autori knjige proteklih su 35 godina proučavali razvoj djece i način na koji njihovi skrbnici reagiraju na promjene. Istraživanje je pokazalo kako svi roditelji ponekad muku muče s djetetom koje jednostavno ne prestaje plakati, odnosno da u određenim razdobljima dijete intenzivnije plače, više je uznemireno nego inače te je dosta zahtjevno i nemirno. Obično takve situacije u obitelji izazivaju očaj i nemoć. Upravo je istraživanje omogućilo da danas gotovo u tjedan svaki roditelj može predvidjeti kad će njihova djeca prolaziti kroz jednu od tih “nemirnih faza”.

Može se reći kako ova knjiga raste s vašim djetetom. U svim fazama djetetova razvoja svoja iskustva možete usporediti s iskustvima drugih roditelja. Tako, zahvaljujući istraživanju autora, ova knjiga, između ostalog, sadrži i dnevnike temeljene na tjednim izvješćima majki petnaestero djece – osam djevojčica i sedam dječaka.

Osim toga, unutar knjige možete bilježiti pojedinosti o napretku vašega djeteta, kako bi si u tom trenutku olakšali vođenjem evidencije, ali i kako bi se, kroz par godina, mogli prisjetiti svih lijepih trenutaka i događaja tijekom tih prvih najvažnijih godina. Knjiga je prepuna zanimljivih ilustracija, grafova, savjeta i igara koje možete igrati sa svojim djetetom (koje se mijenjaju kako dijete raste). Detaljno je opisano čak deset ključnih skokova u prvih dvadeset mjeseci djetetova života, uz znakove koji im prethode, osjetilne promjene koje dijete u tom razdoblju doživljava i razne korisne savjete.

Čudesni tjedni nude jedinstven prikaz djetetova razvoja, savjete kako pomoći djetetu u igri i učenju, pomoć u razumijevanju djeteta te ono najvažnije, podršku u burnim vremenima svakog roditelja, osobito novopečenog.

Za ovu su knjigu potrebni samo:
– Jedan (ili dva) roditelj(a) pun(a) ljubavi.
– Jedno živahno, glasno dijete koje raste.
– Želja za sazrijevanjem zajedno s djetetom.
– Strpljenje. “

Iako još nisam majka te u nekoj bliskoj budućnosti ne planiram to postati, znam da će mi ova knjiga itekako biti korisna kad to vrijeme i za mene dođe. I sada, samo proučavajući sadržaj, mogu primjetiti koliko je ovako nešto bitno i potrebno svakom roditelju. Osim što educira, ujedno može i razveseliti ne samo roditelje, već i bake i djedove. A divni ljudi iz Egmonta kao da su znali da trenutno imamo jednu trudnicu u obitelji kojoj sam, slikajući knjigu čim je stigla, u sekundi izmamila osmijeh na lice. Sada je vrijeme da ju proslijedim u ruke budućoj majci kojoj će uskoro itekako trebati.

“Više od svega nadamo se da ćete steći duševni mir i više povjerenja u svoju sposobnost podizanja djeteta i brige za njega. Nadamo se da će vam ova knjiga biti pouzdan prijatelj i nezamjenjiv vodič u prvih dvadeset mjeseci života vašega djeteta.”

Izdavač: Egmont Hrvatska
Prijevod: Marija Perišić, Suzana Sesvečan, Ruđer Jeny