Recenzije

Izgubljeni čovjek, Jane Harper

Nakon pročitane Suše pitala sam se je li u pitanju samo hit prvijenac, kako to kod nekih autora obično biva, ili će nas Jane Harper ipak pozitivno iznenaditi i sa sljedećim romanima. Drugim romanom, Silom prirode, Harper je još jednom dokazala kvalitetu pisanja i opravdala status jedne od najboljih autorica krimića našeg doba. Hoćete li mi vjerovati ako vam kažem da je Izgubljeni čovjek po svim segmentima u rangu Suše? Da je, iako već treći roman, jednako kvalitetan i moćan kao i prethodna dva? Pa, nadam se da hoćete jer uistinu je.

62233554_350472452278166_5121885110504783872_o

Ukoliko ste pročitali barem jedan roman iz pera australske spisateljice, onda vam je poznato koliko je Jane Harper fantastična u stvaranju snažnog osjećaja atmosfere koja se proteže čitavim romanom. U Suši smo tako mogli zamisliti paklenu vrućinu u zraku, ispucalu zemlju pod nogama te ljude koji se s tim nedaćama bore. U Sili prirode osjetila se šumska vlaga, neprestana kiša, hladnoća i sve što jedan takav tmuran vikend proveden u gorju donosi. U Izgubljenom čovjeku, autorica nas ponovno vodi u zabačeni dio Australije, od civilizacije udaljen tri sata vožnje po nemilosrdnoj pustinji, a atmosfera još jednom postaje paklena, vruća, napeta.

Kod Jane Harper riječi se ne bacaju u vjetar i svaka ima svoje mjesto. Tako odmah u prvom poglavlju saznajemo za smrt Camerona Brighta, čije je tijelo pronađeno usred ničega, dehidrirano, sprženo i bez ikakve nade za spas. Pitanje je samo što je natjeralo Camerona da se – suprotno svemu što zna o životu u nemogućim uvjetima – sam uputi u pustinju. Razgovori s najbližima polako će otkriti da je Camerona ipak nešto mučilo. No je li Cameron uistinu sam sebi oduzeo život ili je u pitanju ipak nešto više?

_Dokle god je pogled sezao, protezala se ravnica, otvorena i široka, sve do pustinje. Savršeno more ništavila. Ako je netko tražio zaborav, na tom ga je mjestu mogao naći._

Kroz roman upoznajemo Nathana i Buba, Cameronovu braću koja se, pored bratove tragične smrti, bore i s vlastitim problemima. Radnju pratimo iz perspektive najstarijeg brata, Nathana, koji svojim dolaskom budi duhove prošlosti i oživljava stare demone. Nathan je davno na vlastitoj koži osjetio kako su ljudi u maloj sredini puni predrasuda, slijepi na vlastite oči zbog nerazriješenih događaja iz prošlosti koji i dan danas nisu zaboravljeni. Pored braće imamo i njihovu majku Liz, strica Harryja, Cameronovu udovicu Ilse, njihove dvije kćeri Sophie i Jo te Xandera, Nathanova sina koji ga je došao posjetiti za blagdane. Iako se na početku čini kako nitko nije imao motiv ubiti Camerona, srdačnog čovjeka i srednjeg sina, izabranog da vodi obiteljsko imanje, mnoge stvari oko njegove smrti se jednostavno ne poklapaju. I dok se priča lagano otpetljava, na svakoj stranici otkrivamo nešto novo, davno zaboravljeno ili skriveno, o Cameronu i Nathanu, ali i o drugim likovima. Tajne iz prošlosti opet će isplivati, a time će broj motiva i sumnjivaca lagano rasti.

_Dokle god je pogled sezao, protezala se ravnica, otvorena i široka, sve do pustinje. Savršeno more ništavila. Ako je netko tražio zaborav, na tom ga je mjestu mogao naći._ (2)

Jane Harper me ponovno uspjela očarati detaljnim opisima izrazito zanimljivih likova i još zanimljivijih međuljudskih odnosa. Autorica je i u ovom romanu pokazala kako se zna vrlo vješto igrati riječima. Unatoč specifičnom stilu, Harper ne opterećuje tijek romana nepotrebnim ukrašavanjem. Dok čitate njene knjige, imate potpuni osjećaj da ste upravo sada tamo gdje su glavni likovi, da proživljavate sve što i oni te da osjećate atmosferu koja je kroz cijeli roman i više nego prisutna. Rijetko kad mi se dogodi da naletim na krimić ili triler čiji rasplet ne uspijem pogoditi do samog kraja romana. Jane Harper je upravo jedna od tih rijetkosti. Kod njenih romana mi se najviše sviđa taj spori tempo i uvod u radnju u kojoj nas upoznaje s brojnim likovima i njihovim pozadinskim pričama koje su uvijek na kraju nekako povezane sa slučajem. Nimalo predvidljiv, Izgubljeni čovjek odvesti će vas ravno u srce ogoljenog svijeta, u mračno mjesto obiteljske drame čije će razrješenje biti uzbudljivo, ali i šokantno. Kad je Harper u pitanju, uvijek imate moje preporuke.

_Dokle god je pogled sezao, protezala se ravnica, otvorena i široka, sve do pustinje. Savršeno more ništavila. Ako je netko tražio zaborav, na tom ga je mjestu mogao naći._ (1)

Izdavač: Profil
S engleskog preveo: Dražen Čulić