Recenzije

Poslušna žena, Kerry Fisher

Jedna sam od onih knjigoljubaca kojima tijekom ljeta za čitanje najviše pašu trileri i krimići i to oni pravi, kvalitetni, koji vas toliko uvuku u priču da u potpunosti zaboravite na vrućinu, stres i na sve moguće obaveze ili probleme. Svoju “ljetnu sezonu trilera” započela sam s Poslušnom ženom i moram vam reći kako bolje štivo nisam mogla odabrati. Ako će svi romani biti barem približno dobri kao ovaj, čeka me jako uzbudljivo i napeto ljeto.

2019-06-15 01.14.07 1-01.jpeg

Lara je žena koja naizgled ima sve. Njezin suprug Massimo neopisivo je zgodan i uspješan u poslu, njihov sinčić Sandro prekrasno je i mirno dijete, a dom u kojemu žive je kao iz bajke. No, Lara zna nešto o Massimu. Nešto što nikome ne smije reći jer bi to iste sekunde uništilo mnoge živote. On bi izgubio posao, oni bi izgubili ugled, a možda čak i sina. Stoga je Lara prisiljena šutjeti i na taj način pretvoriti se u zatočenicu vlastitog braka.

Maggie se friško udala za Massimova brata Nicoa te živi s njim i njegovom trinaestogodišnjom kćeri Francescom iz prvog braka. Nico je, naime, udovac. Njegova žena Caitlin, preminula je prije dvije godine od teške bolesti. Za razliku od ugledne i imućne obitelji Farinelli, Maggie je sa svojom samohranom majkom odrasla u siromašnoj četvrti, a godinama kasnije i ona je rodila sina te ga je odgajala sama, bez djetetova oca. Stoga Maggie u najluđim snovima nije mogla zamisliti da će upravo ona od svih imati sreće i pronaći pravog muškarca koji ju istinski voli i koji želi provesti ostatak života s njom. Nije mogla biti sretnija…zar ne? Jedini problem je što se neprestano osjeća nesigurno, osobito otkako je i službeno postala dio obitelji. A agresivan stav talijanske svekrve iz pakla, Anne, nimalo joj ne olakšava situaciju. Tu je i Francesca, njena pokćerka koja jednostavno ne može prihvatiti da je Maggie u tako kratkom roku postala zamjena za njenu majku te joj iz dana u dan priređuje razne neugodnosti i prema njoj pokazuje izrazito neprijateljski stav. Maggie se zbog toga neprestano pokušava dokazati obitelji za koju smatra da je nikada neće uistinu prihvatiti.

_Duboko u dnu trbuha osjetila sam neku nelagodu, osjećaj da nije baš sve kako treba, neki čudan osjećaj koji sam s mukom pokupavala odgonetnuti. Ali kao novčanica koju mi je jednom vjetar odnio iz ruke, taj mi j (3)

A onda se jednoga dana Maggie nađe u nezamislivoj situaciji te nije sigurna što joj je činiti. Igrom slučaja pronađe pismo koje joj otkriva šokantnu tajnu o Nicovoj prvoj supruzi. Tajnu koja bi mogla dokazati kako voljena Caitlin ipak nije bila tolika svetica kao što svi pričaju. No, ta tajna bi mogla uništiti Nicoa, a Francescu još više. Maggie će se tako naći u velikoj dvojbi – treba li tu tajnu podijeliti sa suprugom ili je za njihovu ljubav ipak bolje da on i ostatak obitelji nikada ne saznaju?

I dok Maggie preispituje svoje odluke, utjehu pronalazi u nenadanom prijateljstvu sa šogoricom Larom. Od dana kad ju je upoznala, Maggie je mislila kako je Lara uštogljena perfekcionistica, tiha i poslušna Massimova žena. No, Maggie ne zna da se i Lara bori s vlasitim demonima i da se skriva iza pažljivo stvorene fasade. Uz sina koji ne ispunjava Massimova očekivanja i njegovu potrebu za konstantnim savršenstvom, Lara se suočava i s mnogo većim problemima.

_Duboko u dnu trbuha osjetila sam neku nelagodu, osjećaj da nije baš sve kako treba, neki čudan osjećaj koji sam s mukom pokupavala odgonetnuti. Ali kao novčanica koju mi je jednom vjetar odnio iz ruke, taj mi j (1)

Zbilja mi se svidjela ova knjiga. Iako se radi o drugačijem trileru od onih uobičajenih koji polako postaju sve sličniji, Poslušna žena će vas u potpunosti začarati i zaokupiti od prve stranice. Posebno sam uživala u načinima na koje je Maggie rješavala razne situacije, a dijelovi s njenom majkom su u radnju unijeli malu, no svima potrebnu dozu humora. Njezina uloga u ovoj priči i prijateljska priroda ponajviše služe da izvuku Laru iz njene čahure, čime se polako počne mijenjati tijek događaja. Priča donosi mnoga pitanja, uključujući ulogu žene u braku i muškarca kao jedinog člana obitelji koji zarađuje, suprostavljajući različite točke gledišta kroz percepciju karaktera. Gledajući Massima, možemo primjetiti njegov pretjerani natjecateljski duh, njegovu sklonost da uvijek bude iznad svih, glavni poput kakvog alfa mužjaka, te njegova očekivanja da mu sin bude poput njega, iako je dijete više orijentirano prema umjetnosti. Nico, s druge strane, razumije djetetovu potrebu za pronalaženjem samog sebe te smatra kako svatko ima pravo biti ono što želi i što mu najviše odgovara. Kako se priča razvija, te razlike sve više dolaze do izražaja, dodatno definirajući njihov odnos sa svojim suprugama i djecom.

_Duboko u dnu trbuha osjetila sam neku nelagodu, osjećaj da nije baš sve kako treba, neki čudan osjećaj koji sam s mukom pokupavala odgonetnuti. Ali kao novčanica koju mi je jednom vjetar odnio iz ruke, taj mi j (2)

Knjiga je pisana u prvom licu iz dvije perspektive, odnosno dva su pripovjedača čija se poglavlja neprestano izmjenjuju – Lara i Maggie. Dvije naizgled potpuno različite, no ipak jednako snažne majke kojima je sigurnost djeteta važnija od svega ostalog. Autorica kroz knjigu progovara o mnogim bitnim temama s kojima se svakodnevno susrećemo: poteškoće koje ponekad dolaze spajanjem dvije različite obitelji, obiteljsko nasilje, neprihvaćanje i ponižavanje. Čitajući pojedina poglavlja, ponekad ćete osjećati potrebu za vrištanjem na neke likove, njihove postupke te pogrešno shvaćanje. Možda u nekim situacijama u knjizi jednostavno nećete razumjeti njihovu šutnju i strah. No, u stvarnom životu, to je upravo ono što se događa iza mnogih zatvorenih vrata.

_Duboko u dnu trbuha osjetila sam neku nelagodu, osjećaj da nije baš sve kako treba, neki čudan osjećaj koji sam s mukom pokupavala odgonetnuti. Ali kao novčanica koju mi je jednom vjetar odnio iz ruke, taj mi je os

Izdavač: Mozaik knjiga
S engleskoga prevela: Nada Mirković