Recenzije

Krvava naranča, Harriet Tyce

Četrdesetogodišnja Alison upravo je dobila svoj prvi slučaj ubojstva nakon što je više od deset godina naporno radila kao odvjetnica obrane. Njezin suprug Carl je psihoterapeut koji se bavi bračnom terapijom i ovisnošću o seksu, a koji je, ironično, prije dvije godine prestao biti intiman sa svojom suprugom. Njihova predivna šestogodišnja kćer Matilda  jedina svjetla točka u Alisoninom životu.

64463713_357411821584229_6665046403028353024_n

Alison previše pije, toliko da se iduće jutro ne sjeća gdje je bila i što se točno događalo prethodne večeri. Zbog njenog ponašanja najviše pati kćer Matilda. Suprug joj to naravno zamjera i ne trudi se prikriti svoje razočaranje njenim ponašanjem i alkoholizmom. Carl je jedan od onih osoba koje vole držati sve pod kontrolom te ne propušta priliku poniziti svoju suprugu kad god mu se za to ukaže prilika. Osim što gotovo svaki dan poseže za alkoholom, Alison se upustila u ljubavnu aferu koja traje već godinu dana, i to s kolegom koji ima veliki utjecaj na njezinu karijeruNjihov bi se odnos mogao opisati kao manipulacijski i psihički ponižavajući za Alison, no ona i dalje vječito traži njegovu naklonost i žudi za njegovom pažnjom i što češćem seksu s njim.

U međuvremenu, Alison se počne baviti slučajem ubojstva koji joj je dodijeljen. Njena klijentica Madeleine uhićena je zbog ubojstva monstruoznog supruga kojeg je izbola dvanaest puta, ne poriče što je učinila te se što prije želi izjasniti krivom. Alison odmah shvaća da s njezinom pričom nešto ne štima, da Madeleine krije neke vrlo bitne detalje koji bi mnogo toga mogli objasniti i, vrlo lako moguće, spasiti Madeleine od smrtne kazne koja joj prijeti.

Alison nikako ne uspijeva povući paralelu između svojeg i Madeleineina života. Štoviše, ona toliko idealizira svoj obiteljski život i odnos s Matildom da ne vidi stvarnu sliku i srž problema. A zbog ovisnosti o alkoholu, Alison nikako ne polazi za rukom održati svoje obećanje da će se potruditi da sve bude kao prije i da ponovno budu sretna obitelj.

Rezervirano mjesto za tekst (1)

Kako afera s njezinim starijim kolegom postaje sve učestalija, Alison s vremenom počne dobivati prijeteće poruke od nepoznate osobe koja je uhodi i zna sve njene tajne, što će njezin slučaj, ali i privatni život, dodatno zakomplicirati.

Knjiga je pisana u prvom licu s Alison kao glavnim pripovjedačem, što čitatelju pruža dublji uvid u njena razmišljanja i osjećaje koji se mijenjaju kako se priča zakuhava. Svaku pohvalu zaslužuje autorica Harriet Tyce koja je u ovom debitantskom romanu stvorila savršenu priču te se u potpunosti posvetila detaljima poput atmosfere, karakternog opisa likova te neprestane neizvjesnosti. Tyce je također vrlo realno opisala engleski sustav suđenja, što zapravo ni ne čudi s obzirom da je provela gotovo deset godina radeći kao kazneni odvjetnik. Krvava naranča mračan je i uvrnuti triler koji istražuje temu obiteljskog nasilja, uključujući fizičko, emocionalno i seksualno zlostavljanje, ovisnost o alkoholizmu, neshvaćanje ovisnika koliko daleko je njihov problem otišao te kako to utječe na njihovu obitelj i njima bliske osobe.

Rezervirano mjesto za tekst (2)

Moram spomenuti i završetak knjige koji me potpuno oborio s nogu! Neke dijelove u zadnjim poglavljima sam čak morala pročitati još jednom da se uvjerim jesam li dobro pročitala. Najviše mi se sviđa što završetak nije uobičajen, već je potpuno drugačiji od svega dosad pročitanog, što ovaj roman bitno razlikuje od uobičajenih psiholoških trilera. I za kraj, imate moje ogromne preporuke! Knjiga se čita u jednom dahu te će vas držati dugo budnima dok se priča poput zamršenog klupka odmotava prema šokantnom i grozničavom raspletu.

Rezervirano mjesto za tekst (3)

Izdavač: 24sata Knjige
S engleskoga prevela: Andrea Marić