Recenzije

Dina, Frank Herbert

Prije više od četrdeset godina, Frank Herbert publicirao je prvo izdanje znanstveno fantastičnog romana Dina. Moglo bi se reći da je upravo tada stvoren klasik. Danas se Dina smatra jednim od najboljih djela znanstvene fantastike ikada što, osim Hugo i Nebula nagrade, potvrđuju i podaci o prodaji. Svijet Dine je sam Herbert obogatio s još pet nastavaka (Mesija Dine, Djeca Dine, Božanski car Dine, Heretici Dine i Kapitol Dina), a nakon njegove smrti, njegov sin Brian Herbert s koautorom Kevinom J. Andersonom nastavio je pisati po očevim pisanim uputama stvorivši seriju preqelova i nastavaka. Dina je doživjela više ekranizacija, od filma 1984. godine, do miniserija 2000. i 2003. godine. Svijet Dine također je inspirirao i seriju kompjuterskih igara, uključujući poznatu igru Dune II.

61977224_353109888681089_2190652286982684672_o

Dina je kao roman podijeljena na tri dijela – Dina, Muad’Dib i Prorok. Svijet Dine smješten je u dalekoj budućnosti, najmanje 20 000 godina, a i njegova vlastita kronologija pokriva ogromni vremenski period od nekoliko desetaka tisuća godina. Međuplanetarnim carstvom vlada car Shaddam IV koji vojvodi Letu Atreidu, vladaru kuće Atreid, nalaže da napusti rodni planet Caladan i s obitelji preseli na novi feud, tajanstveni Arrakis, pješčani planet zvan Dina. Taj je planet ujedno i jedini izvor začina melange, najdragocjenije i najrjeđe tvari u svemiru. On ima nejvjerojatno snažno djelovanje i sposobnost, od produljenja životnog vijeka do međuzvjezdanih putovanja, a onaj tko kontrolira proizvodnju i ekploataciju začina, kontrolira i svemir.

Leto kao nevjenčanu ženu ima svoju priležnicu Jessicu, pripadnicu Bene Gesserita, drevne ženske škole mentalne i fizičke obuke. Njih dvoje imaju petnaestogodišnjeg sina Paula, a kasnije i kćer Aliju. Paul je, iako mlad, još odmalena poučavan mnogim vještinama. Majka ga je tako poučila psihičkim vještinama reda Bene Gesserit, uz očito protivljenje njezine nadređene časne majke Helene Gaius Mohiam. Gospa Jessica ga je također podvrgnula drevnom testu koji je Paul, neočekivano prošao što upućuje na to da je možda on onaj kojeg sestrinstvo Bene Gesserit čeka – moćni Kwisatz Haderach, muški Bene Gesserit čije mentalne moći nadilaze prostor i vrijeme.

Odmah po dolasku na Arrakis postaje jasno da je car vojvodi Letu, zajedno s prijašnjim vladarem Dine, barunom Vladimirom Harkonnenom, priredio klopku. Vojvodu izdaje jedan od njegovih najbližih suradnika, dr. Suk Yueh, te ga potom isporučuje Vladimiru Harkonnenu. Jessica bježi u pustinju s njihovim sinom Paulom gdje ih spašava skupina Slobodnjaka, starosjedilaca Arrakisa. Slobodnjaci kontroliraju drugi veliki resurs Arrakisa: monstruozne crve koji ruju pod vrelim pustinjskim pijeskom. Da bi okupio vojsku kako bi osvetio oca i vratio Arrakis iz ruku Harkonnena, Paul će morati steći povjerenje Slobodnjaka i povesti malenu vojsku protiv golemih neprijateljskih snaga.

_Na izboranim obrazima pojavile su se suze. Suze, koje su izražavale veće nepokojstvo od svih riječi ili znakova što su ih razmijenile toga dana._

Negdje sam pročitala kako je Gospodar prstenova jedina knjiga koja se može usporediti s Dinom. I u potpunosti se slažem. S obzirom da nemam bogato čitateljsko iskustvo u žanru znanstvene fantastike, moram priznati da me na samom početku knjige bilo pomalo i strah. Mislila sam kako neću uspjeti razumjeti cijelu priču, da će biti previše komplicirana za mene, da ću čak u jednom trenu odustati i shvatiti kako znanstvena fantastika ipak nije moje područje, iako sam ljubitelj Ratova Zvijezda, Matrixa i svega ostalog što ovaj žanr donosi. No, to se ipak nije dogodilo. Dapače, uživala sam u svakoj stranici, u svakom slovu. Uronila sam u ovaj nadrealni svijet prepun avantura, napetosti, intrige, zastrašujućih stvorenja te slojevitih i interesantnih likova. I na kraju knjige htjela sam još. Nadam se prijevodu ostalih nastavaka jer ova knjiga je čisto savršenstvo. I uistinu, ono što je Gospodar prstenova učinio za žanr fantasyja, to je Dina učinila za znanstvenu fantastiku. Imate moje ogromne preporuke! Čak i ukoliko niste ljubitelj znanstvene fantastike, pružite ovoj knjizi priliku. Vjerujte mi na riječ da se isplati.

_Na izboranim obrazima pojavile su se suze. Suze, koje su izražavale veće nepokojstvo od svih riječi ili znakova što su ih razmijenile toga dana._ (1)

Izdavač: Egmont Hrvatska
S engleskog preveo: Stanislav Vidmar