Recenzije

Izgubljeno cvijeće Alice Hart, Holly Ringland

Ono što će vam odmah upasti u oči čim se prvi put susretnete s ovom knjigom jest njena fizička ljepota. Od šarolike i prekrasne naslovnice tvrdog uveza do početka svakog poglavlja dočekivati će vas prekrasne cvjetne ilustracije. Isto tako, od početka do kraja knjige, u uvodu u svako pojedino poglavlje, upoznati ćete se s čak trideset različitih autohtonih sorti australskog cvijeća, po kojima su poglavlja nazvana i koji se odnose na teme unutar svakog od njih. Unatoč tome što je Izgubljeno cvijeće Alice Hart pravo malo umjetničko djelo, priča koja se krije unutar korica puna je tajni, boli i nezamislivih užasa koji su nažalost postali dio naše stvarnosti.

64731066_359426718049406_8847777816834473984_n.jpg

U domu na osami, između polja šećerne trske i mora, odrasta devetogodišnja Alice Hart. Cvijeće je ono što ju očarava i štiti. Barem joj je tako oduvijek majka govorila kako bi joj skrenula misli od očevih mračnih raspoloženja. Alice tako veliki dio vremena provodi među cvijećem uz svoju osjetljivu i brižnu majku koja ju poučava osnovama jezika cvijeća i pokazuje skrivene poruke koje svaki od njih skriva. Alice najviše od svega voli čitati i u knjigama pronalazi utjehu, posebice u drevnim mitovima gdje se požar smatra odgovorom i jedinim rješenjem za neke teške životne probleme. Kada se jedna noć pretvori u tragediju, Alicein život se u potpunosti i zauvijek mijenja.

_Premda je jedva jela, pila je vrč za vrčem vode i slatkog soka, ali ništa nije moglo isprati dim i tugu iz nje...Više joj nije bilo stalo ni do čega, u njoj naprosto nije bilo mjesta za išta._ (2)

Novi život Alice Hart počinje u trenutku kad ju tragedija odvede na novo, nepoznato mjesto. Ona odlazi živjeti s bakom, za koju dotad nije znala da postoji, na Thornfield, farmu autohtonog australskog cvijeća. Farma pruža utočište ženama koje su, poput Alice, izgubljene i slomljene. Prema viktorijanskoj tradiciji, svaki cvijet na farmi ima svoje značenje. Iako se Alice u početku teško uklapa u novu okolinu, malo po malo se počinje oporavljati i privikavati na svoj novi život, a služeći se jezikom cvijeća iskazuje ono što joj je teško reći riječima.

_Premda je jedva jela, pila je vrč za vrčem vode i slatkog soka, ali ništa nije moglo isprati dim i tugu iz nje...Više joj nije bilo stalo ni do čega, u njoj naprosto nije bilo mjesta za išta._

Kako godine prolaze, Alice odrasta u snažnu i neovisnu mladu ženu, no obiteljske tajne i izdaje koje počnu izlaziti na površinu dovode je do spoznaje kako cvijeće ipak ne može ispričati neke priče. A posljedice koje otkrivene tajne ostavljaju su razarajuće. Svijet posut modričastim prahom nadolazećeg sutona i zrak koji miriše na valove i šećernu trsku nisu bili dovoljni za mladu Alice koja čezne za ljubavlju i istinom, stoga ona shvaća kako će morati skupiti hrabrost i okrenuti novu stranicu te preusmjeriti svoj životni put.

_Premda je jedva jela, pila je vrč za vrčem vode i slatkog soka, ali ništa nije moglo isprati dim i tugu iz nje...Više joj nije bilo stalo ni do čega, u njoj naprosto nije bilo mjesta za išta._ (3)

Izgubljeno cvijeće Alice Hart roman je koji govori o ljubavi, gubitku, izdaji, pronalaženju samoga sebe i hrabrosti za novim, boljim životom. Alice Hart je još kao djevojčica naučila koliko život težak i okrutan može biti. Od malena je bila žrtva obiteljskog nasilja, osoba bez glasa, obična malena sjena koja je spas pronalazila u knjigama i cvijeću. Naposljetku je kroz cvijeće naučila komunicirati, a s vremenom je shvatila kako se u nekim situacijama ipak moraju koristiti riječi te glasno izražavati misli i osjećaji. Uz malu dozu hrabrosti, uspjela se osloboditi od sudbine koju su joj namijenili drugi i otkriti vlastiti put.

Moguće je krenuti ispočetka, započeti novi život. Moguće je i prestati biti žrtva bilo kakve vrste nasilja, osloboditi se okova predodređene sudbine i krenuti svojim putem. Holly Ringland nam je sve to kroz ovu prekrasnu priču dokazala. Iako u intervjuima nikad nije ulazila u detalje, Ringland ne skriva da je njezina priča dijelom autobiografska. Mnogo puta je čak napomenula kako je pisanje ovog romana bio njezin način da preobrazi vlastita traumatska iskustva nastala u odnosima s nasilnim muškarcima.

Izgubljeno cvijeće Alice Hart jedna je od najljepših priča koje sam u životu pročitala, priča koju bi svatko od nas trebao barem jednom pročitati jer ostavlja dugotrajan, ali životno bitan trag.

_Premda je jedva jela, pila je vrč za vrčem vode i slatkog soka, ali ništa nije moglo isprati dim i tugu iz nje...Više joj nije bilo stalo ni do čega, u njoj naprosto nije bilo mjesta za išta._ (4)

Izdavač: Znanje
S engleskog prevela: Lidija Toman