Recenzije

Tri vjenčanja, Jade Beer

Nazaboravna i emocionalno nabijena priča o obitelji, ljubavi i novim počecima. Tri žene, tri bajkovita vjenčanja i najmanje tri vjenčanice – zvuči jednostavno, zar ne? Iako je glavni fokus na mladenkama, priča se proteže između četiri žene, od kojih je jedna vlasnica salona vjenčanica, ujedno i njihova jedina poveznica.

65570332_364656874193057_6999806732583043072_n

Jessie je prava sretnica jer je pronašla muškarca iz snova – brižnog, nevjerojatno zgodnog Adama uz kojeg se napokon osjeća kao da negdje pripada. Dok je Jessie odrasla u siromašnoj četvrti u kojoj i dalje žive njezini roditelji, Adam potječe iz vrlo imućne obitelji iznimno visokog statusa u društvu. Jasno je kako to predstavlja problem Jessie koja se svim silama pokušava dokazati Adamovoj obitelji, naročito budućoj svekrvi Camilli. Jessie preuzima cijelu organizaciju vjenčanja na sebe, trudeći se iz petnih žila da sve bude savršeno i zadovoljavajuće za Adamovu uštogljenu obitelj. Teško noseći se s pritiskom, Jessie se polako počne lomiti, zapostavljajući pritom svoju obitelj i pokušavajući ih pretvoriti u nešto što nisu.

_Silno se trudeći pronaći svoje prirodno mjesto među Coleridgeima i osjećajući se kako se sve više udaljava od vlastite krvi, budućnost ne djeluje obećavajuće, odjednom se čini vrlo ispraznom._

Dolly se odrekla mnogih stvari u životu kako bi izgledala savršeno, no čini se kako njezin budući suprug Josh to nimalo ne primjećuje. Štoviše, Dolly uopće nije svjesna koliko ju Josh zapravo omaložava i uspoređuje s drugim ženama i modelima s kojima se, s obzirom da je profesionalni fotograf, svakodnevno druži. Dolly je u potpunosti sigurna da će se sve promijeniti onoga dana kad kažu sudbonosno ‘da’. Uostalom, Josh je već nekoliko puta spomenuo da želi brak… nije li?

_Silno se trudeći pronaći svoje prirodno mjesto među Coleridgeima i osjećajući se kako se sve više udaljava od vlastite krvi, budućnost ne djeluje obećavajuće, odjednom se čini vrlo ispraznom._ (1)

Emily je sretna i ispunjena žena. Ima brižne i zabavne roditelje koji je obožavaju, posao iz snova, a ona i njezin budući suprug Mark su bez imalo sumnje srodne duše. Emily ne može dočekati dan kad će postati njegova žena. Baš u trenutku kada krenu pripreme za vjenčanje, Emily sazna iznenadne i šokantne vijesti koje u sekundi preokrenu njezin, do tada savršeni, život naglavačke.

_Silno se trudeći pronaći svoje prirodno mjesto među Coleridgeima i osjećajući se kako se sve više udaljava od vlastite krvi, budućnost ne djeluje obećavajuće, odjednom se čini vrlo ispraznom._ (4)

Sve tri žene dolaze u isti salon vjenčanica čija je vlasnica Helen, udovica koja još tuguje za voljenim, rano preminulim suprugom. Bolno joj nedostaje i ne prolazi dan a da ne pomisli na njega. Jedino što joj pruža utjehu jest posao u njezinom prekrasnom salonu na engleskom selu. Životni putovi Jessie, Dolly i Emily uskoro će se ispreplesti, a njihovi životi promijeniti će se na sasvim neočekivani način. Istodobno će Helen i sama pronaći svoju davno izgubljenu unutrašnju snagu.

Svaka žena ima svoju priču koja će zaintrigirati čitatelja. Knjiga je pisana iz četiri različite perspektive te se poglavlja izmjenjuju pravilnim redoslijedom, što znači da u isto vrijeme pratimo četiri priče koje su toliko različite, a opet na neki način i povezane. Kroz poglavlja ćete se smijati, ljutiti, a možda ponekad i zaplakati. Svaka priča je prekrasna i ispunjena snažnim osjećajima koji čine ovu knjigu pravim emotivnim putovanjem punim gorkih i slatkih suza. Iskreno, ne mogu se odlučiti je li mi se knjiga svidjela ili ne. Ukupni dojmovi su mi podjednaki, a glavni razlog tomu su likovi. Jessie mi je bila previše arogantna i sebična, njeni postupci su mi tijekom cijelog romana dizali tlak, tako da se njenim poglavljima nisam posebno radovala. Dolly mi je bila negdje između, a kako je priča tekla, tako sam mijenjala mišljenje o njoj, dok su mi Emily i Helen od samog početka bile drage, snažne žene te sam u njihovim poglavljima najviše uživala.

No, unatoč tome bih vam ju i dalje preporučila, barem kao ljetno štivo jer se čita nevjerojatnom brzinom. Roman se bavi i brojnim bitnim temama kao što su preplavljujuća bol, samoća, fizička nesigurnost, nedostatak povjerenja i potreba za iskazivanjem pred drugim ljudima. Sentimentalna, poučna i vrlo emotivna knjiga prepuna zanimljivih prevrata.

_Silno se trudeći pronaći svoje prirodno mjesto među Coleridgeima i osjećajući se kako se sve više udaljava od vlastite krvi, budućnost ne djeluje obećavajuće, odjednom se čini vrlo ispraznom._ (2)

Izdavač: 24sata knjige
S engleskoga prevela: Ana Sabo