Recenzije

Gledam te, Teresa Driscoll

Ella Longfield putuje vlakom u London na konferenciju kada načuje dva atraktivna mladića kako očijukaju s dvjema tinejdžericama. U početku se Elli cijela situacija čini beznačajnom, pomalo i smiješnom te se u jednom trenutku čak prisjeća dana kada je i ona bila u tim godinama. No, ono što Elli ponovno skrene pažnju na grupu mladih je saznanje kako su mladići upravo pušteni iz zatvora nakon odslužene kazne. Tada Ellu majčinski nagon potakne da bude na velikom oprezu. Reklo bi se da je djevojkama jedva šesnaest godina, a po razgovoru je Ella zaključila kako su same doputovale u London u nadi za dobrim provodom, što ih čini lakom metom za razne predatore. U trenutku kad Ella odluči reagirati i pozvati pomoć, nešto je zaustavi. Kada se idući dan probudi, na vijestima čuje da je jedna od tih djevojaka, lijepa Anna Ballard, nestala. Upravo to je za Ellu bio trenutak u kojemu je shvatila kako njezin život nikada više neće biti isti.

65880295_476879693067101_4873587304456781824_n

Godinu dana je prošlo, a nesretna Anna još uvijek nije pronađena. U međuvremenu, Ella se javila policiji te je dala svoj iskaz kao jedini svjedok događaja u vlaku. Spletom okolnosti, došlo je do curenja podataka te je cijela javnost saznala Ellin identitet, iako je u dogovoru s policijom trebala ostati anonimna. Ella tako pred cijelim svijetom postaje “ona jedina svjedokinja” koja je mogla učiniti nešto i na taj način spriječiti Annin nestanak. Jasno je kako je to utjecalo na Ellu i njezinu obitelj. Mediji ju i dalje osuđuju, dosadašnji vjerni kupci u cvjećari ju gledaju pomalo neobičnim pogledom, a netko joj čak šalje i prijeteća pisma u obliku crne razglednice s izrezanim slovima. U početku Ella ne mari za pisma te ih baca redom kako stižu, no s vremenom počne strahovati za vlastiti život, ali i život njene obitelji.

_U tom trenutku moje emocije počinju se mijenjati i pitam se kako sam postala tako izvan svih doticaja, tako zakopčana. Žena koja očito nema blagoga pojma o mladim ljudima. Kao ni o bilo čemu drugom._

Apel u povodu godišnjice nestanka otkriva kako Annini prijatelji i obitelj možda ipak nešto kriju. Annina najbolja prijateljica, ujedno i osoba s kojom je putovala u London, Sarah, ne govori potpunu istinu o onome što se te noći doista dogodilo te je još uvijek duboko potresena i u lošem psihičkom stanju. Osim što osjeća krivnju radi Anninog nestanka, Sarah se ponovno mora suočiti s demonima iz prošlosti i s događajima iz djetinjstva koji su ju zauvijek obilježili i zbog kojih je njezin otac otišao.

_U tom trenutku moje emocije počinju se mijenjati i pitam se kako sam postala tako izvan svih doticaja, tako zakopčana. Žena koja očito nema blagoga pojma o mladim ljudima. Kao ni o bilo čemu drugom._ (2)

Annina obitelj vjeruje kako je Anna još uvijek živa te i dalje polaže nade u policiju koja nema nikakvih novih tragova. Annin otac, Henry, najveći dio vremena provodi s Anninim psom, prisjećajući se posljednjih dana prije njenog nestanka, posebno onog zadnjeg podijeljenog trenutka kada mu je kćer, prije nego što je sjela u vlak za London, uputila tri riječi koje Henry nikada neće zaboraviti – gadiš mi se. Svjestan kako će godišnjica nestanka ponovno potaknuti brojna pitanja i pokrenuti daljnju istragu, Henry strahuje kako će njegova supruga, kćer Jenny te policija napokon doznati tajnu koju već godinu dana pokušava sakriti.

Gledam te je knjiga ispričana iz četiri perspektive, odnosno četiri su pripovjedača čija se poglavlja izmjenjuju pravilnim redoslijedom: svjedokinja, otac, prijateljica te privatni istražitelj. Odmah na samom početku romana jasno je kako se ne radi samo o još jednom trileru, već i o utjecaju počinjenog zločina na one koji su izravno ili neizravno u njega uključeni. Svako poglavlje otkriva nešto više o toj kobnoj noći te nagovještava još mnoga šokantna otkrića koja se tek spremaju, a upravo to je ono što čitatelja drži u neizvjesnosti te potiče na neumorno okretanje stranica u želji za istinom. I dok pokušavamo balansirati između mržnje i suosjećanja prema pojedinim likovima i tajnama koje vješto kriju, nismo ni svjesni da nam je istina za kojom toliko tragamo zapravo ispred nosa. Imate moje tople preporuke, Gledam te je jedan od onih trilera koji vas toliko obuzmu da ih pročitate u jednom sjedenju.

_U tom trenutku moje emocije počinju se mijenjati i pitam se kako sam postala tako izvan svih doticaja, tako zakopčana. Žena koja očito nema blagoga pojma o mladim ljudima. Kao ni o bilo čemu drugom._ (1)

Izdavač: Mozaik knjiga
S engleskoga prevela: Dragana Grozdanić