Recenzije

Treći glas, Cilla i Rolf Börjlind

Kad spomenemo Skandinaviju i knjige u istoj rečenici, svim čitateljima će uvijek prva asocijacija biti trileri. Skandinavski misteriji su zastrašujuća stvar. Sve je više skandinavskih trilera od kojih vam se ledi krv u žilama. Niti jedan triler se prema dozi jezivosti ne može mjeriti s onima koje napišu Skandinavci. Ukoliko ste pročitali barem jedan triler iz pera nekog skandinavskog autora, vjerujem da znate o čemu pričam. Ukoliko niste, a volite čitati malo ekstremnije krimiće i trilere, romani spisateljskog para Börjlind su idealni za vas. Prošle godine objavljen je njihov prvi roman, Plima, a ovaj mjesec su nas vrijedni ljudi iz Znanja obradovali s još jednom knjigom iz ciklusa o detektivima Rönning i Stilton – Treći glas.

67357650_374268679898543_8332315104896876544_n

Sandra Sahlmann zauvijek će pamtiti trenutak kada je njezina nova bijela vespa, usred noći, po kiši, ostala bez goriva. Za nju će to biti trenutak koji je promijenio sve, trenutak nakon kojeg je njezin cijeli život otišao u krivom smjeru. Pothlađena i umorna, nekoć sretna tinejdžerica samo je željela što prije stići kući. No čim je zakoračila u svoj dom, kao da se našla u noćnoj mori. Prvo što je ugledala kada je zatvorila ulazna vrata i okrenula se je prizor vlastitog oca kako beživotno visi sa stropa dnevnog boravka na plavoj sajli. U trenu, njen je dom bio prepun policajaca, a slučaj je istog trena proglašen samoubojstvom.

No, ono što nikome nije jasno i što nitko ne zna je razlog koji se krije iza ovog strašnog čina. Zašto je Bengt Sahlmann odlučio oduzeti si život, ostaviti svoju maloljetnu kćer samu, bez ijednog roditelja? Istina je da se nikada nije uspio pomiriti sa ženinom smrću, no to je bilo prije mnogo godina. Zašto onda baš sad? Nije čak niti ostavio oproštajno pismo, što je vrlo neobično s obzirom da je svoju kćer volio više od svega.

Ista ta pitanja muče i Oliviju Rönning Riveru, mladu diplomanticu Policijske akademije, koju smo imali prilike upoznati u prethodnom romanu, Plima. Olivia odmah primjećuje nekoliko stvari koje ne štimaju u čitavoj priči. Osim što Bengt Sahlmann nije ostavio oproštajno pismo, Olivia doznaje kako je radio u carinskoj upravi odakle je nedavno nestala veća količina zaplijenjenih narkotika. Možda je bio umiješan u krađu, a možda je bio blizu razotrkivanju krivca te je zato na vrijeme ušutkan? Također, Bengtovom laptopu, iako je Sandra bila uvjerena kako se nalazi u kući, nema ni traga. Je li moguće da se ipak ne radi o samoubojstvu? Je li možda nepoznati sadržaj na laptopu bio razlog Bengtove smrti te tko ga je uopće uzeo i zašto? Ubrzo će postati jasno kako je smrt Bengta Sahlmanna tek početak razotkrivanja stravičnih zločina.

_Ponovno je osjetila onaj neugodni osjećaj u želucu, kako se život u trenutku može rasuti na tisuću komada, od normalnosti i sigurnosti u šok i bol._ (3)

Već na prvoj stranici spisateljski par Börjlind nas šokira zastrašujućim prizorom monstruoznog ubojstva, na pravi skandinavski način. I dok kroz poglavlja pratimo smjer u kojem će nas istraga smrti Bengta Sahlmanna odvesti, negdje u podsvijesti nam se čitavo vrijeme nalazi pitanje koje nas neprestano kopka – kako je zločin kojemu smo svjedočili u prvom poglavlju povezan s čitavom pričom?

Zanimljiv je i zadivljujuć način na koji su autori složili ovu žestoku priču. Na početku se pojavljuje veliki broj likova od kojih svatko ima svoju priču, prošlost, tajne i namjere. Iako se u jednom dijelu romana čini kako likovi nemaju nikakve veze s glavnom radnjom te vam možda čak u jednom trenutku postane zamorno pratiti toliko različitih priča, na kraju shvatite kako je sve povezano u jednu veliku mrežu koju zapravo i nije tako komplicirano otpetljati.

_Ponovno je osjetila onaj neugodni osjećaj u želucu, kako se život u trenutku može rasuti na tisuću komada, od normalnosti i sigurnosti u šok i bol._ (4)

Rekla sam to već sigurno tisuću puta, no reći ću još jednom – otkriće iznimno talentiranih skandinavskih autora i njihovih romana činiti će vam se kao da ste otkrili jedan potpuno novi, drugačiji svijet. Skandinavski autori ne boje se poniranja u najmračnije dijelove ljudskog uma, a upravo to je ono što tražimo od jednog kvalitetnog trilera. Sve to su glavni razlozi zbog kojih ću uvijek, bez obzira na broj nepročitanih i zanimljivih naslova, prvo posegnuti za skandinavskim romanom. Ukoliko se želite rashladiti, otputujte s ovim romanom u Švedsku te otkrijte stravične zločine koji se skrivaju u ledenoj Skandinaviji. Knjiga je nevjerojatno uzbudljiva i napeta, a kako okrećete stranice te otkrivate detalj po detalj, ne možete vjerovati koliko zastrašujućih stvari stane u naizgled mali triler.

_Ponovno je osjetila onaj neugodni osjećaj u želucu, kako se život u trenutku može rasuti na tisuću komada, od normalnosti i sigurnosti u šok i bol._ (5)

Izdavač: Znanje
Sa švedskoga prevela: Sara Profeta