Recenzije

Sestra iz sjene, Lucinda Riley

Svima već poznati serijal Sedam sestara velika je obiteljska priča britanske autorice Lucinde Riley o misterioznom milijarderu Pa Saltu i njegovim posvojenim kćerima. Sedam nastavaka govori nam o sedam sestara, a svi se temelje na mitologiji o poznatome istoimenom zviježđu. Zašto je Pa Salt posvojio šest, a ne sedam sestara, misterij je koji se provlači kroz sve naslove i koji će se razriješiti u posljednjoj, sedmoj knjizi. Šesti nastavak stiže krajem listopada ove godine, a autorica je već najavila početak pisanja završnice ovog predivnog serijala.

Svaki roman posvećen je jednoj sestri, a radnje knjiga počinju u isto vrijeme – smrću njihova oca Pa Salta. Misteriozni milijarder ključni je lik u svih sedam romana, a karakterno ga upoznajemo kroz oči i poimanje svake pojedine sestre. Mnoga su intrigantna pitanja koja se provlače kroz serijal – tko je uistinu Pa Salt, zašto je odlučio posvojiti šest djevojčica iz različitih krajeva svijeta te gdje je sedma, nikad pronađena sestra Meropa?

67641057_376097643048980_8011845407141265408_n.jpg

Prvi dio serijala odveo nas je u Rio de Janeiro, brazilski grad u kojemu je najstarija sestra Maja otkrivala tajne svoje prošlosti. U Olujnoj sestri, druga sestra po redu, Ally, u potrazi za svojim korijenima otputovala je u ledom okovanu Norvešku. Posljednji prevedeni nastavak, Sestra iz sjene, prati priču treće po redu sestre D’Apliese, tihe i tajnovite Star. Moram priznati kako me ovaj nastavak posebno zanimao jer se radi o sestri koja je u prethodna dva romana opisana kao djevojka koja je cijeli svoj život provela u sjeni svoje mlađe, ali mnogo glasnije sestre CeCe.

Za Star je smrt njezina voljenog oca bila velika životna prekretnica. Shvatila je kako je, nakon dvadeset sedam godina, došlo vrijeme da se razdvoji od Cece i sama pronađe svoj put, a u tome joj pomaže pismo koje joj je otac ostavio zajedno s tragom o njezinom pravom podrijetlu. Njezino putovanje neće ju odvesti na drugi kraj svijeta, već tek nešto dalje od Londona u kojemu trenutno živi, točnije u starinsku prodavnicu rijetkih knjiga u Kensingtonu čiji je vlasnik mladi, ali ekscentrični Orlando Forbs. Igrom slučaja, Star dobije posao u istoj toj knjižari te se vrlo brzo sprijatelji s vlasnikom. Zahvaljujući Orlandu, Star dobije priliku posjetiti High Weald, prekrasno, ali zapušteno imanje gdje upoznaje Orlandovog misterioznog brata, poznatog po nadimku koji su mu nadjenuli – Miš. Upravo zahvaljujući Mišu, Star otkriva nevjerojatnu priču o vlastitoj prošlosti koja će ju, ali i nas čitatelje, odvesti u edvardijansku Englesku.

_Išla sam kući, što je u meni obično budilo sreću i uzbuđenje jer me osoba koju sam voljela najviše na svijetu ondje dočekivala raširenih ruku želeći mi dobrodošlicu u naš čarobni svijet. No ovoga sam puta znala da

Stotinu godina prije, svojeglava i neovisna Flora MacNichol sretna je i zaštićena u svojem domu u slikovitom engleskom Lake Districtu. Smatra kako se nikada neće udati, što joj i odgovara, te dane provodi u društvu životinja koje je spasila i o kojima se brine. No spletke je odvode u London i dom Alice Keppel, jedne od najomraženijih pripadnica edvardijanskoga društva, gdje se zatekne u okrutnoj igri u kojoj predstavlja tek običnog pijuna. Taman kad se Flora počne miriti sa svojom nesretnom sudbinom, u život joj ulazi tajanstveni gospodin koji joj otkriva odgovore na pitanja za kojima je cijeli život tragala.

_Išla sam kući, što je u meni obično budilo sreću i uzbuđenje jer me osoba koju sam voljela najviše na svijetu ondje dočekivala raširenih ruku želeći mi dobrodošlicu u naš čarobni svijet. No ovoga sam puta znala (2)

Iako će neki čitatelji smatrati kako knjiga ima previše stranica te kako se sve to moglo ispričati i u mnogo kraćoj verziji, meni osobno niti jedna stranica nije bila višak. Štoviše, htjela sam još. Povijesni aspekti knjige su me, kao i u prethodna dva romana, doista oborili s nogu i čak bih voljela da ih je bilo više. Također mi se posebno svidjelo što je autorica u ovom nastavku odlučila dodati lik Beatrix Potter koju, vjerujem, ne treba posebno predstavljati. Iako je svaka knjiga zasebna te svaki nastavak prati priču o drugoj sestri, bilo bi najbolje kada bi ih čitali pravilnim redoslijedom. Vjerujem da će to biti nužno za radnju koja se skriva u pozadini te za otkrivanje prave istine o sedmoj sestri. Veseli me i saznanje kako je izdavač najavio prijevod još barem jednog nastavka ove godine, što znači da nećemo morati predugo čekati kako bi pročitali ovu svjetski poznatu, čarobnu sagu u cijelosti.

Tražite li bogato iskustvo čitanja, prepuno mitoloških poveznica, geografskih i povijesnih putovanja, magičnog, a opet tako jednostavnog stila, ovaj serijal će vam sve to pružiti. Lucinda Riley je autorica koja uistinu zna ispričati predivnu, čarobnu priču, a na vama je da joj se prepustite i dopustite joj da vas od prve stranice u potpunosti obuzme.

_Išla sam kući, što je u meni obično budilo sreću i uzbuđenje jer me osoba koju sam voljela najviše na svijetu ondje dočekivala raširenih ruku želeći mi dobrodošlicu u naš čarobni svijet. No ovoga sam puta znala (1)

Izdavač: Egmont Hrvatska
S engleskoga prevela: Tea Tosenberger