Recenzije

Čuvaj se prošlosti, Joy Ellis

Sigurno ste već svi primijetili kako na našoj književnoj sceni zadnjih nekoliko godina trileri napadaju sa svih strana. Upravo je zbog toga sve teže pronaći priču koja osvaja već nakon prvih nekoliko stranica, roman koji je nemoguće ispustiti iz ruku. Sve je više romana u kojima se priča vrti u nekom već viđenom i pročitanom krugu s toliko poznatom završnicom da ju možete predvidjeti već nakon par poglavlja. Na sreću svakog ljubitelja dobrog trilera, tu i tamo pojave se i oni autori koji plivaju protiv struje. Joy Ellis je jedna od njih.

20190729_101956-01.jpeg
Joy Ellis napisala je zastrašujući roman s izrazito vjerodostojnim i brutalnim opisima žrtava i mjesta zločina. Detaljnim opisima okoline autorica je stvorila vrlo živopisnu sliku, zahvaljujući kojoj napetu atmosferu možete jako dobro osjetiti. Čuvaj se prošlosti roman je koji donosi silovite zaplete i neočekivani završetak, a držati će vas u neizvjesnosti od prve do posljednje stranice.

Čuvaj se prošlosti prva je knjiga iz serijala koji prati detektiva Matta Ballarda, vrlo kompleksnog lika s ne tako lijepom prošlošću. U vrijeme kad je započinjao karijeru, Matt je bio uključen u istragu o jednom vrlo posebnom, ali i iznimno teškom slučaju u Gibbet Fenu koji je uključivao ubojstvo trojice jedanaestogodišnjih dječaka. Kada je glavni osumnjičenik stradao u prometnoj nesreći, brutalna ubojstva su prestala. No, Matt tada nije vjerovao kako je stradali muškarac pravi ubojica jer mu krivnja nikad nije dokazana. Dvadeset i pet godina poslije, Matta i dalje isti slučaj neprestano progoni, a crv sumnje da je ubojica i dalje živ ne daje mu mira. Osim toga, Ballard je jedini detektiv koji je radio na tom slučaju, a da je i dalje aktivan u službi. Iako uskoro odlazi u mirovinu, Matt ne planira prestati s istragom.

When everything seems to be going against you, remember that the airplane takes off against the wind, not with it. (1)

I kao da je netko otkrio i odlučio ostvariti njegove najveće sumnje i strahove, Matt jednoga dana primi neobičnu, neoznačenu kuvertu. U kuverti se nalazi fotografija koja prikazuje mjesto zločina u Gibbet Fenu. No, ono što je uistinu zastrašujuće je otkriće kako je fotografija snimljena prije samog zločinačkog čina. Ubrzo pristižu i nove fotografije koje su na određeni način povezane s ubojstvima iz prošlosti, ali i s Mattovim privatnim životom kojeg je, sve dosad, vješto skrivao od pogleda javnosti. Kako je onda nepoznati pošiljatelj otkrio Mattove duboko skrivene tajne?

When everything seems to be going against you, remember that the airplane takes off against the wind, not with it. (2)

Kada pronađu tijelo jedanaestogodišnjeg dječaka, Matt shvaća kako je novo ubojstvo povezano s onima iz prošlosti. Radi li se o imitatoru ili je Matt čitavo vrijeme bio u pravu što se tiče ubojice iz Gibbet Fena koji se sada očigledno vratio s ciljem uništenja njegovog života? I tu počinje, meni najdraža, igra mačke i miša koja se proteže kroz cijeli roman, a kako ulozi i broj žrtava polako rastu, atmosfera postaje prepuna neizvjesnosti i iščekivanja te napetost raste do točke pucanja.

Toliko toga mi je u mislima, toliko toga bih vam htjela ispričati, no ne želim vam kvariti doživljaj koji biste trebali osjetiti tijekom čitanja. U moru trilera i kriminalističkih romana, ovaj će vam zasigurno ostati u sjećanju. Baš me danas kolegica blogerica pitala za dojmove nakon čitanja i prvo što mi je palo na pamet je kako me ovaj roman po kvaliteti podsjeća na romane autora Paula Fincha te Codyja McFadyena. Ukoliko ste ih pročitali, a vjerujem da jeste, znate o čemu pričam. Mislim da bi vam upravo to trebalo biti ključno za donošenje odluke što se tiče čitanja ovog romana. Čuvaj se prošlosti je knjiga koju svaki pravi ljubitelj trilera treba imati na svojim policama. Nadam se brzom prijevodu sljedeće knjige iz serijala jer sam uistinu zavoljela tog složenog detektiva kojeg demoni iz prošlosti jednostavno ne žele ostaviti na miru.

When everything seems to be going against you, remember that the airplane takes off against the wind, not with it. (3)

Čuvaj se prošlosti ujedno je i prvi roman koji sam pročitala od našeg novog nakladnika, Sonatine. S radom su počeli tek nedavno, a dosad su objavili dva romana. Riječ je o dva potpuno različita žanra, za svakoga po nešto. S trilerom sam vas u ovoj recenziji malo bolje upoznala, a čitanje Dogodine u Havani tek slijedi. Novom nakladniku još jednom želim dobrodošlicu te puno sreće u radu! A s obzirom na naslove s kojima su počeli, ni ne sumnjam u njihov uspjeh.

IMG_20190725_094515_949

Izdavač: Sonatina naklada
S engleskoga preveo: Drago Štajduhar