Recenzije

Ne budi se, Liz Lawler

Što ako ono najgore, najstrašnije što vam se u životu dogodilo nije sam taj događaj, već činjenica da nitko u vašu priču ne vjeruje? Što ako je upravo ta sumnja kod ljudi potakla počinitelja da pronađe sljedeću žrtvu?
Dobro došli u život Alex Taylor, žrtve kojoj nitko ne vjeruje.

201908081005632965.jpg

Alex Taylor, liječnica hitne pomoći, budi se zavezana za operacijski stol. Nije sigurna što joj se dogodilo. Zadnje čega se sjeća je da se nakon završene smjene spremala naći s dečkom Patrickom, uvjerena kako će ju na večeri konačno zaprositi. Na temelju tog posljednjeg sjećanja, Alex odmah zaključi da joj se na putu morala dogoditi neka nesreća. No, osoba koju ugleda kako stoji pored nje nije njezin liječnik. Alex vrlo brzo počne shvaćati kako nije došlo ni do kakve nesreće, već je u pitanju otmica. U glavi joj nastane prava eksplozija misli, nije joj jasno tko je osoba koja ju je otela i što točno želi od nje. No, tada bude prisiljena birati između dva jednako neopisiva zla, a potom se sve zacrni.

Kad se Alex ponovno probudi, ovog puta nalazi se u poznatoj okolini. Smještena je na odjel bolnice u kojoj i sama radi, a u sobi ugleda dvije zabrinute kolegice koje joj objasne kako je doživjela gadan pad te kako ju je zaštitar pronašao onesviještenu na travi ispod drveća. Alex im odmah pokuša objasniti što se zapravo dogodilo, kako je oteta i, vrlo vjerojatno, silovana. S obzirom da dokaza o napadu i silovanju nema, Alex ne uspijeva nikoga uvjeriti u svoju stravičnu priču. Svi misle kako je taj događaj plod njene mašte prouzrokovan ogromnom količinom stresa na poslu i udarcem u glavu koji je dobila od otkinute grane. Odbačena od kolega, obitelji i Patricka, Alex počinje misliti da gubi razum.

_No izgleda da je upravo to razlog zašto joj svi toliko izlaze u susret, pomislila je. Ne žele vjerovati da je počinjen zločin. Ne vjeruju da je ona žrtva._

Nekoliko dana poslije, u bolnicu je dovezena žena u teškom stanju, a njezine posljednje riječi probudile su u Alex sumnju kako je riječ o novoj žrtvi napada kojeg je i sama nedavno proživjela. Naravno, kako nema nikakvih dokaza niti povezanosti, opet joj nitko ne vjeruje. Alex počne upadati u sve veću depresiju, a jedinu utjehu i izlaz iz svoje situacije pronalazi u tabletama i alkoholu. Kako počne rasti broj žrtava, sve oči su uprte u Alex koja postane glavna osumnjičena.

_No izgleda da je upravo to razlog zašto joj svi toliko izlaze u susret, pomislila je. Ne žele vjerovati da je počinjen zločin. Ne vjeruju da je ona žrtva._ (1)

Ne budi se je autoričin debitantski roman, toliko napet i jeziv da ga nećete moći ispustiti iz ruku. Tempo je kroz cijeli roman ubrzan, konstantno se nešto događa i jednostavno nema nepotrebnih riječi ili stranica koje su višak. Svaka rečenica ispunjena je adrenalinom, a uzbuđenje i napetost ne prestaju rasti.

Veći dio knjige ispričan je kroz Alexinu perspektivu, odnosno Alex je naša glavna pripovjedačica. Iako je trebalo malo duže vremena da ju kao čitatelj bolje upoznam, na kraju sam otkrila kako se radi o jednom zanimljivom i složenom liku. Također, u knjizi su neki dijelovi ispričani iz još nekoliko različitih perspektiva. U nekim slučajevima su upravo ta različita gledišta pridonijela dubini priče. Jedino što mi se nije svidjelo je način na koji su ti prijelazi posloženi, odnosno to što je u jednom poglavlju bilo i po nekoliko pripovjedača. Ne znam koji bih još epitet mogla upotrijebiti da vam dočaram koliko me se dojmila i koliko me obuzela ova knjiga, ali ukoliko volite kvalitetne psihološke trilere, ovaj nikako ne smijete propustiti.

_No izgleda da je upravo to razlog zašto joj svi toliko izlaze u susret, pomislila je. Ne žele vjerovati da je počinjen zločin. Ne vjeruju da je ona žrtva._ (2)

Izdavač: Mozaik knjiga
S engleskoga preveo: Dado Čakalo