Recenzije

Žrtva bez lica, Stefan Ahnhem

Nije tajna da je Stieg Larsson prije desetak godina promijenio način na koji svijet čita kriminalističke romane. Upravo je njegova Millennium trilogija bila uvod u eksploziju popularnosti skandinavskih krimića u cijelome svijetu. Isto tako nije tajna da sam ja veliki ljubitelj autora iz Skandinavije i njihovih djela, osobito kriminalističkih romana i trilera. Možete onda samo zamisliti moju ushićenost kada su vrijedni ljudi iz Znanja u kratkom vremenskom razdoblju preveli čak nekoliko skandinavskih trilera. Nedavno sam vam pisala dojmove o drugom romanu iz ciklusa o detektivima Rönning i Stilton, spisateljskog para Börjlind, a sada vam donosim nešto sasvim drugačije. Roman iz pera autora s kojim se još nisam susrela i s čijim se stilom pisanja sve dosad nisam upoznala. Na naslovnici se nalazi i izjava Tonyja Parsonsa koja dodatno mami na čitanje. Naime, Parsons smatra kako radi se o romanu koji je mračniji od Stiega Larssona i sumorniji od Henninga Mankella. Je li to uistinu tako, saznajte u nastavku.

67353577_377018466290231_8834810271185764352_n.jpg

Roman prati policijskog inspektora Fabiana Riska koji sa svojom ženom i djecom odlazi iz Stockholma natrag u svoj rodni grad, Helsingborg, u nadi kako će ondje okrenuti novu stranicu i započeti nov život nakon nemilih događaja na poslu, ali i već pomalo kritične situacije u braku. Plan mu je ostati par tjedana na godišnjem odmoru koji će cijeloj obitelji pomoći da se prilagode na promjene, ali i da izglade vrlo napete međusobne odnose. No samo nekoliko sati nakon dolaska u rodni grad, pozvan je da se priključi istrazi krajnje neobičnog, okrutnog ubojstva. U lokalnoj školi pronađeno je tijelo bez šaka, a Risk je na mjesto zločina s razlogom pozvan, iako je još uvijek na dopustu. Naime, žrtva je njegov bivši školski kolega. Da stvar bude gora, uz tijelo je pronađena fotografija razreda s prekriženim licem žrtve.

Nekoliko dana kasnije, počinjeno je još jedno, jednako brutalno, ubojstvo. Riječ je o još jednom školskom kolegi kraj čijeg se tijela ponovno nalazi ista fotografija, ovoga puta s dva prekrižena lica. Među dvadesetak djece, na fotografiji se nalazi i Risk, njegova tadašnja simpatija, ali i dječak kojeg su dvije pronađene žrtve godinama nemilosrdno zlostavljale. Čini se kako je svima jasno tko je ubojica, no policija mu nikako ne može ući u trag. Kao da je nestao s lica zemlje. A kada potom osvanu nova trupla, Risk se nađe u utrci s vremenom. Mora pronaći ubojicu prije nego što ovaj pobije cijeli njegov razred. No, je li Risk uopće na pravom tragu?

Posljednja misao prolazila mu je tijelom poput toplog vala prije nego što je zaspao. Uskoro će cijeli razred patiti od nesanice.

Žrtva bez lica briljantan je, britak i nevjerojatno jeziv roman čija je radnja vješto osmišljena. Iako ćete možda u početku misliti kako je odgovor vrlo jednostavan, Ahnhem će vas kroz nekoliko preokreta i zaokreta navesti da neprestano budete na oprezu. Većina radnje smještena je u Švedskoj, no povremeno kroz poglavlja odlazimo u susjednu Dansku gdje još jedan policijski tim pokušava riješiti slučaj, prvenstveno s ciljem da se pokažu boljima od švedskih kolega. No, zahvaljujući tom rivalstvu, upoznajemo Dunju Hougaard, dansku policijsku istražiteljicu koja u ovom romanu ima jednu od ključnih uloga.

Posljednja misao prolazila mu je tijelom poput toplog vala prije nego što je zaspao. Uskoro će cijeli razred patiti od nesanice. (1)

Iako su neki dijelovi veoma predvidljivi, Ahnhem me na kraju ipak uspio iznenaditi jer je jednostavno nemoguće pogoditi cijeli tijek događaja. Knjiga je također mogla biti nešto kraća. Nije mi smetao broj stranica, dapače, uvijek volim da kvalitetan roman ima što više sadržaja. Ovdje se radi o tome da se sve moglo razjasniti i u nešto kraćoj verziji, bez previše okolišanja i skretanja s puta. Ali, unatoč tome, i dalje smatram kako sa skandinavskim trilerima i krimićima jednostavno ne možete pogriješiti i da se po kvaliteti i brutalnosti najviše ističu. Stoga još jednom imate moje ogromne preporuke, otputujte s ovim romanom u ledenu Skandinaviju i otkrijte zastrašujuće zločine koji se tamo kriju.

Posljednja misao prolazila mu je tijelom poput toplog vala prije nego što je zaspao. Uskoro će cijeli razred patiti od nesanice. (2)

Izdavač: Znanje
Prevele sa švedskoga: Lidija i Božica Lebinec