Recenzije

Šuma smrti, Sara Blaedel

Kod mene su u zadnje vrijeme na repertoaru sve sami skandinavski trileri i krimići. Ovoga puta riječ je o danskoj autorici, Sari Blaedel, poznatoj po kriminalističkom serijalu o istražiteljici Louise Rick. Šuma smrti je osmi roman iz serijala, a kod nas je dosad prevedena samo sedma knjiga, Zaboravljene djevojke. Kao i u većini kriminalističkih serijala, ni ovaj put nije nužno čitati romane po redu. Radnja, odnosno zločin se ne veže za prethodne nastavke, a autorica će se kroz roman pobrinuti da vas uputi u sve ključne događaje iz prethodnog romana, uključujući i privatni život inspektorice Rick.

1567082542731.jpg

U Šumi smrti, istražiteljica Louise Rick vraća se u Odjel za nestale osobe nakon dužeg dopusta tijekom kojeg se oporavljala od trauma koje joj je ostavio posljednji slučaj, vezan za prethodni roman (Zaboravljene djevojke). Odmah prvi dan nakon povratka, Louise prima poziv – dodijeljen joj je slučaj petnaestogodišnjeg dječaka Sunea koji je nestao prije tjedan dana. Cijeli slučaj istražiteljima izgleda sumnjivo: čini se kako obitelj nije toliko iznenađena niti tužna zbog nestanka djeteta, štoviše, izgledaju previše sretno s obzirom da im je sin nestao. Da situacija bude zanimljivija, Louise doznaje kako je riječ o sinu mesara iz Hvalsoa, muškarca za kojeg vjeruje da je jedan od odgovornih ljudi za smrt njenog nekadašnjeg dečka Klausa.

Klaus je bio Louiseina velika ljubav prije dvadeset godina, a sada je Eik njezin najveći oslonac dok traži odgovore radi kojih će morati ponovno uspostaviti kontakt s osobama iz svoje prošlosti. Kopajući po zamršenoj mreži smrtonosnih veza u gradiću, Louise otkriva opasne namjere koje skrivaju članovi neopaganističkoga kulta. Naime, članovi tajnog kruga Asatro formirali su bratstvo zasnovano na vječnom zavjetu šutnje koji ne smiju prekršiti. Ono što je počelo kao priznata religija za štovanje prirode postalo je izgovor za ubojstva, prostituciju, otmicu i nesmetanu osvetu. Kad članovi zaprijete Louise i njenim prijateljima, ali i onima unutar kruga, postaje jasno kako više nitko nije siguran…

_Nije to krug prijatelja. Mislio sam da si barem ti to skužila. To je pakao. Iz njega nema bijega._

I gradić i šuma zloslutni su i prepuni tajni, zaplet je domišljat, usredotočen na poprilično nepoznatom teritoriju koji me od samog početka zaintrigirao. Novinarka Camilla Lind, Louiseina dugogodišnja prijateljica, živi sa svojim suprugom odmah pored misteriozne šume, a staro groblje koje prijateljice u šumi otkrivaju odaje nove tajne. Legende koje su stoljećima opstale predstavljaju izuzetno smrtonosnu prijetnju za obje žene, ali i otkrivaju razlog zbog kojeg Sune osjeća kako se više nikada neće moći vratiti kući.

_Nije to krug prijatelja. Mislio sam da si barem ti to skužila. To je pakao. Iz njega nema bijega._ (1)

Šuma smrti mi se svidjela mnogo više od prethodnog romana, slojevitija je, mračnija i radnja je mnogo zanimljivija. Kao veliki ljubitelj nordijske mitologije, bilo mi je zanimljivo čitati dijelove u kojima se spominju bogovi, običaji i vjerovanja.

Blaedel je u Zaboravljenim djevojkama otvorila vrata mnogim pitanjima, dok je u Šumi smrti na njih u cijelosti odgovorila, čak je kopala i mnogo dublje nego što je trebala kako bi nama čitateljima u potpunosti dočarala i prenijela onu dozu jeze koja je u svakom kvalitetnom krimiću potrebna. Ova skandinavska poslastica je idealno štivo za rashladiti se tijekom ovih nekoliko vrućih dana što nam je preostalo.

_Nije to krug prijatelja. Mislio sam da si barem ti to skužila. To je pakao. Iz njega nema bijega._ (2)

Izdavač: Znanje
S danskoga preveo: Luka Miličević