Recenzije

Gospodin – E L James

Odmah na početku ću vam reći kako baš i nisam neki ljubitelj erotskih romana. Nakon nekoliko pročitanih knjiga shvatila sam kako mi jednostavno ne leži taj žanr. No, onda sam se ove godine upoznala sa Samanthom Young i njenim pisanjem i konačno pronašla nešto što mi se sviđa. Pedeset nijansi nisam pročitala, iako sam dobro upoznata sa sadržajem. Gospodin me pak zainteresirao iz više razloga. Prvi je što nema nikakve veze s trilogijom, već je zasebna knjiga. Drugi je što glavni fokus u romanu nije erotika. Ovoga puta mnogo bitnija je priča i pozadina glavnih likova. Osim toga, Gospodin je ujedno i prvi roman iz pera autorice s kojim se susrećem.

Kao i uvijek, mišljenja čitatelja su podijeljena. Ima onih koji su naprosto oduševljeni pročitanim, ali ima i onih kojima se nije svidjela te koji smatraju kako bi bilo bolje da knjigu nisu pročitali. Glavni problem nastaje kod tog što ljudi od Gospodina očekuju isto ili barem slično onome što su čitali u Pedeset nijansi. Ne. U Gospodinu nemojte očekivati preko četiristo stranica čiste erotike. Očekujte emocionalnu priču, puno čežnje, strasti, ali i tajni iz prošlosti.

69214746_392879228037488_7827178598145458176_n

Maxim Trevelyan rođen je i odrastao u svijetu punom privilegija koje je iskoristio kako bi živio punim plućima zabavljajući se i koncentrirajući se najviše na glazbu i fotografiranje. Oduvijek se smatrao crnom ovcom u obitelji, rezervnim nasljednikom od kojeg nitko ništa ne očekuje, stoga se tako i ponašao. No, kad njegovu obitelj pogodi strašna tragedija, Maxim je prisiljen naslijediti titulu, obiteljska imanja, tvrtke i sve ostalo što uz tu poziciju dolazi. Uloga je to za koju Maxim nikako nije bio spreman, ali svjestan je kako mu ne preostaje ništa drugo nego prihvatiti izazov koji je pred njim.

No, nije to jedini izazov s kojim će se Maxim morati suočiti. Kad u svojem stanu zatekne mladu, atraktivnu, tajanstvenu ženu, ona postaje njegova jedina misao i opsesija, a to nije nimalo nalik njemu, poznatom igraču kojemu odgovaraju jedino neobavezne avanture za jednu noć.

_Pred njom je budućnost puna mogućnosti. Možda joj se, nakon toliko vremena, sreća ipak nasmiješila._ (3)

Alessiji je potreban posao čistačice kod Maxima kako bi započela novi život u Londonu nakon što je napustila svoj dom u Albaniji. Na njenom putovanju stvari nisu išle onako kako je planirala i našla se u svijetu problema i opasnog kriminala. A sada ju jedino brine da će donijeti tu opasnost za sobom na vrata gospodina Maxima. Alessia osjeća snažnu privlačnost prema Maximu, ali mora ostati oprezna te se nadati kako njezine tajne neće otjerati muškarca koji joj je postao toliko drag.

_Pred njom je budućnost puna mogućnosti. Možda joj se, nakon toliko vremena, sreća ipak nasmiješila._

Bez obzira jeste li čitali trilogiju Pedeset nijansi i sviđaju li vam se knjige ili ne, Gospodin nije nimalo povezan sa serijalom, već je zasebna priča koja u vama izaziva potpuno drugačije osjećaje od ostalih knjiga iz pera autorice. Iako i u ovoj knjizi ima eksplicitnih scena, nije riječ o BDSM-u, sado – mazo igricama i sličnom. Priča je više usredotočena na ljubavni odnos i razotkrivanje tajni koje kriju glavni likovi.

Knjiga je po mom mišljenju možda malo preduga, nekih sto stranica sigurno je višak, sve se moglo lijepo sročiti i u nešto kraćoj verziji, bez previše okolišanja. Također bi radije voljela da su obje perspektive glavnih likova ispričane u prvom licu, a ne samo Maximova. No, to su samo moja sitna opažanja, vjerujem da to nekim čitateljima uopće neće biti bitno. Moram priznati i da su mi se Maxim i Alessia baš svidjeli kao par, upravo iz razloga što su potpune suprotnosti, od odgoja, socijalnog i ekonomskog položaja, pa sve do životnih iskustava. Unatoč suprotnostima, jedna stvar im je bila zajednička – ljubav prema glazbi.

_Pred njom je budućnost puna mogućnosti. Možda joj se, nakon toliko vremena, sreća ipak nasmiješila._ (1)

U knjizi je u više navrata spomenut problem koji, nažalost, iz dana u dan postaje sve učestaliji – zlostavljanje. Spominje se i kultura jedne zemlje u kojoj žena nema pravo ni mogućnost vlastitog izbora, trgovina ljudima koja je u nekim zemljama postala normalna pojava. Autorica je u ovom romanu odlučila skrenuti nam pažnju na te, ali i brojne druge teške teme i uznemirujuće društvene probleme s kojima se sve češće susrećemo.

Bez obzira na moguće negativne komentare kojih će zasigurno biti, dajte ovoj knjizi šansu. Možda se vama baš svidi. Svi smo različiti. Tu smo da dijelimo s drugima svoja mišljenja, osjećaje i razmišljanja. Stoga, kad pročitate roman, napišite i vi meni svoje.

Izdavač: FOKUS KOMUNIKACIJE d.o.o., Zagreb
S engleskoga prevela: Iva Tomečić