Recenzije

Dogodine u Havani – Chanel Cleeton

Američka spisateljica kubanskih korijena Chanel Cleeton iza sebe ima dva velika hita koja je prepoznala čak i poznata knjiška influencerica Reese Witherspoon, a jedan od njih, Dogodine u Havani, uvrstila je i u svoj knjiški klub. Cijelo ljeto, još otkako je stigao prijevod na hrvatski jezik, čitatelji ne prestaju pričati o tom prekrasnom romanu s čarobnom, egzotičnom naslovnicom. Dogodine u Havani strastvena je i potresna priča koja istodobno pripovijeda o obiteljskoj tajni, ispričanoj iz dvije vremenske perspektive, o strahu, domoljublju i posljedicama rata, ali i o strastvenoj ljubavi i vječnoj nadi u bolju budućnost. 

68955273_384843975507680_1698960114494472192_n.jpg

Priča prati dvije žene i radnje smještene u dva različita vremenska razdoblja. Jedan dio radnje zbiva se 1958. godine u Havani i prati Elisu Perez, djevojku iz visokog društva, mezimicu bogate dinastije proizvođača šećera. Dok Perezovi muškarci vladaju sudbinom zemlje, Elisa i njene tri sestre bezbrižno odrastaju u svijetu luksuza i dokolice. Jedino o čemu se te četiri mlade djevojke moraju brinuti je pronalazak dostojnog muškarca za kojeg će se udati i s kojim će jednoga dana imati djecu i tako nastaviti lozu Perezovih.

No, Elisu će susret s Pablom, mladim revolucionarom, baciti u samo srce sukoba i promijeniti joj već predodređenu sudbinu. Iako je svjesna kako je njihova ljubav zabranjena i od samog početka osuđena na propast, Elisa se prepušta svojim osjećajima i upušta u nešto što bi za nju, ali i njenu obitelj, moglo biti pogubno. Kada vjetrovi revolucije razore Kubu, ostanu samo tragovi ljudskih sudbina, strastvenih ljubavi i neispričanih priča.

_ (2)

2017. je godina. Elisina unuka Marisol Ferrera odrastala je slušajući bakine romantične i čarobne priče o Kubi, osobito o Havani, gradu iz kojeg je Elisina obitelj bila primorana pobjeći, gradu u kojem se sve prije šezdesetak godina promijenilo. Elisa ostavlja Marisol svoju posljednju želju: da njezin pepeo prospe po zemlji u kojoj se rodila i u kojoj je proživjela najljepše i najbitnije trenutke svoga života.

Marisol stoga odlazi u Havanu gdje ju dočekuje Ana, Elisina nekadašnja susjeda i najbolja prijateljica. Uz pomoć Ane i njenog unuka Luisa, Marisol polako počinje otkrivati dio po dio obiteljske povijesti te shvaća kako joj je baka mnogo toga prešutila. Susreće se i s kontrastom kubanske bezvremenske ljepote i njezinom političkom klimom koja je još uvijek, unatoč smrti Fidela Castra, opasna. Marisol će, poput njene bake, prilikom boravka u Havani osjetiti privlačnost spram čovjeka koji je i sam prepun tajni.

_

Ispričana naizmjenično iz različitih vremenskih razdoblja, Dogodine u Havani je očaravajuća obiteljska saga o ljubavi, nadi, žrtvi i hrabrosti. Uživala sam čitajući bogate, živopisne detalje Kube, posebno Havane. Elisa i Marisol su dvije ambiciozne i snažne žene, njihove priče su očaravajuće, a Cleeton je strašnu prošlost Kube ispričala iskreno i graciozno, čime je nama čitateljima omogućila intiman pogled na život tijekom revolucije. Za mene su upravo povijest i bogati opisi Kube bili glavni pokretači radnje, a na kraju sam uživala u brojnim nevidljivim nitima koje povezuju dvije žene dok otkrivaju što znači voljeti svoju zemlju i obitelj.

Dogodine u Havani savršen je spoj povijesnih činjenica, intrigantne fikcije i opipljivih emocija. Pročitajte ovu knjigu. Vjerujte mi, nećete požaliti.

_ (3)

Izdavač: Sonatina naklada
S engleskoga prevela: Jelena Pataki