Recenzije

Vilenjačka krv – Andrzej Sapkowski

Nakon dvije zbirke kratkih priča (recenziju za Posljednju želju možete pročitati ovdje, a recenziju za Mač sudbine možete pročitati ovdje), na red je došao i treći nastavak s kojim počinju romani. Vilenjačka krv je objavljena 1994. godine te prati priču iz perspektive nekoliko likova: Geralta, Ciri, Maslačka, Triss i Yennefer.

69778046_395879234404154_7486672096269959168_n

Iako je prošlo godinu dana otkako je završen rat protiv Nilfgaarda, postoji mogućnost da isti s vremenom ponovno izbije. Odmetnički vilenjaci počeli su se okupljati u šumi i ulaziti u sukob s ostalima. U tako nemirnim vremenima rodila se Ciri, dijete vilenjačke krvi čije je postojanje zabilježeno u proročanstvu, i koja posjeduje izuzetnu moć i sposobnost da promijeni čitav svijet.

Geralt iz Rivije, tajanstveni vještac poluduge bijele kose i prodornog pogleda, odlučio je s Ciri pobjeći u Kaer Morhen kako bi ju sklonio od ratovanja i brojnih neprijatelja koji ih proganjaju. Dio tih neprijatelja želi njenu moć za sebe, a drugi dio strahuje da će taj dragocjeni dar dospjeti u pogrešne ruke. No, nakon što svima postane jasno kako Ciri nije poput ostalih, već posjeduje posebne moći, Geralt traži pomoć od moćne čarobnice Triss Merigold, meni osobno najdražeg lika u knjizi, a kasnije i od Yennefer. Kako se rat sve više približava, Ciri i Geralt otkrivaju da ih prati netko tko točno razumije značenje proročanstva i zna što sve Cirine moći mogu učiniti.

_Mač sudbine ima dvije oštrice… Jedna si ti._ (1).png

Autor je u ovom nastavku glavni fokus stavio na Ciri, dijete sudbine, koju u prvom dijelu romana Geralt i ostatak družine obučava kako bi jednoga dana postala vještica, dok ju u drugom dijelu Yennefer uči kako koristiti magiju.

Odličan dodatak priči je crvenokosa čarobnica Triss Merigold, meni trenutno najdraži lik u cijeloj sagi. Uživala sam čitajući dijelove romana u kojima Triss vodi dijaloge s ostalima, u zdravom humoru koji inače nije toliko uobičajen u fantasy romanima. Triss je, kao i Yennefer, jedna od ključnih likova za Cirino razvijanje i napredovanje. Između njih se stvara prijateljski odnos te Triss pokušava na sve moguće načine učiniti cijeli proces što lakšim za Ciri. Autor je, stvorivši njen lik, kreirao i neku vrstu ljubavnog trokuta između Geralta, Yennefer i Triss. Ne smijem zaboraviti spomenuti i našeg trubadura Maslačka koji u prvom djelu romana proživljava vlastite avanture, dok opasnost vreba sa svih strana.

Geralt se uporno, želeći zaštiti sebe i svoje prijatelje, trudi izbjeći ono što je zapravo neizbježno, a to je odabrati stranu u ratu između ljudi, patuljaka i vilenjaka. Svi mu neprestano govore kako je naprosto nemoguće u tom pomahnitalom svijetu ostati neutralan. Hoće li netko ili nešto konačno promijeniti Geraltov stav i natjerati ga da podigne mač?

_Mač sudbine ima dvije oštrice… Jedna si ti._

Moram vam priznati kako mi se roman puno više svidio od kratkih priča. Nisam radila velike pauze između čitanja, a stranice sam neprestano okretala. Iako knjiga broji preko tristo stranica, meni to jednostavno nije bilo dovoljno. Htjela sam još.

Četvrti nastavak, Vrijeme prezira, samo što nije. Ne mogu vam opisati koliko se veselim i koliko sam zahvalna izdavaču na brzom prijevodu. Knjigoljupci moji, ukoliko još niste, uplovite u ovaj čarobni svijet. Saga o vješcu prava je poslastica za sve ljubitelje video igre i fantasy žanra, ali i za one koji žele pročitati nešto drugačije, nešto nezaboravno. Uskoro nam na Netflix stiže i televizijska serija u kojoj ćemo imati prilike gledati Geralta iz Rivije kojeg će utjeloviti Henry Cavill.

Izdavač: Egmont Hrvatska
S poljskog preveo: Mladen Martić